Ηράκλειο: Διώξεις στους συλληφθέντες για το κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας – Απολογούνται την Παρασκευή

Ποινική δίωξη άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος τριών εκ των κατηγορουμένων για το κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας, στην Κρήτη. Συγκεκριμένα, τους ασκήθηκε δίωξη για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και για αποδοχή και διάθεση μνημείων που αποτελούν προϊόντα εγκλήματος, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, τετελεσμένη από κοινού κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.

Κρήτη: Αρχαιολογικός θησαυρός στα χέρια κυκλώματος – Έξι συλλήψεις, στο 1 εκατ. ευρώ η αξία των κατασχεθέντων

Εναντίων των υπολοίπων που φέρονται ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση παράνομης αγοραπωλησίας αρχαιοτήτων, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, εκτός από τον αλλοδαπό στον οποίο ασκήθηκε δίωξη για απόπειρα αποδοχής μνημείων. Επιπλέον, δύο από τους συλληφθέντες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για άμεση συνέργεια στην αποδοχή και διάθεση μνημείων και ακόμη δύο για παράβαση της υποχρέωσης δήλωσης μνημείων τελεσθείσα από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.

Οι επτά συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα ενώπιον της ανακρίτριας. Όλοι ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν την ερχόμενη Παρασκευή 21 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ηράκλειο: Πρώην λιμενικός και συνταξιούχος αρχαιολόγος στο κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας – Από πότε χρονολογούνται οι λάρνακες

Σύμφωνα με την αστυνομία οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό δύο ακόμη ατόμων που φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Πρώην λιμενικός και συνταξιούχος αρχαιολόγος στο κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας – Από πότε χρονολογούνται οι λάρνακες

Ένας πρώην λιμενικός, ένας συνταξιούχος αρχαιολόγος, ένας επιχειρηματίας και ένας Ιταλός επίδοξος αγοραστής ήταν μεταξύ των πρώτων συλληφθέντων για τη μεγάλη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας που αποκαλύφθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης.  Το βράδυ της Τρίτης μάλιστα, οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες και σε έναν 57χρονο, ο οποίος εμφανίστηκε στην Αστυνομία και σε αυτόν αποδίδεται ο ρόλος του διερμηνέα στις συνομιλίες των μελών του κυκλώματος με τον Ιταλό.

Ο Σικελός με το όνομα Τζιοβάνι εκτιμάται ότι είχε έρθει  στην Ελλάδα για να λειτουργήσει ως μεσάζων στην παράνομη πώληση των αρχαίων, η αξία των οποίων εκτιμάται ότι υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ.

αρχαιοκάπηλοι στο Ηράκλειο

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο συνταξιούχος υπάλληλος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ο συνταξιούχος λιμενικός που έχει ξανααπασχολήσει τις διωκτικές αρχές στο παρελθόν για άλλα αδικήματα και ο τεχνίτης – ελεύθερος επαγγελματίας ήταν, εκ των εμπλεκομένων στην υπόθεση, τα πρόσωπα που ήδη από το 2020 είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση και αναζητούσαν υποψήφιους πωλητές και αγοραστές αρχαιοτήτων.

Ειδικότερα, ο συνταξιούχος υπάλληλος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας είχε υπηρετήσει ως αρχαιοφύλακας σε αρχαιολογικό χώρο στην Μεσσαρά. Πριν από αρκετά χρόνια, το όνομά του ενεπλάκη σε παρόμοια υπόθεση, χωρίς να του απαγγελθούν τότε κατηγορίες.

Όπως είναι γνωστό, στην δικογραφία περιλαμβάνονται τα ονόματα άλλων δύο ατόμων, τα οποία αναζητούνται από την Αστυνομία. Πρόκειται για 43χρονο ιδιωτικό υπάλληλο και έναν 71χρονο, ο οποίος φέρεται να μεσολάβησε για να έρθουν σε επαφή οι τρεις βασικοί κατηγορούμενοι με τον Ιταλό.

«Πιθανόν από υστερομινωικό νεκροταφείο τα αρχαία»

«Υπάρχει περίπτωση να είναι – κάποια τουλάχιστον από αυτά – από την ευρύτερη περιοχή, στην οποία βρέθηκαν αποθηκευμένα. Από τον Άγιο Μύρωνα, από το δυτικό τμήμα του νομού Ηρακλείου πιθανόν, χωρίς να μπορώ να αποκλείσω να είναι κάποια και από τη Μεσαρά. Είναι η προσωπική μου εκτίμηση με βάση κάποιες από τις φωτογραφίες» ανέφερε χαρακτηριστικά η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου Βασιλική Συθιακάκη στην ΕΡΤ1.

Η ίδια είπε ότι «οι λάρνακες θα δώσουν περισσότερα στοιχεία. Το βέβαιο είναι ότι προέρχονται – διότι τα περισσότερα φαίνεται να ανήκουν στην ίδια εποχή – από υστερομινωικό νεκροταφείο και χρονικά τοποθετούνται γύρω στο 1.400 – 1.33 πΧ. Είναι τα νεκροταφεία των λαξευτών συνήθως μικρών θολωτών τάφων της Μυκηναϊκής περιόδου που περιλαμβάνουν λάρνακες και τέτοιου είδους κτερίσματα».

Όπως εξήγησε η ίδια: «Το πρώτο μέλημα της Υπηρεσίας είναι να καταγράψει τα αντικείμενα, να κάνει την προκαταρκτική τεκμηρίωση, την οποία χρειάζονται και οι Αρχές για τις περαιτέρω διαδικασίες τους. Η προέλευσή τους θα προκύψει από την αναλυτικότερη μελέτη τους, που θα γίνει όταν αυτά μεταφερθούν στον δικό μας χώρο. Η υπηρεσία θα επιχειρήσει στην συνέχεια, μέσα από τα αρχεία, να κάνει συσχετισμό τους με προηγούμενες υποθέσεις λαθρανασκαφών, γιατί η πρώτη μας εκτίμηση είναι ότι δεν προέρχονται από πρόσφατες λαθραίες εργασίες – δεν θέλω καν να τις χαρακτηρίζω λαθρανασκαφές γιατί είναι πάντα καταστροφές».

Μάλιστα, η κυρία Συθιακάκη εκτιμά πως τα ευρήματα, οι επτά λάρνακες και τα 88 αγγεία, πρέπει να ήταν αποθηκευμένα επί μακρό χρονικό διάστημα. «Και συνήθως έτσι συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, για να μην διασυνδέονται τα ευρήματα με γνωστές υποθέσεις λαθρανασκαφών που έχουν εντοπιστεί και καταγγελθεί» σημειώνει.

Τέλος, εκτιμά ότι «λόγω του όγκου του υλικού δεν είναι απίθανο να προέρχονται από διαφορετικές λαθρανασκαφές, αλλά θα πρέπει να το μελετήσουν οι συνάδελφοι που εξειδικεύονται στην συγκεκριμένη περίοδο. Έχουμε την τύχη να έχουμε εξαιρετικούς συναδέλφους με υψηλού επιπέδου κατάρτιση στην περίοδο αυτή, οι οποίοι έχουν συνδράμει στην ταυτοποίηση και άλλων αρχαιοτήτων από συλλογές του εξωτερικού που έχουν επαναπατριστεί».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ