Κακοκαιρία Daniel: Τραγωδία με 6 νεκρούς – Νύχτα αγωνίας για τους εκατοντάδες εγκλωβισμένους στην Καρδίτσα

Έξι νεκροί, πολλοί αγνοούμενοι και εκατοντάδες εγκλωβισμένοι είναι ο μέχρι στιγμής τώρα τραγικός απολογισμός της επέλασης της κακοκαιρίας Daniel στην χώρα μας. Οι αρμόδιες αρχές με την συνδρομή του Στρατού δίνουν άνιση μάχη με τον χρόνο προκειμένου να μπορέσουν να απεγκλωβίσουν τους κατοίκους, που έχουν καταφύγει σε στέγες, ταράτσες και υψώματα, προκειμένου να γλιτώσουν από τα ορμητικά νερά.

Οι άνδρες της ΕΜΑΚ και των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν προχωρήσει σε δεκάδες απεγκλωβισμούς κατοίκων με βάρκες, φουσκωτά και ελικόπτερα. Ωστόσο οι κάτοικοι που δεν έχουν καταφέρει να φύγουν εκπέμπουν «SOS», καθώς δεν έχουν τροφή, νερό ή φάρμακα.

Η μαραθώνια προσπάθεια για τον απεγκλωβισμό των πολιτών θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας, οι διασώστες και οι λέμβοι διάσωσης και όλα τα διαθέσιμα μέσα με τεχνητό φωτισμό, θα συνεχίσουν σπίτι-σπίτι τους απεγκλωβισμούς και θα επιχειρούν στα εγκλωβισμένα χωριά. Το βράδυ άνδρες της Ζ’ΜΑΚ απεγκλώβισαν ηλικιωμένους στον Παλαμά Καρδίτσας.

Παράλληλα, αστυνομικοί της Γ.Ε.Δ. Θεσσαλίας θα πραγματοποιούν περιπολίες και ελέγχους καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας στις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες «για την πρόληψη και αποτροπή έκνομων ενεργειών πάντα με γνώμονα τη ζωή και την περιουσία των συνανθρώπων μας» όπως αναφέρει σε ανάρτησή της στο Twitter η ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα τρία του στρατού, έχουν οδηγήσει σε ασφαλές σημείο 67 άτομα. Παράλληλα ο κ. Κικίλιας γνωστοποίησε ότι οι δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πολιτικής Προστασίας θα διανείμουν σε 24 οικισμούς σε Καρδίτσα και Τρίκαλα περισσότερες από 3.000 μερίδες φαγητού και νερού.

40 άνθρωποι εγκλωβισμένοι σε σχολείο στην Κόρδα Καρδίτσας – Ανάμεσά τους παιδιά, ηλικιωμένοι και ΑμεΑ

Kάτοικος του χωριού Κόρδα Καρδίτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι «υπάρχουν 40 άνθρωποι εγκλωβισμένοι στο δημοτικό σχολείο της περιοχής. Ανάμεσα τους βρίσκονται παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα με ειδικές ανάγκες». Όπως ανέφερε υπάρχουν προμήθειες έως το μεσημέρι της Παρασκευής.

70 εγκλωβισμένοι στο κοινοτικό κατάστημα Μεταμόρφωσης – Έκκληση για φάρμακα και γιατρό

Δραματική είναι η κατάσταση στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας, όπου το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel ήταν σαρωτικό. Ολόκληρη η περιοχή έχει καλυφθεί από νερό. Μόνο οι στέγες των σπιτιών ξεχωρίζουν. Δεκάδες κάτοικοι παραμένουν εγκλωβισμένοι, ενώ υπάρχουν φόβοι για αγνοούμενους.

«Το νερό είναι πάνω από 6 μέτρα. Βρισκόμαστε στο κοινοτικό κατάστημα πάνω από 60-70 άτομα. Είναι ένα διώροφο κτίριο και είμαστε εδώ πάνω όλοι. Μέχρι στιγμής μόνο ένα ελικόπτερο κατάφερε να μας προσεγγίσει αλλά δεν κατάφερε να μας δώσει τρόφιμα και νερό. Προσπάθησαν αλλά δεν γινόταν. Κάνουμε έκκληση για φάρμακα, χρειαζόμαστε γιατρό. Με την πρώτη ευκαιρία, το πρωί πρέπει να έρθουν ελικόπτερα να πάρουν ιδίως τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας» είπε στην εκπομπή των Κωνσταντίνου Λαβίθη και Στεφανίας Κασίμη στον Realm 97,8 ο κ. Κωνσταντίνος, κάτοικος της Μεταμόρφωσης.  Ο ίδιος εκτίμησε ότι «υπάρχουν ακόμα αγνοούμενοι, άτομα που δεν μπορούμε να τα βρούμε».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Παλαμάς, Γιώργος Σακελλαρίου δήλωσε ότι «υπάρχουν ακόμα πάρα πολλοί άνθρωποι εγκλωβισμένοι. «Άρχισαν οι απεγκλωβισμοί από τον Παλαμά που είναι η έδρα του δήμου. Δυστυχώς σε 4-5 χωριά, μεταξύ των οποίων και η Μεταμόρφωση δεν κατόρθωσε να φτάσει κανένα συνεργείο για να πάρει τους ανθρώπους.  Είναι εγκλωβισμένοι και δεν έγινε επιχείρηση απεγκλωβισμού γιατί δεν υπήρχαν βάρκες. Έγινε προσπάθεια μόνο από αέρος και μόνο σε ένα από αυτά.

Στην Μεταμόρφωση που έχει και το μεγάλο πρόβλημα είναι 70 άτομα στο κοινοτικό κατάστημα. Έχουν θέμα σίτισης και νερού αυτοί οι άνθρωποι. Δεν έγινε καμία προσπάθεια γιατί δεν υπήρχαν βάρκες. Είναι εγκλωβισμένοι». Σύμφωνα με τον δήμαρχο τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν επίσης σε Μαραθέα, Κόρδα, Κοσκινά και Ψαθοχώρα.

«Σίγουρα θα υπάρχουν αγνοούμενοι αλλά σε αυτή τη φάση έχω ελλιπέστατη ενημέρωση»

200 εγκλωβισμένοι στον Βλοχό Καρδίτσας: «Είμαστε χωρίς τρόφιμα και νερό»

Συνεχίζεται ο εφιάλτης των κατοίκων του θεσσαλικού κάμπου, οι περιοχές των οποίων επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel. Την ίδια ώρα συγκλονίζει η μαρτυρία γυναίκας, η οποία μαζί με 200 ακόμα κατοίκους έχουν εγκλωβιστεί σε λόφο στον Βλοχό Παλαμά.

Όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ,  ανάμεσά τους βρίσκονται παιδιά, ένα μωρό 2 μηνών και ηλικιωμένοι: «Φωνάζω από το πρωί και όλοι μας κοροϊδεύουν. Λένε έρχονται οι δυνάμεις. Από πού έρχονται; Το βράδυ τα παιδιά μας θα κοιμηθούν σε σωσίβιες λέμβους. Ήρθαν 10 εθελοντές από τη Λάρισα σώσανε δύο οικογένειες που παραλίγο θα πνίγονταν, είχαν νεογέννητο παιδάκι. Ζητήσαμε να κάνουν σαν στρώμα τις σωσίβιες λέμβους για να κοιμηθούν τα παιδιά. Χωρίς κουβέρτες, χωρίς τίποτα», πρόσθεσε.

«Φέρτε κι άλλες βάρκες, φέρτε τρόφιμα στα παιδιά μας» – Κραυγή αγωνίας εγκλωβισμένων στον Παλαμά

Βίντεο που έχει αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει τη διάσωση ανθρώπων που είχαν εγκλωβιστεί για 16 ώρες στον Παλαμά της Καρδίτσας. Στο ίδιο βίντεο ακούγεται κάτοικος να απευθύνει έκκληση για την αποστολή επιπλέον βαρκών, προκειμένου να ενταθεί η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. «Φέρτε τρόφιμα στα παιδιά μας», λέει ο ίδιος.

Αναφορές για διαρροή υγραερίου στο χωριό Κοσκινάς Καρδίτσας

Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται οι κάτοικοι του χωριού Κοσκινάς Καρδίτσας, που επλήγη από την κακοκαιρία Daniel. Πάνω 50 κάτοικοι έχουν συγκεντρωθεί σε σπίτια συγχωριανών τους, καθώς το χωριό έχει πλημμυρίσει με τη στάθμη του νερού να ξεπερνάει τα τρία μέτρα. Μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, υπάρχει και διαρροή υγραερίου από δεξαμενή. Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι η οσμή είναι πάρα πολύ έντονη και υπάρχει τεράστια ανησυχία για ενδεχόμενο μίας έκρηξης λόγω της διαρροής.

Οι κάτοικοι έπειτα από μεγάλη προσπάθεια κατάφεραν να επικοινωνήσουν με το 112, που τους ενημέρωσε ότι γρήγορα θα φτάσουν στο χωριό ελικόπτερο και βάρκες για να τους απεγκλωβίσουν. Ωστόσο, όπως λένε, «έχουν περάσει τέσσερις ώρες και δεν έχει εμφανιστεί κανένας». Η πρόσβαση στον Κοσκινά με αυτοκίνητο είναι πάρα πολύ δύσκολη, καθώς στην επαρχιακή οδό Γοργοβιτών – Παλαμά, περίπου 10 χιλιόμετρα έξω από το χωριό, ο δρόμος έχει κοπεί στα δύο.

Κικίλιας: «Οι διασώστες θα συνεχίσουν όλη την νύχτα, σπίτι – σπίτι, τους απεγκλωβισμούς»

«Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας οι διασώστες και οι λέμβοι διάσωσης κι όλα τα διαθέσιμα μέσα με τεχνητό φωτισμό θα συνεχίσουν σπίτι – σπίτι τους απεγκλωβισμούς και τις διασώσεις και θα επιχειρούν στα εγκλωβισμένα χωριά», υπογράμμισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Όπως είπε, τα εναέρια μέσα επιχειρούν από το μεσημέρι στις πληγείσες περιοχές μεταξύ Τρικάλων και Καρδίτσας. «Εναέριες διασώσεις πραγματοποιούν 10 ελικόπτερα εκ των οποίων 3 του στρατού κι έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο από εναέριους διασώστες 67 άτομα και συγκεκριμένα: 25 άτομα από τη Μεταμόρφωση Παλαμά Καρδίτσας, 27 άτομα και ένα μωρό από την Αγ. Τριάδα στον Παλαμά Καρδίτσας όπου εντοπίστηκαν και οι μέχρι το απόγευμα αγνοούμενοι, 14 άτομα από την ευρύτερη περιοχή Καρδίτσας και Τρικάλων», ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας.

Συγκλονιστικά βίντεο με απεγκλωβισμούς – Στρατιώτες μεταφέρουν ηλικιωμένους στα χέρια

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν στις επιχειρήσεις για την διάσωση κατοίκων της Θεσσαλίας. Σε φωτογραφίες φαίνονται οι στρατιώτες να σηκώνουν στα χέρια ηλικιωμένους και να τους κουβαλούν σε ασφαλή σημεία. Σε άλλη φωτογραφία μητέρα με το παιδί της, το οποίο κρατάει στρατιώτης, μεταφέρεται με όχημα του στρατού. Παράλληλα οι στρατιώτες έστησαν κρεβάτια που θα υποδεχθούν πλημμυροπαθείς.

Καρδίτσα στρατός κακοκαιρία

Σε βίντεο φαίνονται άνδρες με Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας να σηκώνουν με σχοινιά 12 κατοίκους, ανάμεσα τους ηλικιωμένους και παιδιά, από τα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων.

Σε άλλο βίντεο άνδρες της Πολεμικής Αεροπορίας διασώζουν μία μητέρα με το ανήλικο παιδί της και την μεταφέρουν με καλάθι στο ελικόπτερο.

Καρδίτσα: Διασώζουν κατοίκους με κανό στον Παλαμά

Όπως φαίνεται σε βίντεο που έστειλε αναγνώστης στο enikos.gr οι εικόνες από τον Παλαμά Καρδίτσας συγκλονίζουν και μαρτυρούν το μέγεθος της καταστροφής. Οι κάτοικοι αδυνατούν να βγουν από τα σπίτια τους εξαιτίας του νερού που έχει φτάσει μέχρι τις στέγες, ενώ πραγματοποιούνται απεγκλωβισμοί ακόμη και με κανό.

Μάλιστα, σε ένα από τα βίντεο κάτοικοι κάνουν έκκληση για βοήθεια. «Ας μας βοηθήσει κάποιος παιδιά, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα», ακούγεται να λέει γυναίκα που παραμένει εγκλωβισμένη στο σπίτι της στο χωριό με την οικογένειά της.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ