H στιγμή διάσωσης των ναυαγών από την Ρόδο με ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού – ΒΙΝΤΕΟ

Καρέ – καρέ η δραματική στιγμή διάσωσης των ναυαγών από την θαλάσσια περιοχή νότια της Ρόδου, από το πλήρωμα του Super Puma του Πολεμικού Ναυτικού.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Από την πρώτη στιγμή, υπό τον συντονισμό του ΓΕΕΘΑ, οι Ένοπλες Δυνάμεις κινητοποιήθηκαν για την διάσωση των ναυαγών 38 ναυτικά μίλια νότια της Ρόδου.

Πρόκειται για σκάφος στο οποίο επέβαιναν περίπου 80 μετανάστες, βρέθηκε σε δυσχερή θέση και βυθίστηκε. Είχε αποπλεύσει από τα τουρκικά παράλια, αφού προηγουμένως είχαν πληρώσει αδρά τους δουλέμπορους, με τελικό προορισμό την Ιταλία.

Στην επιχείρηση διάσωσης των ναυαγών από τη θάλασσα επιχειρούν δύο ναυαγοσωστικά σκάφη του λιμενικού, ένα πλοίο του πολεμικού ναυτικού, τρία παραπλέοντα πλοία και ένα ελικόπτερο SUPER PUMA.

Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί σώα 29 άτομα, ενώ κατά δήλωση των επιβαινόντων επί του σκάφους επέβαιναν περίπου ογδόντα.

Το ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας που διέσωσε 2 εκ των 29μέχρι στιγμής διασωθέντων αλλοδαπών, τους έχει μεταφέρει στην Κάρπαθο.

Το Δεξαμενόπλοιο ελληνικής σημαίας που περισυνέλεξε τους υπόλοιπους 27 εκ των ανωτέρω αλλοδαπών βρίσκεται εν πλω προς τον λιμένα της Καρδάμαινας στην Κω, προκειμένου να τους αποβιβάσει.

Στην επιχείρηση που συνεχίζεται υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες καθώς στην περιοχή πνέουν άνεμοι Δυτικοί – Βορειοδυτικοί εντάσεως 5-6 bf, επιχειρούν κατά τον παρόντα χρόνο 1 ελικόπτερο της Π.Α., 2 πλοία του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) 3 παραπλέοντα πλοία, ενώ στην περιοχή κατευθύνεται και  Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Οι διασωθέντες είναι όλοι άντρες διαφόρων εθνικοτήτων, μεταξύ αυτών Ιρακινοί και Αφγανοί.

Σύμφωνα με τους ίδιους, είχαν ξεκινήσει πριν από δύο ημέρες από την Αττάλεια της Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία και το σκάφος τους βρέθηκε σε δυσχερή θέση στη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς επικρατούσαν άνεμοι 6 μποφόρ. Ένας μικρός αριθμός μεταναστών κατά τη διάρκεια της περισυλλογής φορούσε σωσίβια, ενώ οι υπόλοιποι όχι.

Στη θαλάσσια περιοχή των ερευνών, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, επικρατούν άνεμοι δυτικοί βορειοδυτικοί εντάσεως 5 με 6 μποφόρ.

Από την πρώτη στιγμή για το συμβάν ενημερώθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος έδωσε εντολή να κινητοποιηθεί άμεσα κάθε πρόσφορο μέσο για τη διάσωση των αλλοδαπών.

Πριν λίγο, ο κος Πλακιωτάκης δήλωσε:

«Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, με τη συνδρομή του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας, άλλα και εμπορικών πλοίων που πλέουν στην περιοχή, συνεχίζουν τη μεγάλη προσπάθεια έρευνας και διάσωσης, που ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες, 38 ναυτικά μίλια νότια της Ρόδου ύστερα από τη βύθιση σκάφους που είχε ξεκινήσει από την Τουρκία. Έχουν ήδη περισυλλεγεί 29 συνάνθρωποι μας και οι έρευνες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση», για να συμπληρώσει «Η προστασία της ανθρώπινης ζωής αποτελεί καθημερινό μέλημα και απόλυτη προτεραιότητά μας. Τα δύο τελευταία χρόνια, σε 145 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης έχουν διασωθεί πάνω από 6000 άτομα. Όπως πάντα, έτσι και σήμερα, η Ελλάδα, σώζει ζωές στο Αιγαίο».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ