Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Έφτασε στην Αττική και την Βοιωτία – Πυκνή χιονόπτωση και στην Εύβοια – ΒΙΝΤΕΟ

H κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» έφτασε σε Αττική και Βοιωτία, με χιονοπτώσεις να καταγράφονται σε αρκετές περιοχές.

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Πυκνή χιονόπτωση στην Εύβοια – ΒΙΝΤΕΟ

Όπως φαίνεται σε βίντεο από τις σελίδες «Πυρκαγιά Ενημέρωση» και «Forecast Weather Greece» στο Facebook, χιόνια πέφτουν αυτήν την ώρα στα Βίλια Αττικής, βορειοδυτικά της Αθήνας, και στα Δερβενοχώρια Βοιωτίας

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Γλέντι και χορός μέσα στο χιόνι στην Κοζάνη – ΒΙΝΤΕΟ

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Από την Μακεδονία ξεκίνησε η επέλαση του χιονιά – Πότε αναμένεται να φθάσει στην Αττική

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Πυκνή χιονόπτωση στην Εύβοια

Σύμφωνα με το evima.gr, από το βράδυ του Σαββάτου χιονοπτώσεις σημειώνονται σε υψόμετρο άνω των 500-550 μέτρων όπου και υπάρχει χιονόστρωση με το ύψος του χιονιού στα 700-800 μέτρα να αγγίζει τα 10 εκατοστά.

Σε αυξημένη ετοιμότητα και επαγρύπνηση έχει τεθεί ο κρατικός μηχανισμός για την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα».  Η Αστυνομία σε ανακοίνωση που εξέδωσε γνωστοποιεί πως για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων, ενόψει των δυσμενών καιρικών φαινομένων, με απόφαση του Διευθυντή Τροχαίας Αττικής από τις 18:00 το Σάββατο (4/2) πρέπει τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του Ν. Αττικής.

Επίσης, από τις 18:00 το Σάββατο (4/2) δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων:

  • Και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, στο τμήμα της από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη μέχρι τη χ/θ 57,300 (όρια Ν. Αττικής).
  • Καθ’ όλο το μήκος της Αττικής Οδού, της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού και της Περιφερειακής Αιγάλεω, καθώς και στο παράπλευρό αυτών οδικό δίκτυο
  • Και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας Π.Ε.Ο. Ελευσίνας-Θηβών από τη χ/θ 5,000 (πρατήριο καυσίμων REVOIL- πρώην CYCLON) έως τα όρια του Ν. Αττικής με το Ν. Βοιωτίας (χ/θ 30,000).

Ακόμη, από τις 06.00 ώρα αύριο 05.02.2023 δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων, επί της Λ. Πάρνηθος από την 22η χ/θ (τελεφερίκ) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Η Αστυνομία απευθύνει έκκληση στους οδηγούς να αποφύγουν την κίνησή τους στα ανωτέρω οδικά τμήματα προς αποφυγή ταλαιπωρίας τους και δημιουργίας πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων και να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

Η κατάσταση στους δρόμους της χώρας  – Δείτε ΕΔΩ πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους πολλών περιοχών της Αττικής, για την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα». Νωρίτερα, μήνυμα μέσω του 112 εστάλη το απόγευμα του Σαββάτου (4/2) και στους κατοίκους της Εύβοιας, της Βοιωτίας, της Φθιώτιδας, της Μαγνησίας και των Σποράδων.

Δείτε LIVE την πορεία της κακοκαιρίας:

Η επέλαση της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» ξεκίνησε από την Δυτική Μακεδονία

Στην Φλώρινα έντονη χιονόπτωση αυτή την ώρα ακόμα και στο κέντρο της πόλης.

Η κίνηση των οχημάτων σε όλο το εθνικό ορεινό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της περιφερειακής ενότητας Φλώρινας γίνεται, όπου κρίνεται απαραίτητο, με τη χρήση χειμερινών ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων.

Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των καιρικών συνθηκών με τα μηχανήματα αποχιονισμού και τις αλατιέρες ήδη να έχουν βγει στο οδικό δίκτυο προκειμένου να κρατήσουν ανοικτούς τους δρόμους και κανένα τοπικό διαμέρισμα να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα.

Στην Πτολεμαΐδα σημειώνεται επίσης έντονη χιονόπτωση, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες και τα βίντεο του e-ptolemaios.

Πτολεμαΐδα

Πτολεμαΐδα

Λίγο μετά τις 8 το βράδυ ξεκίνησε χιονόπτωση και στην Κοζάνη.

Πάντως η κακοκαιρία δεν εμπόδισε το γλέντι και την… πρόβα Αποκριάς, στην πόλη της Κοζάνης, το βράδυ του Σαββάτου, όπως φαίνεται και στο σχετικό βίντεο του kozanimedia:

Κοζάνη

«Αύριο το μεσημέρι θα ξεκινήσει μία ιδιαίτερη συνθήκη για τους κατοίκους της Αττικής»

Για την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» και τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που αναμένονται να ξεκινήσουν από αύριο, Κυριακή, μίλησε στο MEGA o εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.

Ο κ. Αρτοποιός αναφέρθηκε στο μήνυμα του 112 που εστάλη σε κατοίκους της Αττικής, καθώς και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως Μαγνησία, Φθιώτιδα, Εύβοια και Σποράδες για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που φέρνει η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα».

«Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, τα οποία σεβόμαστε απολύτως, από αύριο το μεσημέρι θα ξεκινήσει μία ιδιαίτερη συνθήκη για τους κατοίκους της Αττικής, γι’ αυτό και το μήνυμα του 112 για να αποφύγουν οι πολίτες τις άσκοπες και περιττές μετακινήσεις. Όλος ο μηχανισμός θέλει να θωρακίσει τους κατοίκους. Θα είμαστε δίπλα σας, σας παρακαλούμε για τη συνεργασία σας. Η κακοκαιρία δεν θα κρατήσει 24 ώρες, θα είναι τρεις με τέσσερις ημέρες, όπως αναφέρουν οι μετεωρολόγοι», συμπλήρωσε.

Ο κ. Αρτοποιός τόνισε πως οι οδηγοί θα πρέπει να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες στα οχήματά τους, υπογραμμίζοντας πως είναι ένα απλό μέτρο που θα βοηθήσει τους πολίτες να αποφύγουν δύσκολες καταστάσεις.

Τέλος, αναφέρθηκε στην εγκατάσταση βάσεων στην Αττική και τις περιπολίες που θα κάνουν στρατός, ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική και αστυνομία, ενώ τόνισε πως η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» θα είναι η πιο ήπια από την κακοκαιρία «Ελπίς».

ΕΜΥ: Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο για την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε από την ΕΜΥ στις 03-02-2023/13:00 τοπική ώρα, επικαιροποιήθηκε σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Ψυχρές αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη θα κινηθούν νοτιότερα και θα προκαλέσουν κακοκαιρία με το όνομα «Μπάρμπαρα» (BARBARA) στη χώρα μας από την Κυριακή (05/02/2023).

Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο ισχυρός παγετός, οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές της ανατολικής Ελλάδας, καθώς και οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη.

Οι χιονοπτώσεις που θα εκδηλώνονται από το βράδυ του Σαββάτου στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά (ορεινά και ημιορεινά), θα επεκταθούν και θα επηρεάσουν την Κυριακή (05/02/2023):

1. Από τις πρώτες πρωινές ώρες τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τη Χαλκιδική και τη Θράκη. Τα φαινόμενα από τις μεσημβρινές ώρες στη Χαλκιδική και τη Θράκη θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση.

2. Από τις προμεσημβρινές ώρες, θα ενταθούν και θα επηρεάσουν τις Σποράδες, τη Θεσσαλία (ιδιαίτερα την ανατολική Μαγνησία), την Εύβοια και την ανατολική Στερεά. Οι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε πεδινές περιοχές της Βοιωτίας και της Εύβοιας.

3. Από το απόγευμα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά κυρίως των βόρειων Κυκλάδων καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης, όπου οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πυκνές.

Β) Τη Δευτέρα (06/02/2023) κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις θα εξακολουθήσουν να σημειώνονται στα νησιά του βορείου Αιγαίου, τη Θράκη, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Χιόνια και στην Αττική

Γ) Ειδικά για την Αττική χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τις προμεσημβρινές ώρες στα ορεινά και ημιορεινά ενώ από το μεσημέρι θα ενταθούν, κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά και θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι χιονοπτώσεις θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ τη Δευτέρα θα συνεχιστούν αλλά με μικρότερες εντάσεις.

Δ) Την Τρίτη (07/02/2023) οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην ανατολική Ελλάδα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα (προσήνεμες περιοχές) καθώς επίσης και στις Κυκλάδες και την Κρήτη, με μικρότερη όμως ένταση.

Χαμηλές θερμοκρασίες

Από την Κυριακή (05/02/2023) αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο, της τάξεως των 8 με 10 βαθμών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση ισχυρού παγετού κυρίως στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ολικός (καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

Θυελλώδεις Άνεμοι

Από την Κυριακή (05/02/2023) το μεσημέρι θα πνέουν θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη, οι οποίοι από το απόγευμα της Κυριακής στο Ιόνιο και από την Τρίτη (07/02/2023) στο Αιγαίο, σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ