Καιρός σαν πρωταπριλιάτικο αστείο: Έρχονται 30άρια που θα θυμίζουν καλοκαίρι – Δείτε χάρτες

Μόνο πρωταπριλιάτικο αστείο δεν θα είναι οι υψηλές θερμοκρασίες από Δευτέρα. Ο καιρός θα θυμίζει καλοκαίρι μέσα στην άνοιξη, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων.

Καιρός: «Μυρίζει» καλοκαίρι με υψηλές θερμοκρασίες και αφρικάνικη σκόνη

Σύμφωνα με το γράφημα που δημοσιεύει το meteo.gr, το απόγευμα της Δευτέρας 01/04 οι αέριες μάζες πάνω από την χώρα μας θα είναι έως και 15-16 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Αξίζει να τονίσουμε ότι οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια και το πόσο ψηλά θα φτάσουν εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα η νεφοκάλυψη και ο άνεμος, ωστόσο με τα σημερινά δεδομένα η θερμοκρασία στο ξεκίνημα της ερχόμενης εβδομάδας είναι πιθανό να πλησιάσει ή ακόμη και να ξεπεράσει τους 30 βαθμούς Κελσίου σε τμήματα της ηπειρωτικής χώρας.

Ο διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου της Αθήνας, Κώστας Λαγουβάρδος, χαρακτηρίζει τον καιρό σε ανάρτησή του στο Facebook «πρωταπριλιάτικο αστείο». Μάλιστα οι χάρτες που παραθέτει στην ανάρτησή του είναι κόκκινοι, δείχνοντας την πολλή ζέστη που αναμένεται.

«Σαν πρωταπριλιάτικο αστείο… Μετά τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη Νότια Ελλάδα την Τετάρτη 27 και Πέμπτη 28/03, νέα πολύ σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται την Πρωταπριλιά!» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εκτός από την Ελλάδα πολύ υψηλές θα είναι οι θερμοκρασίες σε περιοχές των ΗΠΑ, τον ανατολικό Καναδά και τη Γροιλανδία.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Κώστα Λαγουβάρδου

«Σαν πρωταπριλιάτικο αστείο…

Μετά τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη Νότια Ελλάδα την Τετάρτη 27 και Πέμπτη 28/03, νέα πολύ σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται την Πρωταπριλιά!

Ο πρώτος χάρτης που ακολουθεί παρουσιάζει την απόκλιση της θερμοκρασίας στο επίπεδο των  850 hPa* (περίπου 1500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια) στην Ευρώπη, με τη θερμοκρασία  να είναι έως και 16 βαθμούς υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (πορτοκαλί και κόκκινα χρώματα στον χάρτη), κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια. Οι αποκλίσεις αυτές χαρακτηρίζονται ως ακραίες!

Ενδιαφέρον έχει να δούμε και την ίδια εικόνα σε παγκόσμιο επίπεδο (δεύτερος χάρτης).  Πολλές περιοχές του Βορείου Ημισφαιρίου αναμένεται να έχουν την Πρωταπριλιά πολύ υψηλές θερμοκρασίες, κυρίως σε περιοχές των ΗΠΑ, στον Ανατολικό Καναδά και στη Γροιλανδία, στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης (όπως προαναφέραμε) καθώς  και  περιοχές της Κίνας.

* Το επίπεδο των 850 hPa χρησιμοποιείται για τη μελέτη της κίνησης των αερίων μαζών, στα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 31-03-2024

  • Γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις κατά περιόδους.
  • Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη κυρίως στα ανατολικά θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα όπου τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα σχηματιστούν και ομίχλες.
  • Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης με μικρές συγκεντρώσεις.
  • Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
  • Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά και θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα. Θα φτάσει στα νησιά και τα παραθαλάσσια τους 23 με 25 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 01-04-2024

  • Γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις κατά περιόδους.
  • Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη κυρίως στα ανατολικά θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα όπου τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα σχηματιστούν και ομίχλες.
  • Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης με μικρές συγκεντρώσεις.
  • Οι άνεμοι θα πνέουν στα νοτιονατολικά δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και στις υπόλοιπες περιοχές από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
  • Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο σε όλη τη χώρα και στις περισσότερες περιοχές θα κυμανθεί σε επίπεδα υψηλότερα, από τα κανονικά για την εποχή, κατά 8 με 10 βαθμούς.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 02-04-2024

  • Αραιές νεφώσεις τοπικά πυκνότερες στα βόρεια. Πιθανότητα τοπικών όμβρων το βράδυ στα βορειοανατολικά.
  • Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες στα βόρεια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα.
  • Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα ανατολικά, με μικρές συγκεντρώσεις.
  • Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Από το μεσημέρι στα δυτικά και νότια θα στραφούν σε δυτικών διευθύνσεων 3 με 5 μποφόρ.
  • Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βορειοδυτικά, εντούτοις θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα σε όλη τη χώρα.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 03-04-2024

Γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις κατά περιόδους.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, όμως στην υπόλοιπη χώρα θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ