Κακοκαιρία Daniel: Τι συνέβη με την γέφυρα στα Κάτω Λεχώνια – Δεν κατέρρευσε

Κατά την διάρκεια του σαρωτικού περάσματος της φονικής κακοκαιρίας Daniel, υπήρξαν πληροφορίες πως η γέφυρα του Βρύχωνα στα Κάτω Λεχώνια Μαγνησίας κατέρρευσε. Μάλιστα κυκλοφόρησαν και σχετικά βίντεο στα social media.

Κακοκαιρία Daniel – Βόλος: Υπερχείλισε ξανά ο χείμαρρος Κραυσίδωνας – Δείτε ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Ωστόσο, στην πορεία προέκυψε πως δεν συνέβη κάτι τέτοιο, καθώς σύμφωνα με τα ellinikahoaxes.gr οι ζημιές περιορίστηκαν στα κιγκλιδώματα της νέας γέφυρας, η οποία αποτελεί τμήμα της Επαρχιακής Οδού Βόλου-Νεοχωρίου, συνδέοντας τον Βόλο με το Ανατολικό Πήλιο.

Παράλληλα η πληροφορία ότι κατέρρευσε η γέφυρα του Βρύχωνα στα Κάτω Λεχώνια, αποκόπτοντας κάθε εναλλακτική διαδρομή προς τις περιοχές της νότιας Μαγνησίας, δεν ισχύει, και, όπως γράφουν τα ellinikahoaxes.gr, η διέλευση των οχημάτων διεξάγεται ομαλά από το συγκεκριμένο σημείο.

Όπως επισημαίνεται στα ellinikahoaxes.gr, από την κακοκαιρία επηρεάστηκαν το δίκτυο ηλεκτροδότησης, το δίκτυο ύδρευσης, ενώ σοβαρά προβλήματα παρουσιάστηκαν στις τηλεπικοινωνίες, δυσχεραίνοντας την ενημέρωση των πολιτών. Από την υπερχείλιση των ποταμών σημειώθηκαν εκτεταμένες και σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες, στις υποδομές, καθώς και στο οδικό δίκτυο του Πηλίου. [πηγή 1] [πηγή 2] [πηγή 3]

Τι ισχύει 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα από τα ellinikahoaxes.gr, η κορύφωση της κακοκαιρίας Daniel σημειώθηκε την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023, με το ύψος της βροχής να καταγράφει ημερήσιο ρεκόρ ίσο με 754 mm στη Ζαγορά Πηλίου. Η κακοκαιρία συνεχίστηκε και τις επόμενες μέρες, με νέα επιδείνωση την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023.

Από την ποσότητα της βροχής όλοι οι ποταμοί υπερχείλισαν, μεταξύ των οποίων και ο ποταμός Βρύχωνας που περνάει κάτω από την ομώνυμη παραδοσιακή γέφυρα, χτισμένη το 1917 και από την οποία διερχόταν το ιστορικό τρένο του Πηλίου “Μουτζούρης”.

Παλαιότερη φωτογραφία της επίμαχης γέφυρας του ποταμού Βρύχωνα (φωτογραφία που αντλήθηκε από το Google Maps):

Η παλιά (λευκή) γέφυρα του ποταμού Βρύχωνα και η νέα γέφυρα της Επαρχιακής Οδού Βόλου-Νεοχωρίου, που συνδέει τον Βόλο με το Ανατολικό Πήλιο

Μάλιστα, το πρωί της 7ης Σεπτεμβρίου απεστάλη στους κατοίκους των Κάτω Λεχωνίων μήνυμα του 112 για εκκένωση προς τα ορεινά της περιοχής και συγκεκριμένα στον οικισμό των Άνω Λεχωνίων, εξαιτίας της υπερχείλισης του ποταμού και του άμεσου κινδύνου που διέτρεχαν οι άνθρωποι και τα σπίτια.

Ο Εθελοντικός Σύλλογος Άνω Λεχωνίων, έσπευσε μόλις λίγα λεπτά αργότερα από το μήνυμα του 112, στις 10:51 π.μ., να αποκαταστήσει την παρατηρούμενη παραπληροφόρηση σχετικά με την κατάσταση της γέφυρας, προχωρώντας στην κάτωθι δημοσίευση:

Την ίδια ώρα, φωτογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό κατοίκων της περιοχής επιβεβαιώνει την υπερχείλιση του ποταμού, με τη γέφυρα, ωστόσο, να παραμένει άθικτη. Παραθέτουμε φωτογραφίες και βίντεο που λήφθηκαν γύρω στις 11 π.μ. από την κ. Ελένη Βόντζου, κατοίκου των Κάτω Λεχωνίων.

Πηγή: Ελένη Βόντζου

Πηγή: Ελένη Βόντζου

Περιμετρικά της γέφυρας συγκεντρώθηκαν κορμοί δέντρων, φερτές ύλες και λάσπη, με αποτέλεσμα να φράξει η είσοδος της ιστορικής γέφυρας και να δημιουργηθούν φθορές στα κιγκλιδώματα της νέας γέφυρας (γέφυρα με τα κίτρινα κάγκελα). Οι κάτοικοι με τη χρήση τρακτέρ προχώρησαν άμεσα σε καθαρισμό της περιοχής, βοηθώντας και στην αποκατάσταση της κυκλοφορίας του κεντρικού άξονα.

Στο σημείο αυτό να σημειωθεί πως ακόμα και εάν κατέρρεε η γέφυρα του ποταμού Βρύχωνα, αυτό δεν θα επηρέαζε τη σύνδεση της πόλης του Βόλου με το Ανατολικό Πήλιο, όπως λανθασμένα ισχυρίστηκαν τα δημοσιεύματα, μιας και η εν λόγω γέφυρα δεν χρησιμοποιείται πλέον. Κάτι τέτοιο θα συνέβαινε μόνο στην περίπτωση που κατέρρεε η νέα γέφυρα, καθώς αυτή είναι που αποτελεί τμήμα της Επαρχιακής Οδούς Βόλου-Νεοχωρίου, συνδέοντας την πόλη του Βόλου με το Ανατολικό Πήλιο. Κάτι τέτοιο, όμως, όπως αποδεικνύουν και τα ντοκουμέντα, δεν ισχύει.

Το πρωί της 8ης Σεπτεμβρίου 2023, ο επαγγελματίας φωτογράφος κ. Ηλίας Σακελλάρης επισκέφτηκε το σημείο, καταγράφοντας με τον επαγγελματικό του φακό την πληγείσα περιοχή των Κάτω Λεχωνίων, πραγματοποιώντας και εναέριες λήψεις. Από το υλικό που συνέλεξε αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά πως η γέφυρα του Βρύχωνα δεν έχει καταρρεύσει και η σύνδεση προς τις περιοχές της νότιας Μαγνησίας δεν έχει αποκοπεί. Με την άδειά του, παραθέτουμε τα αποδεικτικά ντοκουμέντα:

Πηγή: Ηλίας Σακελλάρης

Τα Ellinika Hoaxes πραγματοποίησαν αυτοψία στο σημείο το απόγευμα της 8ης Σεπτεμβρίου 2023, συλλέγοντας φωτογραφικό υλικό και βίντεο από τη διέλευση στην περιοχή.

Από τις φωτογραφίες που λήφθηκαν επιβεβαιώνεται πως η γέφυρα του Βρύχωνα δεν έχει καταρρεύσει, με τις ζημιές να περιορίζονται στα κιγκλιδώματα της νέας γέφυρας, η οποία αποτελεί τμήμα της Επαρχιακής Οδού Βόλου-Νεοχωρίου, συνδέοντας τον Βόλο με το Ανατολικό Πήλιο.

Πηγή: Ellinika Hoaxes

Ενώ βίντεο που λήφθηκε αποδεικνύει ότι η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της Επαρχιακής Οδού Βόλου – Νεοχωρίου εκτελείται απολύτως ομαλά.

Πηγή: Ellinika Hoaxes

Από τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό πως η ιστορική γέφυρα του ποταμού Βρύχωνα στα Κάτω Λεχώνια δεν κατέρρευσε. Επιπλέον, η νέα γέφυρα, υπέστη μικρές φθορές στα κιγκλιδώματά της, με την κυκλοφορία να διεξάγεται ομαλά από το συγκεκριμένο σημείο. Δεν αληθεύει, επομένως, ο ισχυρισμός ότι αποκόπηκε κάθε εναλλακτική διαδρομή προς τις περιοχές της νότιας Μαγνησίας.

Ενδεχομένως, ο τελευταίος ισχυρισμός να προέρχεται από σύγχυση που προκλήθηκε εξαιτίας της κατάρρευσης τμήματος της γέφυρας στην Κορώπη Μαγνησίας (12χλμ. απόσταση από τα Κάτω Λεχώνια) στις 5 Σεπτεμβρίου 2023, η οποία πράγματι απέκοψε τον Βόλο από το Ανατολικό Πήλιο. Οι εργασίες αποκατάστασης έχουν ήδη ολοκληρωθεί και η προσωρινή γέφυρα Bailey έχει δοθεί στην κυκλοφορία για όλα τα οχήματα. [πηγή 1] [πηγή 2] [πηγή 3]

Ακόμα δεν είναι γνωστό εάν η ιστορική γέφυρα υπέστη ζημιές στη στατικότητά της.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ