Η επιλόχειος κατάθλιψη

Η επιλόχειος κατάθλιψη

Δυστυχώς πολλές μητέρες που έρχονται αντιμέτωπες με την επιλόχειο κατάθλιψη νιώθουν μεγάλη μοναξιά και πολλές ενοχές. Νιώθουν ότι πρέπει να είναι πλημμυρισμένες από θετικά συναισθήματα και ντρέπονται να παραδεχτούν στον εαυτό τους και τους άλλους ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά. Και τη στιγμή που χρειάζονται τη βοήθεια των άλλων, απλά δεν την αποζητούν.  Σε κάποιες περιπτώσεις οι μητέρες αρχίζουν να φθονούν τα παιδιά τους και δεν τους παρέχουν τη φροντίδα που εκείνα χρειάζονται.

Κάποιες δε θέλουν καν να κρατούν τα μωρά στα χέρια τους την ώρα που τα ταΐζουν γάλα. Για θηλασμό; Ούτε καν λόγος. Το τάισμα με το μπουκάλι είναι το καλύτερο που μπορούν να κάνουν.

Κουρασμένες, οξύθυμες, βυθίζεται σε κατάθλιψη. Στην επιλόχειο κατάθλιψη. Η ζωή μετά τη γέννηση δεν είναι αυτό που περίμεναν.

Οι ορμονικές αλλαγές μετά τη γέννα είναι πολύ φυσιολογικό να προκαλέσουν αλλαγές στη διάθεση, αυτό που αποκαλούμε baby blues και διαρκεί μερικές εβδομάδες μετά τη γέννηση.  Σε αυτή τη φάση οι γυναίκες αισθάνονται ιδιαίτερα εύθραυστες σε αυτή την περίοδο που όμως, δε διαρκεί πολύ. Μετά την πάροδό της όλα επανέρχονται στα φυσιολογικά.  Αυτή η συναισθηματική περιπέτεια τελειώνει και όλα μπαίνουν σε φυσιολογική πορεία. Το μητρικό σώμα και η ψυχολογία επανέρχονται σε φυσιολογικά επίπεδα. Όταν όμως αυτά τα συμπτώματα διαρκούν παραπάνω από μερικές εβδομάδες και δείχνουν να χειροτερεύουν τότε μπορεί να μιλάμε για επιλόχειο κατάθλιψη. Η επιλόχειος κατάθλιψη συμβαίνει στο 11-18% του πληθυσμού των μητερών, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών (CDC). Μπορεί να διαρκέσει μερικούς μήνες έως και χρόνια.

Ποια είναι τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης;

Η επιλόχεια κατάθλιψη μοιάζει με την κοινή κατάθλιψη. Η μητέρα δε βρίσκει ενδιαφέρον πια σε πράγματα που της άρεσαν πολύ στο παρελθόν.

Διαβάστε περισσότερα στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ