Ηράκλειο: Στη φυλακή τρεις από τους επτά συλληφθέντες για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας

Προφυλακιστέοι με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα κρίθηκαν οι τρεις από τους επτά συνολικά συλληφθέντες για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας που εξιχνιάστηκε από την ΕΛΑΣ στην Κρήτη.

Κρήτη: Αρχαιολογικός θησαυρός στα χέρια κυκλώματος – Έξι συλλήψεις, στο 1 εκατ. ευρώ η αξία των κατασχεθέντων

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost.gr προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν, ο ξυλουργός, ο πρώην λιμενικός και ο φούρναρης, ενώ οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και με χρηματική εγγύηση.

Ποινικές διώξεις

Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας είχε ασκήσει ποινική δίωξη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης σε βάρος των τριών βασικών κατηγορουμένων δηλαδή στον 56χρονο πρώην λιμενικό, στον 72χρονο συνταξιούχο και τον 46χρονο ξυλουργό.

Στους υπόλοιπους, με εξαίρεση τον 69χρονο Ιταλό επίδοξο αγοραστή, απήγγειλε κατηγορίες για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση.

Παράλληλα οι τρεις βασικοί κατηγορούμενοι διώκονται για αποδοχή και διάθεση μνημείων που αποτελούν προϊόντα εγκλήματος, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, τα οποία ο υπαίτιος γνωρίζει ότι προέρχονται από αξιόποινη πράξη, τετελεσμένη από κοινού κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση. Ο 69χρονος Ιταλός διώκεται για απόπειρα αποδοχής των μνημείων και τρεις από τους συλληφθέντες για άμεση συνέργεια στην αποδοχή και διάθεση μνημείων.

Την ίδια ώρα δύο από τους συλληφθέντες διώκονται για υπεξαίρεση μνημείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας τελεσθείσα από κοινού, κατ΄ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση. Τέλος, δύο εκ των συλληφθέντων διώκονται για παράβαση της υποχρέωσης δήλωσης μνημείων τελεσθείσα από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.

αρχαιοκάπηλοι στο Ηράκλειο

Παραδόθηκαν άλλα δύο άτομα που αναζητούσαν οι Αρχές

Παραδόθηκαν χθες το μεσημέρι ενώπιον των δικαστικών αρχών οι δύο άνδρες που αναζητούνταν ως εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας .

Πρόκειται για τον 43χρονο και τον 71χρονο -που βρήκε τον Ιταλό- οι οποίοι μέσω των δικηγόρων τους που πήγαν σήμερα στην ανακρίτρια έκαναν γνωστό ότι είναι στη διάθεση των αρχών για να απολογηθούν σε όσα κατηγορούνται.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, ο εισαγγελέας τους άσκησε ποινικές διώξεις για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση ενώ σε βάρος του 71χρονου ασκήθηκε δίωξη για άμεση συνέργεια στην πράξη της αποδοχής και διάθεσης μνημείων που αποτελούν προϊόντα εγκλήματος, ιδιαίτερης μεγάλης αξίας. Παράλληλα ο 43χρονος διώκεται για υπεξαίρεση μνημείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, τελεσθείσα από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση καθώς και για παράβαση της υποχρέωσης δήλωσης μνημείων.

Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα

Όπως αναφέρει το cretapost, το κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας με «ιδρυτές» τρεις άνδρες φαίνεται πως λειτουργούσε εδώ και τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όλα ξεκίνησαν το 2020 όταν ο 72χρονος συνταξιούχος, ο 46χρονος και ο 56χρονος αποφάσισαν να ασχοληθούν και αγοραπωλησία αρχαίων αντικειμένων.

Μάλιστα, φαίνεται πως ο καθένας είχε και έναν συγκεκριμένο ρόλο. Ο 46χρονος ξυλουργός και ο 56χρονος πρώην λιμενικός ασχολούνταν με τον εντοπισμό αρχαιοτήτων, καταγραφή ανθρώπων που κατείχαν αρχαιότητες αλλά και με το πελατολόγιο.

Ο 72χρονος συνταξιούχος, ο οποίος εργαζόταν κατά το παρελθόν σε αρχαιολογική υπηρεσία, εξαιτίας των εξειδικευμένων γνώσεών του, είχε το ρόλο του εκτιμητή των αρχαίων αντικειμένων που έβρισκαν οι άλλοι δύο, δίνοντας πληροφορίες τόσο για την πολιτιστική αξία των αρχαίων όσο και για την χρηματική αξία τους.

 

Οι λάρνακες και η τελευταία συμφωνία

Ένα καλοσχεδιασμένο σχέδιο για την αγοραπωλησία των αρχαίων που βρέθηκαν στην αποθήκη είχαν οι 9 συνολικά εμπλεκόμενοι στην υπόθεση (οι επτά συλληφθέντες και οι τρεις που αναζητούνται).

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, όλα συνέβησαν τον περασμένο Ιανουάριο όταν ξεκίνησαν ανάμεσα στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης η συζήτηση για την αγοραπωλησία των αρχαίων αντικειμένων που είχαν στη διάθεσή τους.

Μάλιστα, ένας από αυτούς που αναζητείται – ο 71χρονος  – βρήκε τον 69χρονο Ιταλό ο οποίος ήθελε διακαώς να αποκτήσει κάποια από τα παράνομα αρχαία αντικείμενα.

Ξεκίνησαν οι συζητήσεις – με τη βοήθεια ενός 57χρονου, ο οποίος και αναζητείται – για το πού και το πώς θα γίνει το deal.

Στις συζητήσεις εμπλέκεται και ένας 43χρονος ο οποίος αναζητείται επίσης από τις αρχές και δεν να έχει εξακριβωθεί ακόμα ο ρόλος του.

Τελικά, αποφασίστηκε ο Ιταλός αγοραστής να έρθει στην Κρήτη προκειμένου να δει από κοντά τα αρχαία και στη συνέχεια να κλείσουν την συμφωνία για την αγορά τους.

«Πιθανόν από υστερομινωικό νεκροταφείο τα αρχαία»

«Υπάρχει περίπτωση να είναι – κάποια τουλάχιστον από αυτά – από την ευρύτερη περιοχή, στην οποία βρέθηκαν αποθηκευμένα. Από τον Άγιο Μύρωνα, από το δυτικό τμήμα του νομού Ηρακλείου πιθανόν, χωρίς να μπορώ να αποκλείσω να είναι κάποια και από τη Μεσαρά. Είναι η προσωπική μου εκτίμηση με βάση κάποιες από τις φωτογραφίες» ανέφερε χαρακτηριστικά η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου Βασιλική Συθιακάκη στην ΕΡΤ1.

Η ίδια είπε ότι «οι λάρνακες θα δώσουν περισσότερα στοιχεία. Το βέβαιο είναι ότι προέρχονται – διότι τα περισσότερα φαίνεται να ανήκουν στην ίδια εποχή – από υστερομινωικό νεκροταφείο και χρονικά τοποθετούνται γύρω στο 1.400 – 1.33 πΧ. Είναι τα νεκροταφεία των λαξευτών συνήθως μικρών θολωτών τάφων της Μυκηναϊκής περιόδου που περιλαμβάνουν λάρνακες και τέτοιου είδους κτερίσματα».

Όπως εξήγησε η ίδια: «Το πρώτο μέλημα της Υπηρεσίας είναι να καταγράψει τα αντικείμενα, να κάνει την προκαταρκτική τεκμηρίωση, την οποία χρειάζονται και οι Αρχές για τις περαιτέρω διαδικασίες τους. Η προέλευσή τους θα προκύψει από την αναλυτικότερη μελέτη τους, που θα γίνει όταν αυτά μεταφερθούν στον δικό μας χώρο. Η υπηρεσία θα επιχειρήσει στην συνέχεια, μέσα από τα αρχεία, να κάνει συσχετισμό τους με προηγούμενες υποθέσεις λαθρανασκαφών, γιατί η πρώτη μας εκτίμηση είναι ότι δεν προέρχονται από πρόσφατες λαθραίες εργασίες – δεν θέλω καν να τις χαρακτηρίζω λαθρανασκαφές γιατί είναι πάντα καταστροφές».

Μάλιστα, η κυρία Συθιακάκη εκτιμά πως τα ευρήματα, οι επτά λάρνακες και τα 88 αγγεία, πρέπει να ήταν αποθηκευμένα επί μακρό χρονικό διάστημα. «Και συνήθως έτσι συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, για να μην διασυνδέονται τα ευρήματα με γνωστές υποθέσεις λαθρανασκαφών που έχουν εντοπιστεί και καταγγελθεί» σημειώνει.

Τέλος, εκτιμά ότι «λόγω του όγκου του υλικού δεν είναι απίθανο να προέρχονται από διαφορετικές λαθρανασκαφές, αλλά θα πρέπει να το μελετήσουν οι συνάδελφοι που εξειδικεύονται στην συγκεκριμένη περίοδο. Έχουμε την τύχη να έχουμε εξαιρετικούς συναδέλφους με υψηλού επιπέδου κατάρτιση στην περίοδο αυτή, οι οποίοι έχουν συνδράμει στην ταυτοποίηση και άλλων αρχαιοτήτων από συλλογές του εξωτερικού που έχουν επαναπατριστεί».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ