Κακοκαιρία: Οι περιοχές που επηρεάζει η “ψυχρή λίμνη” – Έντονα φαινόμενα για τις επόμενες 3 ημέρες

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr για την κακοκαιρία, η “ψυχρή λίμνη” αναμένεται να διατηρηθεί σχεδόν στάσιμη πάνω από την χώρα μας για τις επόμενες 3 ημέρες.

Η ατμοσφαιρική διαταραχή που δίνει βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας μας τις τελευταίες ημέρες αναμένεται σήμερα Τετάρτη 24/08 να αποκοπεί από την γενική κυκλοφορία και να κινηθεί προς την χώρα μας.

Έτσι, ως αποκομμένο χαμηλό ή “ψυχρή λίμνη” αναμένεται να διατηρηθεί σχεδόν στάσιμη πάνω από την χώρα μας για τις επόμενες 3 ημέρες (Γραφικό 1) με αποτέλεσμα να διατηρηθούν οι βροχές και καταιγίδες στην χώρα μας. Αξιοσημείωτο είναι τοπικά αναμένονται έντονα και επίμονα φαινόμενα, δυνητικά επικίνδυνα για πλημμυρικά επεισόδια. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της φύσης μιας “ψυχρής λίμνης” σε συνδυασμό με τις πολύ υγρές και ασταθείς αέριες μάζες πάνω από την χώρα μας είναι προγνωστικά εξαιρετικά αβέβαιο ο χρόνος, η ακριβής ένταση και η τοποθεσία των φαινομένων.

Γραφικό 1: Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την ΝΑ Ευρώπη το μεσημέρι της Τετάρτης 24/08. Οι μαύρες γραμμές δείχνουν το γεωδυναμικό ύψος στα 500 hPa, ενώ οι μώβ αποχρώσεις δείχνουν τις περιοχές όπου υπάρχουν σημαντικές αρνητικές αποκλίσεις του γεωδυναμικού ύψους στα 500 hPa και οι πορτοκαλί αποχρώσεις δείχνουν τις περιοχές όπου υπάρχουν σημαντικές θετικές αποκλίσεις του γεωδυναμικού ύψους στα 500 hPa.

Κύρια χαρακτηριστικά του καιρού κατά τη διάρκεια της Τετάρτης 24/08

Κακοκαιρία
Γραφικό 2: Αθροιστικός υετό 24ώρου κατά την διάρκεια της Τετάρτης 24/08 και οι κυριότερες περιοχές υψηλού κινδύνου
  • Βροχές και καταιγίδες τόσο σε ηπειρωτικά όσο και σε νησιωτικά τμήματα κυρίως του Αιγαίου.
  • Τα φαινόμενα κατά τόπους σε τμήματα της Κ. και Αν. Μακεδονίας, της Θράκης, του Β. Αιγαίου και πιθανώς της Αν. Θεσσαλίας, της Β. Εύβοιας και των Σποράδων θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και είναι πιθανό να σημειωθούν σημαντικά ύψη βροχής και πιθανώς πλημμυρικά επεισόδια.
  • Οι καταιγίδες τοπικά στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους, ενώ στην Θράκη και το ΒΑ Αιγαίο είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις έως και μεγάλου μεγέθους.
    Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τον αθροιστικό υετό που αναμένεται κατά την διάρκεια της Τετάρτης 24/08 και συνοψίζει τις κυριότερες περιοχές υψηλού κινδύνου.

Το αναμενόμενο επεισόδιο βροχόπτωσης είναι Κατηγορίας 3 σύμφωνα με τον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI) που έχει αναπτυχθεί και εφαρμόζεται επιχειρησιακά στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ