ΓΣΕΕ: Να γίνει άμεση διερεύνηση των εργατικών ατυχημάτων στην ταινία «Αναλώσιμοι 4»

Μετά τα δημοσιεύματα και τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για τρία εργατικά ατυχήματα κατά τη διάρκεια γυρισμάτων της ταινίας «Αναλώσιμοι 4» στη Θεσσαλονίκη, η ΓΣΕΕ ζητά «την άμεση και ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης και εφόσον επιβεβαιωθούν από τις αρχές, την απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν».

Σε ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος επισημαίνει ότι «είναι ευθύνη των αρμοδίων αρχών να διαπιστώσουν εάν οι πληροφορίες για τραυματισμούς ισχύουν, ή εάν η επίσημη διάψευση των δημοσιογραφικών πληροφοριών από την εταιρεία παραγωγής, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Καταλήγοντας, η ΓΣΕΕ τονίζει ότι η ασφάλεια των εργαζομένων «ανεξαρτήτως ιθαγένειας και χώρου εργασίας, είναι αδιαπραγμάτευτη. Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι που απασχολούνται επί ελληνικού εδάφους απαιτείται να απολαμβάνουν πλήρους προστασίας και δικαιωμάτων. Κανένας και καμία δεν είναι…”ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ”. Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν όλες τα απαιτούμενα μέτρα για την ασφάλειά τους».

Στο μεταξύ η ΠΟΘΑ, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και η Γραμματεία Υγείας και Ασφάλειας της ΓΣΕΕ απέστειλαν κοινή επιστολή προς τους υπουργούς Εργασίας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στον υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού και το γενικό επιθεωρητή ΣΕΠΕ επισημαίνοντας ότι το χρηματοδοτικό εργαλείο cash debate «από ένα εργαλείο προβολής της χώρας μας στο εξωτερικό εξελίσσεται σε δυσφήμιση με τα διαδοχικά εργατικά ατυχήματα στις παραγωγές».

Στην κοινή τους επιστολή ζητούν από την Επιθεώρηση Εργασίας «να συστηματοποιήσει τους ελέγχους στα σημεία γυρισμάτων, ώστε να διερευνήσει την ασφάλεια των χώρων εργασίας και την επάρκεια των μέσων προστασίας, να διερευνήσει πιθανές ευθύνες της εταιρείας παραγωγής και να συμβάλει στη διαμόρφωση ασφαλούς περιβάλλοντος εργασίας. Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μαζί με το υπουργείο Πολιτισμού έχουν υποχρέωση να προστατεύσουν τους εργαζόμενους της χώρας μας και να συμβάλουν στη διαμόρφωση κανόνων που αφορούν το σύνολο της εργασιακής σχέσης με σκοπό την εξάλειψη των εργατικών ατυχημάτων», τονίζουν στην επιστολή.

“Αναλώσιμοι 4”: “Ανακριβείς οι πληροφορίες για ατυχήματα” – Η ανακοίνωση της παραγωγής

Ανακριβείς χαρακτηρίζει τις πληροφορίες αναφορικά με ατυχήματα κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων που είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες στη Θεσσαλονίκη, η παραγωγή της ταινίας «Αναλώσιμοι 4».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση των στελεχών της παραγωγής, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων αυτών, η παραγωγή «λαμβάνει όλες τις απαιτούμενες προφυλάξεις για να εγγυηθεί την ασφάλεια του συνεργείου».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA τραυματίστηκαν τρία άτομα. Ο πρώτος τραυματισμός έγινε στα Βασιλικά, όταν ο τεχνικός της ταινίας έπεσε από το καράβι όπου γινόταν το γύρισμα και τραυματίστηκε σοβαρά. Η κατάστασή του είναι κρίσιμη και η παραγωγή κάλεσε την οικογένειά του στην πόλη, καθώς ο άνθρωπός τους δίνει σκληρή μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

Ο δεύτερος τραυματισμός έγινε στα Διαβατά, όπου γυρίζονταν σκηνές της ταινίας με φόντο τα πετρέλαια. Εκεί ο κασκαντέρ τραυμάτισε με όχημα έναν οπερατέρ, όταν έκανε όπισθεν και τον παρέσυρε.  Ένας άλλος κασκαντέρ τραυματίστηκε την ώρα που πηδούσε από αμάξι σε αμάξι.

Αντίστοιχες πληροφορίες μετέδωσαν και οι υπόλοιποι τηλεοπτικοί σταθμοί.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ