Η πρώτη ημέρα της επιστροφής στη νέα κανονικότητα – Γάντια, μάσκες, πλέξιγκλας και αποστάσεις

Η πρώτη ημέρα επιστροφής στην κανονικότητα, με την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, κυλάει ομαλά με χρήση των απαραίτητων μασκών, γαντιών αλλά και αποστάσεων από τους πολίτες. Η κυκλοφορία του επιβατικού κοινού στα ΜΜΜ είναι αυξημένη, ωστόσο ελεγχόμενη. Στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας η πλειοψηφία των πολιτών που περπατάει φοράει μάσκες, ενώ όσοι περιμένουν έξω από τα καταστήματα για να εισέλθουν τηρούν τις αποστάσεις και τα μέτρα προστασίας.

Από το πρωί εργαζόμενοι του ΟΑΣΑ βρίσκονται σε στάσεις λεωφορείων δίνοντας οδηγίες στους πολίτες σχετικά με τα μέτρα προστασίας, προτρέποντάς τους να τα τηρούν. Παράλληλα, αστυνομικοί βρίσκονται σε στάσεις λεωφορείων και επιβλέπουν εάν οι επιβάτες τηρούν τις αποστάσεις ανάμεσά τους και εάν φορούν μάσκες. Σε περίπτωση που δεν τηρούνται τα μέτρα γίνονται συστάσεις.

Μέσα στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ έχει τοποθετηθεί διαχωριστικό πλαστικό στη θέση των οδηγών, ενώ για τη διευκόλυνση του επιβατικού κοινού οι θέσεις χρησιμοποιούνται ανά τετράδα χιαστί.

Κορδέλες σε καθίσματα του μετρό για αποφυγή συνωστισμού

Στους συρμούς του μετρό, από τις 240 θέσεις που υπάρχουν οι 120 είναι ανοιχτές. Έχουν τοποθετηθεί κορδέλες στις θέσεις ώστε οι επιβάτες να μην κάθονται δίπλα-δίπλα αλλά να έχουν τις απαραίτητες αποστάσεις ανάμεσά τους. Τα δρομολόγια, από τις 6:00 έως τις 10:00 και από τις 15:00 έως τις 18:00, δηλαδή τις ώρες αιχμής, είναι ανά 6 λεπτά, ενώ παρατηρείται ότι η πλειοψηφία του επιβατικού κοινού φοράει μάσκες.

Σε κάθε σταθμό του μετρό υπάρχουν στα εκδοτήρια βοηθοί επιβατών που επιβλέπουν για την τήρηση των μέτρων προστασίας.

«Σήμερα τα πράγματα είναι ήρεμα δεν έχει βγει πολύς κόσμος έξω, τα λεωφορεία είναι έτοιμα με βάση τις οδηγίες που έχουμε πάρει, για τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν με τις σημάνσεις και τους αποκλεισμούς θέσεων. Μέχρι στιγμής όλα βαίνουν ομαλά, φοράνε μάσκες και ο κόσμος δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προτροπή από τους συνοδούς του ΟΑΣΑ που έχουμε. Παρ’ όλα αυτά είναι εκεί γιατί χρειάζεται να συμβουλεύουν το επιβατικό κοινό. Συνοδοί υπάρχουν και θα υπάρχουν συνέχεια σε 80 σημεία σε όλη την Αθήνα, εκεί που ξέρουμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη κίνηση. Όσο αυξάνεται η κίνηση τόσο πιο πολύ θα εντείνουμε την προσπάθεια», επισημαίνει στο ΑΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΣΥ, Στέφανος Αγιάσογλου.

«Με υγεία στη νέα κανονικότητα ξεκινάμε», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΤΡΑΜ, Ηλίας Μανιατάκης, και ζήτησε από το επιβατικό κοινό να ακολουθεί αυτά που λένε οι ειδικοί και να φοράει τις μάσκες προστασίας. Παραλληλα, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην προβαίνουν σε άσκοπες μετακινήσεις, παρά μόνο σε όσες γίνονται στο πλαίσιο της εργασίας.

«Η πρώτη εικόνα είναι θετική. Οι πολίτες μέχρι στιγμής ανταποκρίνονται με σοβαρότητα στα νέα μέτρα και τα δρομολόγια φαίνεται ότι γίνονται με σωστή συχνότητα, ώστε να μην έχουμε φαινόμενα συνωστισμού», τόνισε ο υπουργός Μεταφορών επισημαίνοντας πως «οι βοηθοί επιβατών και οι σημάνσεις που έχουμε βάλει, διευκολύνουν πολύ την κατάσταση». Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής αφού ευχαρίστησε για την προσπάθεια και τη συνεργασία τους τις διοικήσεις των οργανισμών και τους εργαζόμενους, ανέφερε πως: «Βέβαια, μπορεί να προκύψουν και προβλήματα. Το ξέρουμε. Εδώ είμαστε για να παρακολουθούμε την κατάσταση και όπου χρειαστεί να παρέμβουμε για να γίνει το καλύτερο δυνατό». Και πρόσθεσε «Μέχρι σήμερα οι Έλληνες έχουμε κερδίσει τη μάχη με τον κορονοϊό, από εμάς εξαρτάται και το αν θα τα καταφέρουμε μέχρι τέλους. Ειδικά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που εξ ορισμού είναι οι χώροι μεγαλύτερης συγκέντρωσης κόσμου, είναι στο χέρι όλων μας να τα καταφέρουμε. Μετακινούμαστε με υπευθυνότητα, μένουμε ασφαλείς».

Μάσκες και πλέξιγκλας σε κομμωτήρια και Κέντρα Αισθητικής

Σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής οι πελάτες εισέρχονται μόνο με ραντεβού. Συγκεκριμένα, για παράδειγμα, εάν ένα κομμωτήριο διαθέτει 4 λουτήρες, χρησιμοποιούνται μόνο οι δύο που βρίσκονται στην άκρη. Οι εργαζόμενοι/ες φορούν μάσκες και γάντια. Ακόμη, στα κέντρα αισθητικής με μανικιούρ/πεντικιούρ έχει τοποθετηθεί πλεξιγκλάς ανάμεσα στην εργαζόμενη και τον πελάτη. Σε γνωστή εταιρεία που διαθέτει καταστήματα με αθλητικά είδη, όλοι οι εργαζόμενοι φορούν μάσκες ενώ η είσοδος των πελατών πραγματοποιείται ελεγχόμενα.

Η Άννα Χατζηδάκη διατηρεί κατάστημα με μανικιούρ, πεντικιούρ, κομμωτική και αισθητική στον Άγιο Δημήτριο. Το κατάστημα είναι πλήρως προετοιμασμένο να υποδεχτεί τους πελάτες, καθώς στην είσοδό του έχει τοποθετηθεί ένα ειδικό σταντ από πλεξιγκλάς με αντισηπτικά, ποδονάρια προστατευτικά παπουτσιών), μάσκες, γάντια. Επιπλέον, στη τζαμαρία είναι κολλημένη μία ανακοίνωση που γράφει ότι στον χώρο έχει γίνει απολύμανση, ενώ σε μία άλλη αναγράφεται ότι το κατάστημα δέχεται μόνο με ραντεβού και ο μέγιστος αριθμός πελατών εντός του χώρου είναι 9 άτομα και συνολικά μπορούν να είναι μέχρι 18 άτομα μαζί με το προσωπικό.

«Ενώ πρακτικά είμαστε πανέτοιμοι, το αίσθημα είναι λίγο περίεργο, μέχρι να ενταχθούμε κι εμείς σε όλο αυτό πρωτόγνωρο καινούριο κομμάτι. Μέχρι στιγμής κυλάει σωστά, με ψυχραιμία, σιγά-σιγά βήματα και πάνε όλα καλά», λέει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κ. Χατζηδάκη. Παράλληλα, όπως εξηγεί, το προσωπικό φοράει μάσκες και γάντια μιας χρήσης, ενώ οι κομμωτριες φορούν μάσκες-ασπίδες προστασίας. «Έχουμε βάλει προστατευτικα πλεξιγκλάς στις θέσεις του μανικιούρ, του πεντικιούρ και στη ρεσεψιόν. Υπάρχουν παντού αντισηπτικά σε όλο το μαγαζί και κατά την έξοδο ο πελάτης μπορεί να παίρνει αντισηπτικά μαντηλάκια φεύγοντας», πρσθέτει. Οι θέσεις στο μέρος του κομμωτηρίου είναι καλυμμένες με νάιλον μιας χρήσης, ενώ νάιλον υπάρχει στους νιπτήρες που γίνεται το πεντικιούρ.

Άνοιξαν οι εκκλησίες για ατομική προσευχή

Άνοιξαν και οι εκκλησίες για ατομική λατρεία στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των μέτρων κατά του κορονοϊού. Στους περισσότερους ναούς έχουν τοποθετηθεί οι καρέκλες σε απόσταση μεταξύ τους ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός των πιστών, ενώ όσοι σήμερα πήγαν να ανάψουν κεράκι στις εκκλησίες φορούσαν μάσκες και γάντια. Η εικόνα μέσα στις εκκλησίες είναι διαφορετική από εκείνη που γνωρίζαμε. Η κανονικότητα στις εκκλησίες θα επανέλθει στις 18 Μαΐου όταν θα μπορούν οι πιστοί να παρακολουθούν με αποστάσεις πάντα, τις λειτουργίες, ενώ θα γίνονται και τα μυστήρια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ, ΑΝΤ1, ΣΚΑΙ, ΟΡΕΝ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ