Η Ιωάννα Παλιοσπύρου ξεσπά: Η επίθεση που δέχθηκα ξέρω πως με έχει στιγματίσει

Του Νέστορα Δημαρά

Συγκλονισμένη από την επίθεση με βιτριόλι εναντίον των ιερέων στη Μονή Πετράκη δηλώνει η Ιωάννα Παλιοσπύρου, που έπεσε θύμα της εγκληματικής απόπειρας δολοφονίας εναντίον της πέρυσι στην Καλλιθέα, ζητώντας, μέσω της Realnews, την άμεση λήψη αποτελεσματικών μέτρων όσον αφορά τη διακίνηση καυστικών υγρών. Η νεαρή κοπέλα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ύπαρξη φαινομένων μιμητισμού, με νωπές ακόμη στη μνήμη της τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε από την επίθεση με βιτριόλι εναντίον της στις 20 Μαΐου 2020, ενώ πήγαινε στην εργασία της, από την προφυλακισμένη Εφη Κακαρατζούλα.

«Η επίθεση που δέχθηκα ξέρω πως με έχει στιγματίσει για όλη την υπόλοιπη ζωή μου», αναφέρει, ενώ θεωρεί ηθική δικαίωση τη στήριξη που λαμβάνει συνεχώς από την κοινωνία, κάτι που για εκείνη αποτελεί «μια βάση για να στηριχθώ, ώστε να σταθώ ξανά όρθια…», όπως λέει. Η Ιωάννα, μετά από εννέα μέχρι στιγμής επίπονα χειρουργεία στα οποία έχει υποβληθεί, συγκινεί με το κουράγιο που επιδεικνύει. «Κάθε πρωί που ξυπνάω, πρέπει να βρίσκω τη δύναμη να αντέχω την επίπονη διαδικασία αποκατάστασης. Θα διαρκέσει χρόνια. Θα έχει επιπλοκές και πισωγυρίσματα στα χειρουργεία. Στόχος μου είναι να κερδίσω ξανά τη ζωή και το χαμόγελό μου».

Η πρόσφατη επίθεση κατά των ιερέων, ως πολίτη αλλά και ως θύμα, ποιους εφιάλτες ξυπνά; Τι μήνυμα θέλετε να στείλετε;

Ηταν μια ακόμη σοκαριστική επίθεση, που με κάνει να συνειδητοποιώ πόσο σημαντικό είναι να θέσουμε τις υποδομές ώστε να υπάρξει αυστηροποίηση ως προς την προμήθεια και τη χρήση τέτοιων επικίνδυνων ουσιών. Δεν είναι τυχαίο πως η Ευρωπαϊκή Ενωση πλέον έχει συμπεριλάβει αυτή την ουσία, το βιτριόλι, στη λίστα ουσιών που, εάν βρεθούν στην κατοχή κάποιου, ο ίδιος ελέγχεται και μπορεί να χαρακτηριστεί τρομοκράτης. Ολα αυτά είναι στοιχεία που είχαμε επισημάνει μετά την επίθεση που δέχθηκα ένα χρόνο πριν.

Βλέπετε να παραμονεύει o κίνδυνος μιμητισμού;

Εχει γίνει για όλους μας ξεκάθαρο πια. Ο μιμητισμός πρέπει να κατασταλεί. Βέβαια, υπάρχουν σημαντικές διαφορές των θυτών στις δύο περιπτώσεις, καθώς στη δεύτερη με τον ιερέα δεν υπάρχει οργάνωση και δεν προσπάθησε να κρυφτεί ή να διαφύγει, σε αντίθεση με τον δικό μου θύτη, την Εφη Κακαρατζούλα. Ομως, ως έγκλημα, παραμένει το ίδιο επικίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή. Οι επιπτώσεις είναι πολύ σοβαρές και η ζημιά στην υγεία του θύματος είναι μόνιμη δεν αποκαθίσταται. Ο σωφρονισμός και η δικαιοσύνη ξεκάθαρα θα πρέπει να επιβληθούν.

Η βία, το βιτριόλι, να καταστρέψεις τη ζωή του άλλου, τι άνθρωπο δείχνει;

Πιστεύω πως είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν κατανοήσει βασικές έννοιες, όπως η αξία και ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή, ή η διαφορά ανάμεσα στο καλό και στο κακό. Σίγουρα έχουν έλλειψη παιδείας, αντίληψης και αυτογνωσίας. Νομίζω πως για κάποιο λόγο έχουν πάρει λάθος πορεία στη ζωή τους, νιώθουν δυστυχισμένοι και αποκομμένοι, αλλά, λόγω εγωπάθειας, δεν μπορούν να αποδεχθούν τις συνέπειες των λάθος επιλογών τους και με αυτές τις εγκληματικές ενέργειες προσπαθούν να καθρεφτίζουν τον πόνο και τη δυστυχία τους στα πρόσωπα αθώων θυμάτων. Οι άνθρωποι χωρίς ηθικούς φραγμούς και χωρίς συναισθήματα είναι επικίνδυνοι για όλους μας. Γι’ αυτό είναι υποχρέωσή μας να βρούμε τρόπους αρχικά να προστατευτούμε από αυτούς και στη συνέχεια να φροντίσουμε να επανενταχθούν σωστά στην κοινωνία, επαναπροσδιορίζοντας οι ίδιοι τον ρόλο τους σε αυτήν.

Εδώ και μήνες ανεβαίνετε έναν «Γολγοθά», με πολλά επίπονα χειρουργεία. Πώς βιώνετε αυτόν τον αγώνα για την αποκατάσταση της υγείας σας;

Από την αρχή οι γιατροί μού έλεγαν πως δεν πρόκειται για έναν αγώνα των 100 μέτρων, αλλά για ένα μαραθώνιο, στον οποίο πρέπει συνεχώς, κάθε πρωί που ξυπνάω, να βρίσκω τη δύναμη να αντέχω αυτή την επίπονη διαδικασία αποκατάστασης. Ξέρω πως πολλοί δεν αντιλαμβάνονται τις θυσίες και το κόστος αυτής της διαδικασίας. Ούτε εγώ θα μπορούσα, άλλωστε, αν δεν το ζούσα. Γνωρίζω πως θα διαρκέσει χρόνια, πως θα υπάρξουν πισωγυρίσματα στα χειρουργεία και στην υγεία μου και πιθανόν επιπλοκές. Ομως, νιώθω ευλογημένη που έχω κοντά μου όλους τους σωστούς ανθρώπους, ώστε να πιστεύω πως με τη βοήθειά τους θα τα καταφέρω.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα στη Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ