Από «κοκτέιλ» αφρικανικής σκόνης και υψηλές θερμοκρασίες, κυρίως στις νότιες περιοχές της χώρας, χαρακτηρίστηκε η Παρασκευή.
Συγκεκριμένα, πολύ υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν στο νησί της Κρήτης την Παρασκευή 17/05, ως αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης του πεδίου ροής των ανέμων με την πολύπλοκη τοπογραφία του νησιού, η οποία προκάλεσε σημαντικές τοπικές διαφοροποιήσεις κυρίως όσον αφορά τη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών.
Στις ανατολικές περιοχές της Κρήτης (Λασίθι) όπου το πεδίο των ανέμων ήταν ισχυρότερο, καταγράφονται θερμοκρασίες άνω των 34 °C για περισσότερες από 6 ώρες (π.χ. μετεωρολογικός σταθμός Νεάπολης Λασιθίου), ενώ στις κεντρονότιες περιοχές που το πεδίο των ανέμων ήταν λιγότερα ισχυρό, οι υψηλές θερμοκρασίες διήρκησαν μικρότερο χρονικό διάστημα (π.χ. μετεωρολογικός σταθμός Μοιρών Ηρακλείου).
Σύμφωνα με το Μετεωρολογικό Παρατηρητήριο Κρήτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία καταγράφτηκε στη Νεάπολη Λασιθίου με 37,6 °C, ενώ οι οκτώ υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες κατά τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής 17/05, παρουσιάζονται στον παρακάτω Πίνακα.

Αρνιακός: «Με προδιαγραφές Ιουλίου το Σαββατοκύριακο»
Η ζέστη θα κορυφωθεί τη νέα εβδομάδα, με συνεχή παρουσία σκόνης και βελτίωση από την Πέμπτη και μετά, σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ Νικολέτα Ζιακοπούλου. Έως και την ερχόμενη Τετάρτη η θερμοκρασία θα σημειώνει ανοδική πορεία με οροφή τους 29 βαθμούς στη βόρεια Ελλάδα, τους 34 με 36 στα δυτικά και τα νότια και τους 32 στην υπόλοιπη χώρα. Η σκόνη δεν θα φτάσει σε ακραίες συγκεντρώσεις ωστόσο η συνεχής και μακρά παρουσία της στην ατμόσφαιρα θα συμβάλλει στο αίσθημα δυσφορίας.
Δείτε στο βίντεο τους χάρτες του Meteo πως θα κινηθεί η αφρικανική σκόνη έως τις 20 Μαΐου:
Η πρόγνωση για το Σάββατο 18 Μαΐου
Αρχικά προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός στα βόρεια, βαθμιαία όμως θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις που από το μεσημέρι στα νότια θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι κυρίως στην Πελοπόννησο και την δυτική Στερεά. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι συγκεντρώσεις της αφρικανικής σκόνης θα διατηρηθούν αυξημένες κυρίως στη δυτική και τη νότια χώρα. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς, στο Ιόνιο θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και στο Αιγαίο βόρειοι βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα βόρεια. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 27 με 31 βαθμούς, στη νησιωτική χώρα τους 24 με 27 και τοπικά στην Κρήτη τους 31 βαθμούς Κελσίου.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
- Καιρός: Λίγες νεφώσεις που σταδιακά από τα δυτικά θα πυκνώσουν.
- Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και στα ανατολικά ανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
- Θερμοκρασία: Από 13 έως 27 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
- Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές στα νότια, με τοπικές βροχές ή πιθανούς όμβρους από το μεσημέρι.
- Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Από το απόγευμα οι άνεμοι στα νότια θα στραφούν σε βορειοανατολικούς με την ίδια ένταση.
- Θερμοκρασία: Από 18 έως 31 βαθμούς Κελσίου.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
- Καιρός: Αραιές νεφώσεις που από το μεσημέρι θα πυκνώσουν, με τοπικές βροχές κυρίως στην Πελοπόννησο.
- Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
- Θερμοκρασία: Από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
- Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές.
- Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ θα στραφούν το βράδυ σε ανατολικούς με την ίδια ένταση.
- Θερμοκρασία: Από 19 έως 27 και στην Κρήτη τοπικά έως 31 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
- Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές στα νότια.
- Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.
- Θερμοκρασία: Από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
- Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές.
- Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι από ανατολικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
- Θερμοκρασία: Από 17 έως 26 βαθμούς Κελσίου.
ΑΤΤΙΚΗ
- Καιρός: Αραιές νεφώσεις που από το μεσημέρι θα πυκνώσουν με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών.
- Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ και από το μεσημέρι από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
- Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
- Καιρός: Αραιές νεφώσεις.
- Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ και το μεσημέρι πρόσκαιρα νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
- Θερμοκρασία: Από 16 έως 25 βαθμούς Κελσίου.