Με προβλήματα η επιστροφή των τρένων στις ράγες – «Λάμπα εκτός» γράφει το «1001» που παρέλαβε μηχανοδηγός

Με μειωμένα δρομολόγια και χαμηλές ταχύτητες μπήκαν ξανά στις ράγες τα τρένα, μετά την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη. Τα προβλήματα, ωστόσο, παραμένουν όπως φαίνεται και στο «δελτίο ειδοποίησης» (σσ. υπόδειγμα 1001) που παρέλαβε ο μηχανοδηγός της αμαξοστοιχίας με προορισμό την Χαλκίδα, όταν έφτασε στο σταθμαρχείο της Αθήνας νωρίς το πρωί της Πέμπτης.

«Λάμπα εκτός στον Άγιο Στέφανο» έγραφε το τριπλότυπο αυτό έγγραφο, με το οποίο ο μηχανοδηγός ενημερώνεται ότι… έχει καεί ένα λαμπάκι που προειδοποιεί τον φύλακα της ισόπεδης διάβασης, στον Άγιο Στέφανο. Μπορεί δηλαδή τα δρομολόγια να ξεκίνησαν εκ νέου, αλλά στο σιδηροδρομικό δίκτυο υπάρχουν ακόμη βλάβες και φθορές, οι οποίες δεν έχουν επιδιορθωθεί παρά το γεγονός ότι δεν απαιτείται ιδιαίτερος κόπος. Μία απλή λάμπα πιθανόν να μπορούσε να έχει αλλαχτεί πριν ξεκινήσουν τα δρομολόγια.

Με το ίδιο έγγραφο ενημερώνεται, επίσης, ο μηχανοδηγός ότι θα κινηθεί σε μονή γραμμή μέχρι το φωτόσημο εσόδου των Αγίων Αναργύρων, όπως εξήγησε ο κεντρικός σταθμάρχης Αθηνών, Ιωάννης Κοκκινάκης, ζωντανά στην εκπομπή «Ανοιχτή Επικοινωνία» στο Open.

Το υπόδειγμα 1001 είναι ένα έγγραφο με το οποίο το σταθμαρχείο ενημερώνει τον μηχανοδηγό ποια διαδρομή θα ακολουθήσει και σε ποια σημεία θα συναντήσει βραδυπορίες, δηλαδή σε ποια σημεία η αμαξοστοιχία θα πρέπει να κινηθεί με πιο χαμηλή ταχύτητα. Το τριπλότυπο υπογράφεται από τον μηχανοδηγό και τον σταθμάρχη. Το ένα χαρτί κρατάει ο μηχανοδηγός, το δεύτερο ο προϊστάμενος της αμαξοστοιχίας και το τρίτο παραμένει στον σταθμό.

Ο κεντρικός σταθμάρχης Αθηνών εξήγησε ότι οι επιβάτες δεν έχουν ξεπεράσει ακόμα το σοκ από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 57 συνάνθρωποί μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επιβάτες επιλέγουν να καθίσουν στα τελευταία βαγόνια. «Προσπαθούμε κι εμείς να τους ενημερώσουμε για την διαδρομή και την ασφάλεια», τόνισε ο Ιωάννης Κοκκινάκης και υπογράμμισε ότι τα τρένα κινούνται με χαμηλές ταχύτητες.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τα όσα συνέβησαν στον αέρα της εκπομπής «Ανοιχτή Επικοινωνία». Το τρένο για Χαλκίδα φτάνει στο σταθμαρχείο της Αθήνας και ο μηχανοδηγός παραλαμβάνει το υπόδειγμα 1001:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ