Κακοκαιρία “Ελπίς”: Ολονύχτια επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό των οδηγών στην Αττική Οδό

Έναν εφιάλτη ζουν εδώ και ώρες χιλιάδες οδηγοί, που έχουν εγκλωβιστεί στην Αττική Οδό, εν μέσω της σφοδρής χιονόπτωσης που προκάλεσε η κακοκαιρία “Ελπίς” και έπληξε την Αττική από νωρίς το πρωί της Δευτέρας.

Η επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό των οδηγών και των επιβατών, μεταξύ των οποίων και παιδιών, βρίσκεται σε εξέλιξη με τη συνδρομή του Στρατού, της ΕΚΑΜ, της αστυνομίας, της πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ, αλλά και εθελοντών από τον Ερυθρό Σταυρό και το Χαμόγελο του Παιδιού.

κακοκαιρία Αττική οδός

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το enikos.gr δόθηκε εντολή από το Μέγαρο Μαξίμου να επιχειρήσει ο Στρατός προκειμένου να μοιράσει τρόφιμα, νερό και καύσιμα στους οδηγούς που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους, ξεκινώντας από την Αττική Οδό.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε αργά το απόγευμα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, οι οδηγοί και οι επιβάτες που απεγκλωβίζονται από τα οχήματά τους, οδηγούνται σε έξι σημεία: Πεντέλης, Δουκίσσης Πλακεντίας, δαχτυλίδι Κηφισίας, Μαραθώνος, Κάντζα και Παιανία. Εκεί θα γίνεται παροχή ιατρικής βοήθειας σε όποιον πολίτη χρειάζεται. Όσοι απεγκλωβίζονται θα μεταφέρονται στη συνέχεια με λεωφορεία σε ασφαλή σημεία.

κακοκαιρία Αττική Οδός

Η οργή και η αγανάκτηση των ανθρώπων, που έχουν περάσει ώρες εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητα τους με πολικές θερμοκρασίες, περισσεύει.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ανταποκρινόμενη στο αίτημα της Πολιτικής Προστασίας για να ενισχύσει τις προσπάθειες απεγκλωβισμού των οδηγών από την Αττική Οδό, δρομολογεί άμεσα ένα συρμό χωρητικότητας 300 θέσεων στον Προαστιακό, έτσι ώστε να μεταφέρει με ασφάλεια τον κόσμο σε προστατευμένο περιβάλλον.

 

Η παρέμβαση της Εισαγγελίας για το χάος στην Αττική Οδό

Παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών προκάλεσε ο εγκλωβισμός οδηγών στην Αττική Οδό.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης  στο πλαίσιο της οποίας θα αναζητηθούν τυχόν ευθύνες για το αδίκημα  της παρακώλυσης συγκοινωνιών.

Την έρευνα θα διενεργήσει ο προϊστάμενος της ποινικής δίωξης Αντώνης Ελευθεριάνος.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης επέρριψε ευθύνες στην Αττική Οδό για την διαχείριση της κατάστασης, σημειώνοντας πως μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται εκεί.

Έκανε λόγο για μια πολύ δύσκολη μέρα και είπε ότι μέχρι αύριο, οι συνθήκες θα συνεχίσουν να είναι αντίξοες, με χαμηλές θερμοκρασίες και πυκνές χιονοπτώσεις. Από αύριο το μεσημέρι στην Αττική τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, αλλά θα υπάρχει πρόβλημα από τον παγετό, τόνισε.

Αττική Οδός: Ζητάμε συγγνώμη από τους οδηγούς και τις οικογένειές τους για την ταλαιπωρία

Με ανακοίνωσή της η Αττική Οδός ζητά συγγνώμη από τους οδηγούς και τις οικογένειές τους για την ταλαιπωρία και υπογραμμίζει ότι αυτή τη στιγμή προέχει ο απεγκλωβισμός των οδηγών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Η ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ με αίσθημα ευθύνης ενημερώνει ότι πρωταρχικό  και αποκλειστικό μέλημά της την παρούσα στιγμή αποτελεί ο απεγκλωβισμός και η ασφάλεια όλων των οδηγών που έχουν ακινητοποιηθεί στα δύο ρεύματα της Αττικής Οδού. Μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση απεγκλωβισμού η εταιρεία θα τοποθετηθεί αναλυτικά για τις αποφάσεις και τις συνθήκες που οδήγησαν στα πρωτοφανή αυτά γεγονότα, που η Αττική Οδός κλήθηκε να αντιμετωπίσει για πρώτη φορά στα 20 χρόνια λειτουργίας της.

Η Αττική Οδός εκφράζει τη λύπη της και ζητά συγγνώμη από τους οδηγούς και τις οικογένειες τους για την ταλαιπωρία, με τη διαβεβαίωση ότι κάνει κάθε ανθρώπινη προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος με ασφάλεια”.

Γενική αργία στις περιοχές που έχουν πληγεί

Στο μεταξύ, το κυκλοφοριακό χάος συνεχίζεται και στα δύο ρεύματα της λεωφόρου Μεσογείων, όπου τα αυτοκίνητα ήταν για ώρες ακινητοποιημένα, ενώ ίδια είναι η εικόνα απελπισίας και στη Λ. Μαραθώνος, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Η Λεωφόρος Κατεχάκη παραμένει κλειστή και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από τη Λ. Μεσογείων μέχρι την οδό Πίνδου, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη θα ισχύσει γενική αργία στις περιοχές που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία, ώστε να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα και καθώς τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν. Η απόφαση αφορά στην περιφέρεια Αττικής, την Εύβοια, τη Βοιωτία, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τις Σποράδες και τα Δωδεκάνησα.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, οι χιονοπτώσεις στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας μας θα συνεχιστούν κατά διαστήματα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ τοπικά θα είναι έντονες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε χαμηλά υψόμετρα και στο νησί της Κρήτης, ενώ τοπικές καταιγίδες θα σημειώνονται στο Νότιο Αιγαίο και χιονοκαταιγίδες στην Εύβοια.

Στην παρακάτω ομάδα χαρτών, εμφανίζεται το εκτιμώμενο ύψος υετού ανά τρίωρο (μωβ αποχρώσεις χιόνι και μπλε αποχρώσεις βροχή/χιονόνερο), όπως υπολογίζεται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, από τις νυχτερινές έως τις πρωινές ώρες της Τρίτης 25/01/2022.

Χάρτες: Το εκτιμώμενο ύψος υετού (μπλε αποχρώσεις η βροχή/χιονόνερο και μωβ αποχρώσεις η ένταση των χιονοπτώσεων) για το διάστημα 23:00 της Δευτέρας 24/01 – 02:00 της Τρίτης 25/01 (πάνω), και 02:00 – 05:00 της Τρίτης 25/01, όπως υπολογίζεται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ