Κακοκαιρία “Ελπίς”: Χωρίς ρεύμα πολλά χωριά στην Εύβοια

Η κακοκαιρία “Ελπίς” σάρωσε και την Εύβοια, με τον χιονιά να έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, καθώς χωριά έμειναν χωρίς ρεύμα για αρκετές ώρες, ενώ δόθηκε μάχη για να μείνουν οι δρόμοι ανοιχτοί.

Η χιονόπτωση συνεχιζόταν για δεύτερο 24ωρο αν και όχι τόσο έντονη όσο τη Δευτέρα, με το χιόνι να έχει αγγίξει και την παραλία στα Πολιτικά. Ορεινά χωριά, οικισμοί αλλά και παραθαλάσσια χωριά παρέμειναν για ώρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα με τους ηλικιωμένους κυρίως κατοίκους να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, αφού το χιόνι ξεπερνά και το ένα μέτρο. Οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η τελευταία χιονόπτωση καταγράφηκε στην πόλη της Χαλκίδας. Το Μαντούδι αντιμετώπισε τα περισσότερα προβλήματα, ενώ συνολικά το βράδυ 12 χωριά έμειναν χωρίς ρεύμα για περίπου 2-3 ώρες, με τις βλάβες στο δίκτυο να φέρεται να έχουν αποκατασταθεί εκτός από την παραλία της Αγίας Άννας και τις Ροβιές.

Nα σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το eviathema.gr, στη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας και το πρωί της Τρίτης οι τεχνικοί του ΑΔΜΗΕ κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε να μεταβούν στους Υποσταθμούς Υψηλής Τάσεως στην Κεντρική και Νότια Εύβοια για να αποκαταστήσουν βλάβες, που προκάλεσε η κακοκαιρία “Ελπίδα”, ώστε να ομαλοποιηθεί η λειτουργία του Δικτύου ηλεκτροδότησης.

Σύμφωνα με το eviathema.gr, περιοχές που υπήρξαν διακοπές ηλεκτροδότησης ήταν κυρίως στους δήμους Μαντουδίου-Λίμνης -Αγίας Άννας, Καρύστου, Κύμης-Αλιβερίου, οι οποίες σταδιακά αποκαταστάθηκαν.

Σε περιοχές του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων το πρωί της Τρίτης παρατηρήθηκαν διακοπές νερού οι οποίες κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμενόταν να αποκατασταθούν.

Η κακοκαιρία, πάντως, εκτός από τα πολλά προβλήματα, δημιούργησε και ξεχωριστές εικόνες ντύνοντας τα Ψαχνά στα λευκά μεταμορφώνοντάς σε τοπία βγαλμένα από παραμυθένιο σκηνικό.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το Open, χωριά παραμένουν θαμμένα στο χιόνι, καθώς η κακοκαιρία “ΕΛπίς” έπληξε ιδιαίτερα τα χωριά στην κεντρική και τη νότια αλλά και τη βόρεια Εύβοια. Οι κεντρικοί δρόμοι είναι στην πλειοψηφία τους ανοιχτοί.

 

Αργία την Τετάρτη σε Εύβοια και Βοιωτία

Στο μεταξύ, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε παράταση της αργίας για αύριο για έξι Περιφέρειες, μεταξύ των οποίων η Εύβοια και η Βοιωτία.

Επομένως, η αργία για αύριο, Τετάρτη 26 Ιανουαρίου ισχύει για την Αττική, τη Βοιωτία, τα Δωδεκάνησα, την Εύβοια, την Κρήτη και τις Κυκλάδες.

Αναστέλλονται οι εμβολιασμοί σε Αττική και Εύβοια

Να υπενθυμίσουμε ότι αναστέλλονται τα ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα των νομών Αττικής και Εύβοιας κα ιγια αύριο Τετάρτη.

Οι ενήλικοι πολίτες και τα παιδιά ηλικίας πάνω από 12 ετών μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα και να επαναπρογραμματίσουν άμεσα τον εμβολιασμό τους, καθώς υπάρχει μεγάλος αριθμός διαθέσιμων ραντεβού.

Όσον αφορά στους εμβολιασμούς των παιδιών 5-11 ετών, οι γονείς θα ενημερωθούν για την ημέρα και ώρα των νέων ραντεβού με SMS που θα λάβουν στο κινητό τους τηλέφωνο.

Κλειστό το λιανικό εμπόριο και οι τράπεζες

Κλειστά και αύριο θα είναι το λιανικό εμπόριο και οι τράπεζες. Ανοικτά φαρμακεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων σε Αττική και περιοχές που πλήττονται από την κακοκαιρία.

Συγκεκριμένα, η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημέρωσε το καταναλωτικό κοινό ότι, λόγω των αποτελεσμάτων της ισχυρής χιονόπτωσης και για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας αύριο, Τετάρτη 26 Ιανουαρίου, θα παραμείνουν σε αργία (κλειστά) καθόλη τη διάρκεια της ημέρας τα καταστήματα λιανικού εμπορίου και τα τραπεζικά καταστήματα.

Η αργία της λειτουργίας των ανωτέρω καταστημάτων αφορά στις περιφέρειες Αττικής, Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου και στις περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Ευβοίας.

Εξαιρούνται από τον παραπάνω κανόνα τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων για τα οποία θα ισχύει ωράριο από τις 10:00 έως και τις 18:00. Επίσης, ανοικτά θα είναι τα πρατήρια καυσίμων και τα φαρμακεία σύμφωνα με το κανονικό τους ωράριο και τον προγραμματισμό των εφημεριών τους.

Οι φωτό από το eviathema.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ