Καιρός: «Ανοίγει» η πύλη του ψύχους από τη Ρωσία προς την Ευρώπη – Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα και πότε θα χιονίσει

Μπορεί ο καιρός το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου να θυμίζει… άνοιξη όμως στη συνέχεια φαίνεται να αλλάζει σημαντικά λόγω σχηματισμού υψηλών πιέσεων στη ΒΔ Ευρώπη και τον Βόρειο Ατλαντικό, ανοίγοντας εκ νέου, την Πύλη του Ψύχους από την Ρωσία προς την Ευρώπη.

Καιρός: Αίθριος με άνοδο της θερμοκρασίας – Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή

Ένας εξαιρετικά ενδιαφέρον μήνας από πλευράς βαρομετρικής κυκλοφορίας φαίνεται πως θα είναι ο Φεβρουάριος. Όπως αναφέρει το meteology.gr, παρότι το πρώτο δεκαήμερό του θα χαρακτηρίζεται από αιθρία και βελτιωμένο γενικά καιρό, η κατάσταση αυτή φαίνεται να αλλάζει σημαντικά, στην εκπνοή του πρώτου δεκαημέρου και έπειτα.

«Το σύνολο των δεδομένων, θέλουν τον σχηματισμό υψηλών πιέσεων στην ΒΔ Ευρώπη και τον βόρειο Ατλαντικό, ανοίγοντας εκ νέου, την Πύλη του ψύχους από την Ρωσία προς την Ευρώπη. Η ροή αυτή, με τα δεδομένα ως έχουν, φαίνεται πως θα διοχετεύεται – τουλάχιστον ο κύριος όγκος της- προς την δυτική Ευρώπη και την κεντροδυτική Μεσόγειο. Αυτό σημαίνει, πως η Μεσόγειος, από ένα καθεστώς αδράνειας, θα μπει σε μια εξαιρετικά δραστήρια περίοδο διαδοχικών κυκλογενέσεων και σημαντικών κακοκαιριών. Παράλληλα, πολλές περιοχές της Ευρώπης, θα δεχθούν ένα διάστημα πολύ κρύου καιρού και χιονοπτώσεων, κυρίως προς τα τέλη του μήνα» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στον καιρό της Ελλάδας τονίζεται ότι «στη χώρα μας, θα έχουμε επίσης σημαντική αλλαγή στην στασιμότητα της βαρομετρικής διάταξης των τελευταίων ημερών. Η κάθοδος του ψύχους/ αυλώνων στην Μεσόγειο, θα προκαλέσει – δεδομένης και της θερμότερης του κανονικού Μεσογείου- σοβαρές κυκλογενέσεις στα δυτικά και κεντρικά της τμήματα. Πιθανόν να δούμε τα βαρόμετρα, να πέφτουν και κάτω από τα 980hpa μέσα στον μήνα. Αυτό μεταφράζεται σε νοτιάδες, στο σύνολο της περιόδου. Υετοφόροι νοτιάδες, με τον καιρό να γίνεται ‘δυτικός’ και να αφήνει πολύ μεγάλα ύψη βροχής στην δυτική Ελλάδα και όχι μόνο. Παράλληλα, τα βαρομετρικά αυτά συστήματα, θα αντλούν και ψυχρότερες αέριες μάζες από τα δυτικότερα της Μεσογείου, και θα δώσουν πολύ πυκνές χιονοπτώσεις στον άξονα της Πίνδου. Χιονοδρομικά κατά μήκος της οροσειράς, δείχνει να δέχονται τις αξιολογότερες χιονοπτώσεις των τελευταίων τριών χειμώνων.

Σε τέτοιες περιπτώσεις βαρομετρικών διατάξεων, είναι συχνό το φαινόμενο η χώρα μας να χωρίζεται θερμοκρασιακά στα δυο. Κατά πάσα πιθανότητα, θα δούμε τον νότιο τομέα, με έμφαση την Κρήτη, να βρίσκεται υπό την επιρροή θερμών νοτιάδων, ενώ στα δυτικά και βόρεια, ο καιρός να είναι χειμερινός, με τις χιονοπτώσεις να κατεβαίνουν και σε χαμηλά υψόμετρα. Σε γενικές γραμμές πάντως, αξιόλογα επεισόδια βροχοπτώσεων, θα  σημειωθούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ