Κακοκαιρία “Μπάλλος”: Πρώτα sms του “112”, σε εφαρμογή το σχέδιο “Δάρδανος” – Δείτε LIVE την πορεία της

Η κακοκαιρία “Μπάλλος” καταφθάνει στη Δυτική Ελλάδα και τις επόμενες 48 ώρες θα “σφυροκοπά” τη χώρα, με δυνατές βροχές και καταιγίδες, γεγονός που έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού τον κρατικό μηχανισμό.

Ήδη μέσω του “112” έχει σταλεί μήνυμα στους κατοίκους πολλών περιοχών, στην Ήπειρο, τα Ιόνια Νησιά, τη Δυτική Στερεά Ελλάδα και τη Δυτική Πελοπόννησο, προκειμένου να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και τις περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή που μπορεί να πλημμυρίσουν. Παράλληλα, δίνεται η σύσταση να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

μήνυμα 112

 

Κακοκαιρία “Μπάλλος”: Δείτε LIVE την πορεία της

Ανάλογα μηνύματα του “112” αναμένεται να σταλούν καθ’ όλη τη διάρκεια του νέου κύματος κακοκαιρίας στους κατοίκους εκείνων των περιοχών που πρόκειται να “χτυπηθούν” από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Σύμφωνα με τα τελευταία μετεωρολογικά στοιχεία, η κακοκαιρία “Μπάλλος” θα επηρεάσει αρχικά το Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τη Στερεά και σταδιακά θα επεκταθεί στην υπόλοιπη χώρα. Εκτός από τις έντονες βροχές και τις καταιγίδες, αναμένονται χαλαζοπτώσεις, χιονοπτώσεις, θυελλώδεις άνεμοι αλλά και πτώση της θερμοκρασίας.

Κώστας Λαγουβάρδος στον ΑΝΤ1: Το κύμα κακοκαιρίας θα είναι “δυνατό” και “αρκετά επικίνδυνο”

Το κύμα κακοκαιρίας “Μπάλλος” θα είναι “δυνατό” και “αρκετά επικίνδυνο”, προειδοποίησε ο  Διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, σημειώνοντας ότι “χρειάζεται πολλή προσοχή μέσα στο επόμενο 48ωρο”.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο κ. Λαγουβάρδος είπε για το κύμα κακοκαιρίας ότι “θα έχει μεγάλη διάρκεια, περίπου 48 ώρες, θα δώσει μεγάλα ύψη βροχής σε πολλές περιοχές της χώρας και σε περιοχές που είχαν ήδη πληγεί από την προηγούμενη κακοκαιρία (“Αθηνά”). Επομένως έχουμε κορεσμένο έδαφος, νερό στα ρέματα, επομένως αυτό θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, δεδομένης της έντασης της κακοκαιρίας “.

Υπογράμμισε ότι ισχυρές βροχές θα σημειωθούν σε περιοχές της Πελοποννήσου, ξανά στην Εύβοια, αλλά και στην Αττική, όπως και σε περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στην τελευταία φάση, η κακοκαιρία “Μπάλλος” αναμένεται να κινηθεί και προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. “Με εξαίρεση τη Βορειοδυτική Ελλάδα όπου θα έχει περισσότερο κρύο και λιγότερο έντονα καιρικά φαινόμενα, πολλές περιοχές της χώρας είναι “υποψήφιες” για να δεχτούν μεγάλα ύψη βροχής”, συμπλήρωσε ο κ. Λαγουβάρδος.

 

Kακοκαιρία “Μπάλλος”: Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του meteo.gr για την κακοκαιρία “Μπάλλος”, το βαρομετρικό χαμηλό που θα προσεγγίσει τη χώρα μας από δυτικά θα επηρεάσει τον καιρό της χώρας από τη νύχτα της Τετάρτης 13/10 προς Πέμπτη 14/10.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας «Μπάλλος» θα είναι τα παρακάτω:

-Ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες αρχικά θα επηρεάσουν το Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τη Στερεά και σταδιακά θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα.
-Χαλαζοπτώσεις σε νησιωτικές και παράκτιες περιοχές.
-Χιονοπτώσεις στα ορεινά κυρίως της Δυτικής Μακεδονίας και στην Πίνδο από το πρωί της Πέμπτης 14/10.
-Θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη, οι οποίοι κατά τόπους θα φτάνουν τα 8 και την Παρασκευή 15/10 στο Ιόνιο τα 9 μποφόρ. Σημειώνεται ότι άνεμοι με πολύ ισχυρές ριπές ενδέχεται να συνοδεύουν και τις καταιγίδες που θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά και στις νησιωτικές περιοχές.
-Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση η οποία θα γίνει αισθητή κυρίως στις ηπειρωτικές περιοχές.

κακοκαιρία "Μπάλλος" meteo
Στους χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζεται ενδεικτικά ο υετός που αναμένεται το μεσημέρι (Εικόνα 1) και τις πρώτες βραδινές ώρες (Εικόνα 2) της Πέμπτης 14/10.

κακοκαιρία "Μπάλλος" meteo

κακοκαιρία "Μπάλλος" meteo

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για την Πέμπτη

Κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ριπαίους ανέμους αρχικά στο Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά και τη Μακεδονία και βαθμιαία από το μεσημέρι και στις υπόλοιπες περιοχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της δυτικής και της κεντρικής Μακεδονίας και της Ηπείρου.
Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 5, βαθμιαία 6 με 7 και στο νότιο Ιόνιο 8 μποφόρ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές αρχικά στη Μακεδονία και από το μεσημέρι στη Θράκη. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της δυτικής και της κεντρικής Μακεδονίας.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5 και βαθμιαία 5 με 6 μποφόρ. Στην κεντρική Μακεδονία τοπικά βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και από το απόγευμα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Nεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου.
Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 5 με 6, βαθμιαία 6 με 7 και το βράδυ στο νότιο Ιόνιο έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο από 07 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Ανεμοι: Στα βόρεια βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και από το απόγευμα τοπικά 7 μποφόρ. Στα νότια νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

κακοκαιρία καιρός

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία στα υπόλοιπα. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και μετά το μεσημέρι 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία τοπικά 6 μποφόρ. Από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από τις απογευματινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Nεφώσεις με βροχές κατά τόπους ισχυρές και σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και από το απόγευμα έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Κακοκαιρία “Μπάλλος”: Προληπτικά μηνύματα από το “112”, στη “μάχη” όλες οι δυνάμεις

Επί ποδός βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός ενόψει της κακοκαιρίας “Μπάλλος”, που αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας από τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης σε έκτακτη ενημέρωση, θα αξιοποιηθεί το “112” μέσω του οποίου θα αποσταλούν προειδοποιητικά μηνύματα στους κατοίκους περιοχών όπου αναμένεται να εκδηλωθούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις, το ΕΚΑΒ, η Πυροσβεστική θα βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα ώστε να προχωρήσουν στην ασφαλή μεταφορά κατοίκων από περιοχές, όπου ενδέχεται να παρουσιαστούν σοβαρά προβλήματα.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης σημείωσε ότι με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα αυτή τη στιγμή, “υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο την Πέμπτη το βράδυ, σε πολλές περιοχές της χώρας, να σημειωθούν καταιγίδες”, ενώ το φαινόμενο θα ξεκινήσει από τη Δυτική Ελλάδα.

καιρός - κακοκαιρία

“Μετά από συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό, συγκαλέσαμε και σήμερα μια νέα σύσκεψη μετά τη χθεσινή που είχαμε με τους 13 Περιφερειάρχες, έτσι ώστε να προετοιμαστούμε και να προετοιμάσουμε καλύτερα τη χώρα, ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένουμε τις επόμενες μέρες. Τα καιρικά φαινόμενα των επόμενων ημερών έχουν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνα και πρέπει να προετοιμαστούμε σε όλα τα επίπεδα για να σώσουμε ζωές. Όπως έχει λεχθεί κατ’ επανάληψη, πρώτη προτεραιότητά μας είναι και παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής”, υπογράμμισε ο Χρήστος Στυλιανίδης.

Όπως σημείωσε, “μέσα από τη διεξοδική ανάλυση των δεδομένων φτάσαμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα για να αυξήσουμε την ετοιμότητα της χώρας, ενόψει του φαινομένου. Θέλουμε να λειτουργήσουμε και θα επιχειρήσουμε προληπτικά. Οι Αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καλούνται να ενημερώσουν άμεσα τους πολίτες που διαμένουν σε περιοχές όπου έχουν εκδηλωθεί στο παρελθόν ή συμβαίνει συχνά πλημμυρικό φαινόμενο, να αποφύγουν υπόγειους και ισόγειους χώρους, ιδίως κατά τη διάρκεια της νύχτας. Με τις σημερινές εκτιμήσεις, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο την Πέμπτη το βράδυ, σε πολλές περιοχές της χώρας, να σημειωθούν καταιγίδες…”, τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

“Από πλευράς μας θα αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες του “112” που έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό εργαλείο για την ενημέρωση των πολιτών στις κρίσιμες στιγμές, θα έχουν ενημέρωση με βάση τα μετεωρολογικά δεδομένα που θα έχουμε” είπε ο κ. Στυλιανίδης για να διευκρινίσει ότι θα σταλούν προειδοποιητικά μηνύματα προς τους κατοίκους ανά περιοχή. “Γνωρίζουμε πχ ότι το φαινόμενο θα ξεκινήσει από τη Δυτική Ελλάδα”, σημείωσε για να προσθέσει πως οι κάτοικοι αυτών των περιοχών θα είναι οι πρώτοι που θα λάβουν μηνύματα από το “112”.

Χρήστος Στυλιανίδης

Ενιαία Επιχειρησιακά Κέντρα και το σχέδιο “Δάρδανος”

“Στη λογική της πρόληψης, θα είμαστε έτοιμοι με τη βοήθεια των Ενόπλων Δυνάμεων, του ΕΚΑΒ, της Πυροσβεστικής, όλων των δυνάμεων της χώρας, ώστε να γίνει μεταφορά κατοίκων -εάν χρειάζεται- από περιοχές που ενδέχεται να παρουσιαστούν σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα”, υπογράμμισε στη συνέχεια.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι από απόψε, θα λειτουργήσουν Ενιαία Επιχειρησιακά Κέντρα στις περιοχές όπου υπάρχει ενδεχόμενο έντονων καιρικών φαινομένων, έτσι ώστε να συντονιστούν πλήρως όλοι οι φορείς ήδη από σήμερα. “Συντονισμός, δηλαδή, μεταξύ των Περιφερειών, των Δήμων, των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και όλων των εμπλεκόμενων για λήψη μέτρων που αφορούν στην αρμοδιότητά τους, σύμφωνα με το ολοκληρωμένο Γενικό Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων “Δάρδανος”, όπως υπογράμμισε.

ΦΩΤΟ: ΙΝΤΙΜΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ