Καιρός: Έρχεται νέα κακοκαιρία από την Πέμπτη

Παρατείνεται η φθινοπωρινή κακοκαιρία ενώ αυξάνεται η ανησυχία για την κατάσταση στις πυρόπληκτες περιοχές, που πλήττονται πλέον από πλημμύρες.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου του ΑΝΤ1, Τάσου Αρνιακού, την Τρίτη περιμένουμε λίγες νεφώσεις, πυκνότερες στα δυτικά, τα κεντρικά, τα βόρεια, στις Σποράδες, στην Εύβοια, το Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα, με τοπικές βροχές και κυρίως στα ανατολικά σποραδικές καταιγίδες.

Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων περιμένουμε αργότερα. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4-5 μποφόρ στα πελάγη τοπικά έως και 6. Θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί από 6-19 βαθμούς Κελσίου. Στα κεντρικά από 8-23, νοτιότερα από 16-26 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια με συννεφιές, πυκνότερες το μεσημέρι και τοπικές βροχές αλλά και βελτίωση αργότερα. Νοτιάδες που το μεσημέρι θα γυρίσουν σε βορειοδυτικούς 3-4 και στα ανοιχτά τοπικά έως 5 μποφόρ και θερμοκρασία από 13-23 βαθμούς Κελσίου.

Και στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις με πιθανή ισχυρή βροχή το πρωί και βελτίωση αργότερα. Βορειοδυτικούς ανέμους 3-4 μποφόρ, στα ανοιχτά τοπικά έως 5 μποφόρ, και θερμοκρασία από 12-18 βαθμούς Κελσίου.

Την Τετάρτη περιμένουμε λίγες αρχικά νεφώσεις, πυκνότερες το πρωί στην ανατολική νησιωτική χώρα με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, ενώ στην υπόλοιπη χώρα περιμένουμε νεφώσεις από τα δυτικά που θα πυκνώσουν με τοπικές βροχές και από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες.

Βροχές και καταιγίδες ήταν τα κύρια καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας τη Δευτέρα. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως το απόγευμα της Δευτέρας καταγράφηκαν στην Ι.Μ. Βατοπεδίου (74 χιλιοστά), στη Θάσο (67 χιλιοστά) και στον Κορινό Πιερίας (62 χιλιοστά).

πίνακας meteo

Από το βράδυ της Δευτέρας έως το πρωί της Τρίτης ισχυρά φαινόμενα και ενδεχομένως χαλαζοπτώσεις αναμένονταν στο Ιόνιο, στα δυτικά και νοτιοδυτικά ηπειρωτικά, στη Θράκη, στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, και στο Βόρειο Αιγαίο, σύμφωνα με το meteo.gr.

Στον σχετικό χάρτη παρουσιάζεται ο αθροιστικός υετός που αναμένεται έως το πρωί της Τρίτης 12/10 καθώς και οι περιοχές που αναμένονται τα ισχυρότερα φαινόμενα έως το βράδυ της Δευτέρας 11/10 (μαύρες ελλείψεις) και από το βράδυ της Δευτέρας 11/10 έως το πρωί της Τρίτης 12/10 (κόκκινες ελλείψεις).

meteo

 

Κακοκαιρία “Αθηνά”: Τεράστια προβλήματα στη βόρεια Εύβοια

Μεγάλες καταστροφές στις υποδομές, πλημμυρισμένα σπίτια και ισοπεδωμένες επιχειρήσεις άφησαν πίσω τους οι ισχυρές βροχοπτώσεις στη Βόρεια Εύβοια. Σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν   επίσης στη Λάρισα και το Πήλιο.
Κάτοικοι και φορείς αγωνιούν για το αν οι πληγείσες περιοχές θα αντέξουν το νέο κύμα κακοκαιρίας.
“Ευχόμαστε να μην ρίξει το νερό που έριξε τώρα” είπε στην κάμερα του ΑΝΤ1 κάτοικος της Βόρειας Εύβοιας με έναν δεύτερο να τονίζει “ο Θεός να μας φυλάξει να μην έχουμε έντονα φαινόμενα” καθώς οι κάτοικοι της περιοχής περιμένουν το νέο κύμα κακοκαιρίας μέσα σε λίγα 24ωρα.

Οι ισχυρές καταιγίδες μετέτρεψαν πολλές περιοχές σε έναν απέραντο λασπότοπο, με τους κατοίκους να βρίσκονται σε απόγνωση. Οι πληγές από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού δεν πρόλαβαν να επουλωθούν και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με τις πλημμύρες.

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες που έστειλε αναγνώστης του enikos.gr από την περιοχή Ψαροπούλι στα Βασιλικά της βόρειας Εύβοιας.

Εύβοια κακοκαιρία
Εύβοια κακοκαιρία
Από την Τετάρτη το βράδυ θα έρθει νέα επιδείνωση του καιρού, με την κακοκαιρία να αναμένεται να πλήξει πάλι την Εύβοια, τη Μεσσηνία, την Ηλεία και τη Χαλκιδική.
Στη Μακρυράχη Πηλίου η συνεχόμενη βροχή κατέβασε από το βουνό τεράστιους όγκους νερού. Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ορμητικά ποτάμια, παρασύροντας ό,τι έβρισκαν μπροστά τους.
Στις πέντε το πρωί ξεκίνησε η σφοδρή καταιγίδα. Τόνοι νερού μαζί με βράχους κατέβαιναν από το βουνό μέσα από το ρέμα και έφθαναν μέσα σε σπίτια και αποθήκες. Στην Αγιά οι παραπόταμοι του Πηνειού φούσκωσαν η διέλευση των αυτοκινήτων ήταν δύσκολη και οι κάτοικοι έψαχναν τα αντικείμενά τους στον Παγασητικό.
Στη Ζάκυνθο από τη δυνατή βροχή οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να βγουν από τα σπίτια τους. Στην Κέρκυρα πλημμύρισαν σπίτια, έσπασαν κλαδιά δέντρων και οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες.
Στην Πάτρα έβρεχε ασταμάτητα επί  ώρες, ενώ και στη Θεσσαλονίκη η εικόνα ήταν ίδια, με την Πυροσβεστική και τα συνεργεία της ΔΕΗ να προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές. Πλημμύρες σημειώθηκαν και στην Κατερίνη.
Σύμφωνα με τον Τάσο Αρνιακό, την Πέμπτη έρχεται νέα κακοκαιρία από τα δυτικά με περισσότερες βροχές και καταιγίδες και χιόνια στα βουνά, αλλά και υποχώρηση της θερμοκρασίας Πέμπτη και Παρασκευή. Έως τις 15 του Οκτωβρίου φαίνεται πως οι αλλεπάλληλες κακοκαιρίες θα συνεχιστούν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ