Η επίθεση στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο το 1927 – Κουρέας του έκοψε την γενειάδα μέσα στην εκκλησία

Η προχθεσινή επίθεση εναντίον των επτά Μητροπολιτών με βιτριόλι, παραπέμπει στην επίθεση που είχε δεχθεί πριν από 94 χρόνια ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Χρυσόστομος, μέσα σε ναό στον Πειραιά.

Ο Αρχιεπίσκοπος μετέβη ανήμερα της γιορτής Κωνσταντίνου και Ελένης το 1927 στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου στον Πειραιά για να ιερουργήσει. Όταν έφτασε στον ναό, τον υποδέχθηκαν οι Πειραιώτες, αλλά ανάμεσα στους πιστούς ήταν και πολλοί παλαιοημερολογίτες. Καταφέρονταν εναντίον του και τον αποδοκίμαζαν για την αλλαγή του ημερολογίου.

Ένα από τα θέματα που αντιμετώπισε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Α΄ ήταν η αλλαγή του ημερολογίου από το ιουλιανό (παλαιό) στο γρηγοριανό. Πριν εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος, είχε ταχθεί υπέρ της πλήρους αλλαγής συμπεριλαμβανομένης και της αλλαγής για τον υπολογισμό του Πάσχα. Αργότερα, με την ανάδειξή του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του ημερολογίου «κατά τοιούτον τρόπον [ώστε] αι ημερομηνίαι του εκκλησιαστικού ημερολογίου [να] συνταυτισθώσι προς τας του πολιτικού, χωρίς να μεταβληθή το της Ορθοδόξου Εκκλησίας Πασχάλιον και εορτολόγιον».

Ο Τάσος Κοντογιαννίδης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου περιέγραψε όσα συνέβησαν το 1927 με την άγρια επίθεση εντός του ναού.

“Όταν άρχισε η προσέλευση των πιστών για το χειροφίλημα του Αρχιεπισκόπου, μεταξύ των πρώτων που πήγαν να ασπαστούν τη δεξιά χείρα του, ήταν ένας μεσήλικας κουρέας στο επάγγελμα, ο οποίος σπρώχνοντας τους άλλους, τον πλησίασε, έβγαλε από την τσέπη του ένα ψαλίδι και με ταχύτητα άρπαξε τον Μακαριώτατο από την γενειάδα του και με το ψαλίδι την έκοψε. Ο Ιεράρχης αμυνόμενος, έπιασε τον δράστη από το χέρι, αλλά εκείνος με το ψαλίδι του προξένησε τραύματα στο πρόσωπο, στον λαιμό και στο χέρι με αγριότητα φωνάζοντας “Να λοιπόν αφού ήθελες να μας αλλάξεις το ημερολόγιο!”. Το επεισόδιο πήρε διαστάσεις όταν άνδρες και γυναίκες – κυρίως γυναίκες – από τους συγκεντρωμένους παλαιοημερολογίτες κινήθηκαν εναντίον του Αρχιεπισκόπου με ράβδους και ομπρέλες φωνάζοντας “Είναι άθεος! Μην τον λυπάστε! Θέλουμε το ημερολόγιό μας, κάτω ο Αντίχριστος”. Επικράτησε πραγματικό πανδαιμόνιο όταν ιερείς και πολίτες προσπάθησαν να απαλλάξουν τον Μακαριώτατο από την επίθεση των γυναικών, οι οποίες τον τραβούσαν από τα άμφια. Ειδοποιήθηκε στο μεταξύ η αστυνομία και συνελήφθησαν ο επιτεθείς και πέντε γυναίκες, από τις οποίες οι δύο ήταν καλόγριες. Η λειτουργία στην εκκλησία διακόπηκε” ανέφερε.

“Ο Αρχιεπίσκοπος τότε σε κακή κατάσταση μεταφέρθηκε στο θεραπευτήριο Ευαγγελισμός, που βρισκόταν κοντά στον ναό, για τις πρώτες βοήθειες. Λόγω των σοβαρών τραυμάτων αμέσως μετά μεταφέρθηκε στην κλινική Λιβανού στη Λεωφόρο Συγγρού και οι ιατροί του έδεσαν τα τραύματα. Είχε δύο βαθιά τραύματα, το ένα κοντά στο στόμα και το άλλο στο χέρι. Ο δράστης αναγνωρίστηκε, ήταν κουρέας στον Πειραιά. Η δίκη τους έγινε 25 Ιανουαρίου 1928 και το δικαστήριο αποφάσισε την αθώωση όλων των κατηγορουμένων με το αιτιολογικό ότι ενήργησαν κατόπιν πλήρους συγχύσεως και από το σφοδρό πάθος του θρησκευτικού φανατισμού. Άλλωστε η αθώωσή τους ήταν και επιθυμία του Αρχιεπισκόπου, που δεν ήθελε εξαιτίας του, ανθρώπους στη φυλακή, έστω κι αν τον τραυμάτισαν” κατέληξε.

Ακούστε το ηχητικό:

Πηγή φωτογραφίας: ΕΡΤ – Αρχείο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ