Η δωρεά οργάνων “διαβατήριο” για μια νέα ζωή

Η δωρεά οργάνων “διαβατήριο” για μια νέα ζωή

 

Η δωρεά οργάνων είναι ένα “διαβατήριο” για μια νέα ζωή. Το μήνυμα αυτό δίνουν, με αφορμή την 1η Νοεμβρίου, Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων, δυο γυναίκες: μία που δώρησε τα όργανα του άντρα της και μία που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση ήπατος.

   Τον Μάρτιο του 2005, ένας 57χρονος γιατρός από τα Γιαννιτσά διακομίζεται στο νοσοκομείο λόγω ανευρύσματος, παθαίνει ανακοπή και η κατάστασή του είναι πλέον μη αναστρέψιμη.

   Τη συνέχεια την αφηγείται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η σύζυγός του Ματούλα Μπούφκα: “Ο σύζυγός μου κι εγώ είχαμε βγάλει κάρτα ως δωρητές οργάνων. Όταν στο νοσοκομείο μού είπαν ότι η κατάστασή του ήταν μη αναστρέψιμη, πήγα μόνη μου στους γιατρούς και τους είπα: ξεκινήστε τη διαδικασία. Ήξερα ότι ήθελαν να μού το πουν οι γιατροί, αλλά ήταν δύσκολο να το προτείνουν κι έτσι τους έβγαλα από τη δύσκολη θέση. Ο άντρας μου ήταν ένας άνθρωπος που πρόσφερε όσο ζούσε και πρόσφερε και με τον θάνατό του. Δωρήθηκαν το ήπαρ, τα δυο νεφρά και οι δυο κερατοειδείς. Την καρδιά δεν μπόρεσαν να την πάρουν γιατί είχε πάθει ανακοπή. Ο πόνος του θανάτου του απαλύνθηκε με τη δωρεά των οργάνων του. Αν μπορούσαν να πάρουν και την καρδιά του, στον τάφο θα έμπαινε μόνο το σώμα του. Πρέπει να γίνονται δωρεές οργάνων. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο δώρο για κάποιον που είναι καταδικασμένος, αν δεν υποβληθεί σε μεταμόσχευση. Δεν ξέρω τους λήπτες των οργάνων του συζύγου μου, αλλά θα ήθελα να τους γνωρίσω. Φυσικά αυτό είναι αδύνατο, λόγω του απορρήτου. Το μόνο που ξέρω είναι ότι είναι καλά στην υγεία τους. Όμως θα ήθελα να τους γνωρίσω, Το όνειρό μου είναι να χτυπήσει κάποια μέρα το τηλέφωνο και να είναι κάποιος από αυτούς”.

   Μια άλλη γυναίκα, σε νεαρή ηλικία κι ενώ είναι έγκυος στο δεύτερο παιδί της, προσβάλλεται από ένα σπάνιο αυτοάνοσο νόσημα, που την οδηγεί σταδιακά σε ανεπάρκεια ήπατος. Ύστερα από 13 δύσκολα χρόνια, το ήπαρ της έχει πια καταστραφεί και στα 42 της υποβάλλεται σε μεταμόσχευση, με μόσχευμα που δώρησε η μητέρα ενός 25χρονου, ο οποίος είχε χάσει τη ζωή του. Είναι η Χριστίνα Θεοδωρίδου, η οποία είναι σήμερα πρόεδρος του σωματείου ηπατομεταμοσχευθέντων “ΗΠΑΡχω”.

   “Στα 29 μου και ενώ ήμουν έγκυος στο δεύτερο παιδί μου, μού διαγνώστηκε σκληρυντική χολαγγειίτιδα. Είναι ένα σπάνιο αυτάνοσο νόσημα που καταστρέφει το ήπαρ. Επί 13 χρόνια ζούσα μια πολύ δύσκολη ζωή. Έπαιρνα φάρμακα και η κατάστασή μου επιδεινωνόταν σταδιακά. Πάλευα καθημερινά με τον θάνατο. Για κάποιον που περιμένει να υποβληθεί σε μεταμόσχευση είναι η μαγική εκείνη στιγμή που χτυπά το τηλέφωνο, που τού δίνει το διαβατήριο για τη ζωή. Μετά τη μεταμόσχευση ήμουν άλλος άνθρωπος. Έχουν περάσει 11 χρόνια από τότε και η ζωή μου έχει αλλάξει, ζω πια φυσιολογικά. Κάθε μέρα και κάθε λεπτό προσεύχομαι να είναι ελαφρύ το χώμα που σκεπάζει εκείνο το παλικάρι, του οποίου το ήπαρ μεταμοσχεύθηκε σε εμένα. Με την απόφαση που πήρε η μητέρα του, θεωρώ ότι απαλύνθηκε ο πόνος της. Ήταν το σημαντικότερο μνημόσυνο που θα μπορούσε να κάνει για το παιδί της” δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Θεοδωρίδου.

   Η ίδια χαρακτηρίζει τη δωρεά οργάνων ως μια ύψιστη πράξη αγάπης και αλτρουισμού, αλλά και ως ένα “διαβατήριο” για τη ζωή . “Με τη δωρεά, οι συγγενείς μπορούν να σώσουν 10 ζωές και να χαρίσουν ποιότητα ζωής στον ασθενή, στον οποίο θα μεταμοσχευθούν τα όργανα. Κάποιος που έχει νεφρική ή καρδιακή ανεπάρκεια έχει μια πολύ δύσκολη ζωή, με πολύ καλή ποιότητα, μπορεί όμως να κρατηθεί στη ζωή με μηχανική υποστήριξη. Ένας που έχει ηπατική ανεπάρκεια δεν έχει τη δυνατότητα της μηχανικής υποστήριξης, πεθαίνει” προσθέτει η κ. Θεοδωρίδου, τονίζοντας ότι και η ίδια και όλα τα μέλη της οικογένειάς της έχουν δηλώσει ότι είναι δωρητές οργάνων.

   Οι δύο γυναίκες, μαζί με άλλους μεταμοσχευμένους, θα μιλήσουν απόψε (στις 18:00) για τις προσωπικές τους εμπειρίες, σε ημερίδα που διοργανώνουν με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα δωρεάς Οργάνων (1η Νοεμβρίου) οι Γιατροί του Κόσμου – Ελληνική Αντιπροσωπεία, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων – Παράρτημα Β. Ελλάδας, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης.

   Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν ομιλίες σχετικά με το ιατρικό καθεστώς και το νομικό πλαίσιο που ισχύουν στη χώρα μας για τη δωρεά οργάνων, τη φιλοσοφική του προσέγγιση, ενώ στο δεύτερο μέρος θα ακουστούν βιωματικές αφηγήσεις δοτών και ληπτών οργάνων.

   Η εκδήλωση θα κλείσει με την προβολή της μικρού μήκους ταινίας “Esperanza” του Ισπανικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.

   Οι Γιατροί του Κόσμου – Ελληνική Αντιπροσωπεία αφιερώνουν την εκδήλωση στη μνήμη του καρδιολόγου Αλέξανδρου Φτίκα, τιμώντας τον για τις υπηρεσίες που προσέφερε ως εθελοντής ιατρός στο Ανοιχτό Πολυϊατρείο Θεσσαλονίκης.

 

Διαβάστε επίσης

Τη δωρεά των οργάνων του 46χρονου επιθυμούν οι συγγενείς του-Γιατί “μπλοκάρει”

Δώρο ζωής από συγγενείς γυναίκας που “έφυγε” μετά από τροχαίο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ