“Η Εταιρική Ευθύνη στο Διεθνές Νομικό Περιβάλλον”

Ημερίδα για την καταπολέμηση της διαφθοράς πραγματοποιεί την Τρίτη η γενική γραμματεία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Η Εταιρική Ευθύνη στο Διεθνές Νομικό Περιβάλλον-Σκέψεις και Προβληματισμοί» είναι ο τίτλος της ημερίδας στην οποία βασικός ομιλητής θα είναι ο Drago Kos, πρόεδρος της ομάδας εργασίας του ΟΟΣΑ για τη Δωροδοκία.

Ο Drago Kos προηγουμένως είχε διατελέσει πρόεδρος της Ομάδας Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO) στο Συμβούλιο της Ευρώπης (2003-2011) και πρώτος πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Πρόληψη της Διαφθοράς (2004-2010) στη γενέτειρά του Σλοβενία. Θεωρείται δε ένας από τους σπουδαιότερους ειδικούς σε θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς διεθνώς.   

Η Ομάδα Εργασίας κατά της Δωροδοκίας στην οποία μετέχουν 41 χώρες μεταξύ των οποίων οι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, είναι το όργανο ελέγχου συμμόρφωσης με την διεθνή Σύμβαση του ΟΟΣΑ για την καταπολέμηση της δωροδοκίας αλλοδαπών δημοσίων λειτουργών κατά τις διεθνείς επιχειρηματικές συναλλαγές.

Ουσιαστικά επιβλέπει την συμπεριφορά των εταιρειών που δραστηριοποιούνται εκτός της χώρας τους, προσπαθώντας να επιβάλλει ισότητα ευκαιριών στη διεθνή επιχειρηματική δράση ιδίως με την απόλυτη απαγόρευση πράξεων διαφθοράς στις διεθνείς συναλλαγές.

Η διαδικασία ελέγχου της Ομάδας θεωρείται μια από τις αυστηρότερες και αποτελεσματικότερες στον κόσμο και βρίσκεται ήδη στον τέταρτο παγκόσμιο γύρο, ελέγχοντας τόσο την διεθνή επιχειρηματική δράση των εταιρειών κάθε κράτους όσο και την αποτελεσματικότητα με την οποία οι ποινικές αρχές κάθε χώρας τιμωρούν περιπτώσεις αλλοδαπής διαφθοράς.

 Η Ελλάδα, ιδρυτικό μέλος του ΟΟΣΑ και αρχικό μέρος της Σύμβασης, ολοκλήρωσε μόλις τον τρίτο γύρο αξιολόγησης  και θα ελεγχθεί και πάλι το 2022.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.