Καταργούνται οι πλαστικές σακούλες;

Καταργούνται οι πλαστικές σακούλες;

Τα πιο επικίνδυνα πλαστικά υλικά και ορισμένες πλαστικές σακούλες θα πρέπει να απαγορευτούν έως το 2020, ως μέρος μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη μείωση των πλαστικών αποβλήτων στο περιβάλλον – αυτό υποστηρίζουν οι ευρωβουλευτές με ψήφισμα που ενέκριναν την Τρίτη. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τονίζουν επίσης ότι η ΕΕ θα πρέπει να ορίσει δεσμευτικούς στόχους ως προς την ανακύκλωση των πλαστικών αποβλήτων.

Σύμφωνα με το econews,gr, το ψήφισμα, που έπεται σχετικής πράσινης βίβλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εγκρίθηκε σε ψηφοφορία που έγινε με ανάταση χειρός.

Στο κείμενο αυτό, οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι τα πλαστικά απόβλητα βλάπτουν το περιβάλλον, λόγω τόσο της ανεπαρκούς εφαρμογής και επιβολής της νομοθεσίας της ΕΕ σχετικά με τα απόβλητα, όσο και λόγω της απουσίας συγκεκριμένων κοινοτικών κανόνων σχετικά με τα πλαστικά απόβλητα, παρά τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζουν αυτά.

«Το Κοινοβούλιο έχει δείξει τον δρόμο για την αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων που εγκυμονούν τα πλαστικά απόβλητα για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Αυτό που είπαμε σήμερα είναι ότι θέλουμε να αλλάξουμε τις κακές συνήθειές μας και να είμαστε υπεύθυνοι για τα προϊόντα μας, από την παραγωγή τους έως την τελική διάθεση των αποβλήτων. Χρησιμοποιώντας αυτά τα προϊόντα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ανακυκλώνοντάς τα όσο το δυνατόν περισσότερο, θα κλείνουμε κάθε φορά έναν κύκλο και θα δίνουμε νόημα στην έννοια της «κυκλικής» οικονομίας. Θα συμβάλλουμε επίσης στον καθαρισμό των θαλάσσιων και των χερσαίων περιοχών μας, δημιουργώντας παράλληλα περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης», δήλωσε ο εισηγητής Vittorio Prodi (Σοσιαλιστές, Ιταλία).

Οι ευρωβουλευτές προτείνουν να συμπεριλάβει η νομοθεσία της ΕΕ συγκεκριμένους δεσμευτικούς κανόνες για τη συλλογή και τη διαλογή έως και του 80% των αποβλήτων. Πρέπει ακόμα να καθορισθούν υποχρεωτικά κριτήρια ανακυκλωσιμότητας, αλλά και να εναρμονιστούν τα κριτήρια για τη συλλογή, τον διαχωρισμό και τη γενική διαχείριση αποβλήτων, προκειμένου να δημιουργηθούν ίσοι όροι ανταγωνισμού. Τα μέλη του ΕΚ επισημαίνουν επίσης ότι η ευρωπαϊκή οδηγία που διέπει επί του παρόντος τις συσκευασίες θα πρέπει να αναθεωρηθεί.

Προτεραιότητα στην ανακύκλωση και την κομποστοποίηση

Το Κοινοβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει προτάσεις έως το 2014 για τη σταδιακή απαγόρευση της υγειονομικής ταφής ανακυκλώσιμων και επαναχρησιμοποιούμενων υλικών έως το 2020 και τη θέσπιση κατάλληλων μέτρων που θα αποθαρρύνουν την αποτέφρωση τέτοιων αποβλήτων. Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης να πραγματοποιείται ανάκτηση ενέργειας από πλαστικά απόβλητα μόνο σε περιπτώσεις κατά τις οποίες έχουν εξαντληθεί όλες οι άλλες δυνατότητες.

Τα μέλη του ΕΚ τονίζουν ότι τα πιο επικίνδυνα πλαστικά θα πρέπει να αποσυρθούν από την αγορά, ενώ οι πλαστικές σακούλες μιας χρήσης θα πρέπει να καταργηθούν σταδιακά, όπου είναι δυνατόν. Επίσης κάνουν έκκληση για τη λήψη τολμηρότερων μέτρων για την αντιμετώπιση των παράνομων εξαγωγών και απορρίψεων πλαστικών αποβλήτων.

Οικονομικές δυνατότητες που παραμένουν ανεκμετάλλευτες

Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι οι οικονομικές δυνατότητες της ανακύκλωσης πλαστικού παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτες. Μόνο το 25% των πλαστικών αποβλήτων ανακυκλώνεται σήμερα. Τα μέλη υποστηρίζουν ότι η πλήρης εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ για τα απόβλητα θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξοικονόμηση 72 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, στην αύξηση του ετήσιου κύκλου εργασιών των εταιριών διαχείρισης και ανακύκλωσης αποβλήτων της ΕΕ κατά 42 δισεκατομμύρια ευρώ και στη δημιουργία άνω των 400.000 θέσεων εργασίας έως το 2020.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ