Debate Τσιάρα – Ξανθόπουλου στον Realfm 97,8 για την δικαιοσύνη

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν στον αέρα του Realfm 97,8 σε ένα ραδιοφωνικό debate, στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου με τον Αντώνη Δελλατόλα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας και ο βουλευτής και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

«Φέραμε μεγάλο αριθμό νομοθετημάτων επιτάχυνσης της δικαιοσύνης. Το μεγαλύτερο ζήτημα αφορά στα πρόσωπα, τον κρίσιμο ρόλο έχουν οι διαδικασίες και η ψηφιοποίηση, αλλά άλλο τόσο τον έχουν και οι ίδιοι οι δικαστικοί λειτουργοί. Για πρώτη φορά στον νέο κώδικα που αφορά στην οργάνωση και διοίκηση δικαστηρίων θέσαμε κριτήρια αξιολόγησης στην επιθεώρηση των δικαστών, μεταξύ αυτών είναι και οι καθυστερήσεις» είπε αρχικά ο κ. Τσιάρας και πρόσθεσε ότι σύντομα θα έχουμε ένα άλλο τοπίο.

«Δυστυχώς όμως, σε μια προσπάθεια που επαφίεται στην κοινή λογική και δεν έχει να κάνει με την μικροκομματική ή την πολιτική αντιπαράθεση και επειδή προσωπικά πιστεύω ότι η δικαιοσύνη πρέπει να μένει εκτός αυτής της αντιπαράθεσης, δυστυχώς σε επίπεδο κοινοβουλίου αυτές οι μεταρρυθμιστικές και εκσυγχρονιστικές πρωτοβουλίες δεν βρήκαν την στήριξη των κομμάτων που θα έπρεπε. Και αυτό είναι ένα παράπονό μου».

Ο κ. Ξανθόπουλος απάντησε ότι «η αντιπαράθεσή μας με το υπουργείο Δικαιοσύνης ήταν έντονη αλλά βαθιά πολιτική και με επιχειρήματα. Το θέμα της καθυστέρησης της δικαιοσύνης είναι το πρόβλημα των προβλημάτων». «Σαν δικηγόρος το έχω αντιμετωπίσει πολλές φορές. Ο κ. υπουργός δεν ανέφερε το μείζον πρόβλημα που είναι η υποστελέχωση των γραμματειών των δικαστηρίων. Οι δικαστικοί υπάλληλοι είναι λίγοι. Έχουμε 1 υπάλληλο για 3 δικαστές ενώ ευρωπαϊκά ισχύει το αντίθετο» σημείωσε στη συνέχεια.

«Πόσες προσλήψεις δικαστικών έγιναν επί τα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ; Όταν επιχειρήσαμε να νομοθετήσουμε την κατεύθυνση επιλογής και πρόσληψης υπαλλήλων από την εθνική σχολή δικαστών, που λύνει οριστικά το πρόβλημα – ήδη τρέχει διαγωνισμός και μέχρι το καλοκαίρι θα τρέξει και ο δεύτερος διαγωνισμός- ο ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς δεν ψήφισε την νομοθετική ρύθμιση αυτή» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ακούστε το ηχητικό:

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ