Καλλιθέα: Ολόκληρο το πόρισμα «φωτιά» της Περιφέρειας για το Κέντρο ΑμΕΑ όπου 11χρονος ακροβατούσε σε περβάζι

Για ακατάλληλους χώρους που δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις που θα παρείχαν την προστασία και την ασφάλεια στα 48 φιλοξενούμενα άτομα με αναπτυξιακές και άλλες διαταραχές κάνει λόγο η έκθεση αυτοψίας των κοινωνικών λειτουργών που πήγαν στο Κέντρο Ειδικών Θεραπειών στην Καλλιθέα και την οποία φέρνει στο φως της δημοσιότητας το enikos.gr.

Καλλιθέα: «Λουκέτο» και πρόστιμο στο «Κέντρο Ειδικών Θεραπειών» όπου 11χρονος περπατούσε στο περβάζι

Της Εύης Κατσώλη

Το Κέντρο το οποίο βρέθηκε στο «μικροσκόπιο» μετά τη δημοσιοποίηση της φωτογραφίας που δείχνει έναν 11χρονο να περπατά στο περβάζι παραθύρου στον τρίτο όροφο του κτιρίου, προκαλώντας σοκ και οργή, παρέχει οργανωμένες κοινωνικές υπηρεσίες, χωρίς την προβλεπόμενη νόμιμη άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, όπως αναφέρει η έκθεση αυτοψίας.

Καλλιθέα: Τέσσερις συλλήψεις για τον 11χρονο ΑμεΑ που ακροβατούσε σε περβάζι

«Οι υπηρεσίες που παρέχει προσομοιάζουν με αυτές που προσφέρουν τα Κ.Δ.Α.Π.Α.με.Α. παρά το γεγονός ότι δεν έχει αδειοδοτηθεί και επονομάζεται ΚΕΝΤΡΟ ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ» τονίζουν οι κοινωνικοί λειτουργοί στην έκθεσή τους.

Επίσης σε αυτή περιγράφουν αναλυτικά τις κακές συνθήκες διαβίωσης των φιλοξενουμένων ηλικίας από 4 έως 24 ετών στο Κέντρο, το οποίο λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Εικόνα-σοκ σε κέντρο ΑμεΑ στην Καλλιθέα: 11χρονος ακροβατεί στο περβάζι τρίτου ορόφου

Χαρακτηριστικά οι κοινωνικοί λειτουργοί που υπογράφουν την έκθεση μετά την αυτοψία που έκαναν στις 22 Μαρτίου 2023 διαπίστωσαν ότι «το Κέντρο στεγάζεται στον 3ο και 4ο όροφο πολυκατοικίας, έχει κοινή είσοδο με τους υπόλοιπους ενοίκους, τα παράθυρα δεν είναι ασφαλείας και οι μπαλκονόπορτες επίσης.

Γενικά, οι προδιαγραφές του κτιρίου και των χώρων του κέντρου δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις οι οποίες θα παρείχαν ασφάλεια για τα άτομα με αναπηρίες που φιλοξενούνται.

Κατά συνέπεια η παραμονή και απασχόληση των ΑμΕΑ στους χώρους του εν λόγω Κέντρου κρίνονται επισφαλείς καθώς αυτοί είναι ακατάλληλοι και δεν διαθέτουν τις κατάλληλες εγκαταστάσεις που θα παρείχαν προστασία και άνεση στους ωφελούμενους».

 

 

Καλλιθέα: Έκθεση αυτοψίας

Σε άλλο σημείο αναφέρουν ότι «απασχολεί 6 άτομα ειδικό προσωπικό (εργοθεραπευτή, λογοθεραπευτή, φυσικοθεραπευτή, ψυχολόγο, κοινωνική λειτουργό και ειδικό παιδαγωγό) 4 οδηγούς και 4 συνοδούς. Για τη μεταφορά του 80% των εξυπηρετούμενων χρησιμοποιούνται δύο πούλμαν χωρίς όμως να υπάρχει έλεγχος των οχημάτων εάν τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά είναι σύμφωνα με τις απαιτήσεις που προβλέπονται για τη μεταφορά των παιδιών ή/και των ενηλίκων με αναπηρία».

Η απόφαση για «λουκέτο» και πρόστιμο ύψους 60.000 ευρώ

Μετά τα όσα διαπιστώθηκαν από τους κοινωνικούς συμβούλους η έκθεση αυτοψίας παραδόθηκε στην Περιφέρεια Αττικής. Λόγω των παρατυπιών, με σημαντικότερη την παραπλάνηση των Αρχών και των πολιτών – καθώς τεχνηέντως η δομή χρησιμοποιεί τον τίτλο «Κέντρο Ειδικών Θεραπειών» και επί της ουσίας λειτουργεί ως Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ με βασικό στόχο την αποφυγή της διαδικασίας αδειοδότησης και των ελέγχων- η Περιφέρεια με απόφαση που υπογράφει ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αθηνών, Χρήστος Θεοδωρόπουλος, σφραγίστηκε και επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 60.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας, σύμφωνα με την υφιστάμενη Νομοθεσία, δεν έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν και να αδειοδοτούν «Κέντρα Ειδικών Θεραπειών».

Από την αυτοψία προέκυψε ότι το «Κέντρο Ειδικών Θεραπειών» παρέχει οργανωμένες κοινωνικές υπηρεσίες, χωρίς την προβλεπόμενη νόμιμη άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, ότι φιλοξενεί 48 ΑμεΑ με αυτισμό και νοητική υστέρηση ηλικίας από τεσσάρων έως είκοσι ετών και ότι -εν τοις πράγμασι- παρέχει υπηρεσίες ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, άπαντα, δε, τα ανωτέρω κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 1 του Ν. 2345/95 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

 

 

Χρήστος Θεοδωρόπουλος: Το Κέντρο στην Καλλιθέα λειτουργούσε παρασιτικά

«Με το που είδε το φως της δημοσιότητας η καταγγελία για το Κέντρο Ειδικών Θεραπειών στην Καλλιθέα, επικοινώνησα με τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη και άμεσα πήγαν εκεί οι κοινωνικοί λειτουργοί. Το συγκεκριμένο Κέντρο λειτουργούσε παρασιτικά ως Κέντρο Διημέρευσης για ΑμΕΑ, όπως προέκυψε από την αυτοψία που έγινε. Με αυτό τον τρόπο στόχευε στο να αποφεύγονται οι έλεγχοι, ενώ δεν είχε άδεια λειτουργίας» τόνισε στο enikos.gr ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αθηνών, Χρήστος Θεοδωρόπουλος και πρόσθεσε:

«Βάσει του πορίσματος των κοινωνικών λειτουργών οι συνθήκες διαβίωσης των παιδιών ήταν κακές. Έτσι αποφασίστηκε η διακοπή λειτουργίας του Κέντρου και επιβλήθηκε το ανώτερο πρόστιμο που επιβάλλεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Περιμένουμε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών να εκδώσει εντολή ώστε να μας παρασχεθούν τα στοιχεία επικοινωνίας των γονέων και κηδεμόνων των φιλοξενούμενων παιδιών ώστε να τους ενημερώσουμε και αν υπάρχει κάποιο παιδί που δεν έχει συγγενικό πρόσωπο, τότε αναλαμβάνουμε να μιλήσουμε και να βρούμε μια δημόσια δομή κατάλληλη για φιλοξενία».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αθηνών, Χρήστος Θεοδωρόπουλος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ