Καλαμάτα: Σάλος με τις ταφόπλακες στην ανάπλαση της παραλίας – Τι έδειξε ο έλεγχος στο έργο

Σάλος προκλήθηκε στην Καλαμάτα, μετά την ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του δημοτικού συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης, Βασίλη Κανάκη, ότι η ανάπλαση στην οδό Ναυαρίνου γίνεται με μάρμαρα από τάφους.

Καλαμάτα: Δημοτικός σύμβουλος καταγγέλλει ότι η ανάπλαση της παραλίας γίνεται με μάρμαρα από τάφους – ΦΩΤΟ

Στην ανάρτηση του, η οποία πλέον έχει διαγραφεί διότι, όπως αναφέρει «σέβομαι τους επαγγελματίες που σχετίζονται γενικά με το έργο», ο κ. Κανάκης είχε επισυνάψει και φωτογραφίες από τα μάρμαρα που χρησιμοποιούνται για την ανάπλαση, πάνω στα οποία υπήρχαν ακόμα και τα ονόματα των νεκρών.

Καλαμάτα Μάρμαρα

Μετά τον θόρυβο που ξέσπασε το βράδυ της Κυριακής, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικά δικτύωσης ανακοίνωσε τη διακοπή του έργου.

«Έδωσα ήδη εντολή στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου να διακοπεί το έργο της Ανάπλασης στην οδό Ναυαρίνου και να κληθούν ο εργολάβος και ο επιβλέπων μηχανικός να δώσουν εξηγήσεις για τις μαρμάρινες πλάκες. Άμεσα θα πραγματοποιηθεί δειγματοληπτικός έλεγχος στο τμήμα που έχει ήδη κατασκευαστεί. Είναι προφανές ότι θα ακολουθηθεί όλη η προβλεπόμενη διαδικασία και θα επιβληθούν κυρώσεις», αναφέρει.

«Πρόκειται για λάθος» λέει ο εργολάβος

Σύμφωνα με τον εργολάβο «πρόκειται για λάθος κατά την διαλογή και παράδοση των υλικών, το οποίο διαπίστωσε το τεχνικό προσωπικό της εταιρείας και έβαλαν στην άκρη ώστε να επιστραφούν. Διογκώθηκε για μικροπολιτικούς λόγους από ορισμένους». Επίσης επισημαίνει πως σε καμία περίπτωση τα υλικά αυτά δεν θα έμπαιναν στο έργο αφού προφανώς πρόκειται για λάθος λόγω και της μεγάλης ποσότητας των μαρμάρων που είχαν παραγγελθεί (επίστρωση για χίλια μέτρα). Σύμφωνα με το MEGA, όταν βρήκαν οι εργάτες τα συγκεκριμένα μάρμαρα τα απομάκρυναν και δεν χρησιμοποιήθηκαν πουθενά στο έργο.

Τι έδειξε η αυτοψία στην ανάπλαση και ο έλεγχος από τις Τεχνικές Υπηρεσίες

Το πρωί της Δευτέρας 12 Ιουνίου ορίστηκε επιτροπή Μηχανικών Ελέγχου Καταλληλότητας του Υλικού, η οποία άμεσα διενήργησε αυτοψία στο υπό ανάπλαση τμήμα, παρουσία και του εργολάβου. Στο σημείο κατά τον έλεγχο μετέβη ο Δήμαρχος και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος.

Σύμφωνα με το πρακτικό επιτροπής, κατόπιν δειγματοληπτικού ελέγχου σε διάφορα σημεία της ανάπλασης, μέσω αποξήλωσης (με χρήση μηχανικού εξοπλισμού) διαμήκων τμημάτων ευρείας επιφάνειας των παραπάνω μαρμάρων στα πεζοδρόμια της ανάπλασης, καθώς και των διαθέσιμων μαρμάρινων υλικών προς χρήση στο εργοτάξιο, διαπιστώθηκε ότι δεν ανευρέθηκαν μαρμάρινες ταινίες (φιλέτα) επιστρώσεων προερχόμενα από ταφικά μνημεία.

«Για λόγους και μόνο μικροπολιτικής δυσφημίστηκε η πόλη»

«Είχα υποχρέωση και έδωσα εντολή να διακοπούν οι εργασίες στον συγκεκριμένο χώρο. Μάλιστα, σήμερα αρκετά συνεργεία δούλευαν εδώ. Τα διώξαμε τα συνεργεία, έως ότου ολοκληρωθεί ο έλεγχος. Σήμερα το πρωί συγκροτήθηκε η Επιτροπή Καταλληλότητας για να ελέγξει τα υλικά και το αν υπάρχουν εδώ μάρμαρα που έχουν γράμματα. Έχω ενημερωθεί, πάνω από 15 πλάκες έχουν ανοίξει, δεν υπάρχει τίποτα. Περιμένουμε λοιπόν να έχουμε το έγγραφο της Επιτροπής Καταλληλότητας για να δώσουμε στον εργολάβο εντολή να συνεχίσει και να προχωρήσει. Είναι σημαντικό να δοθεί στην κυκλοφορία ο δρόμος. Είχαμε προγραμματίσει την Τετάρτη-μάς το είχε υποσχεθεί ο εργολάβος-να δώσουμε το δρόμο στην κυκλοφορία. Αυτό τώρα θα πάει δύο-τρεις μέρες πίσω, θα δοθεί όμως στην κυκλοφορία. Το χρειάζονται οι επαγγελματίες στην περιοχή» δήλωσε ο Δήμαρχος Καλαμάτας, σε συνέχεια της αυτοψίας και του ελέγχου της ορισθείσας επιτροπής.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ