Γιατί όταν έχουμε στρες κρυολογούμε εύκολα;

Γιατί όταν έχουμε στρες κρυολογούμε εύκολα;

Αναρωτηθήκατε ποτέ «μα γιατί να τύχει να αρρωστήσω τώρα που έχω όλη αυτή τη δουλειά;» ή «μα πώς τυχαίνει και κάθε φορά αρρωσταίνω στις διακοπές μου αφού έχω τελειώσει μια δύσκολη δουλειά ή έχει περάσει μια δύσκολη περίοδος της ζωής μου;». Η επιστήμη έχει την απάντηση. Ερευνητές που έχουν εντρυφήσει στη μελέτη του στρες στο ανοσοποιητικό σύστημα πιστεύουν ότι έχουν αρκετές πληροφορίες για να δείξουν ότι το στρες τω όντι επηρεάζει την υγεία μας. Ο δρ Ronald Glaser, καθηγητής Ιατρικής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, και επικεφαλής σχετικής έρευνας πρεσβεύει ότι το στρες μπορεί να μειώσει την ανοσοποιητική αντίδραση του ανθρωπίνου οργανισμού και να τον κάνει επιρρεπή σε κολλητικές ασθένειες.

Γράφει για η Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Νευροψυχολόγος.

Οι ενώσεις που είναι γνωστές με το όνομα κυτοκίνες παίζουν βασικό ρόλο στη ρύθμιση της ανοσοποιητικής αντίδρασης. Σε μερικές περιπτώσεις οι κυτοκίνες διεγείρουν την έκλυση διαφόρων ενώσεων οι οποίες είναι καθοριστικής σημασίας για τις φλεγμονές. Το ψυχολογικό στρες μπορεί να αλλάξει το επίπεδο στο αίμα διαφόρων ορμονών. Αυτές οι αλλαγές που προκαλούνται από το στρες είναι υπεύθυνες για τις αλλαγές στη συγκέντρωση κυτοκινών, μια που οι ορμόνες του στρες αλλάζουν τη σύνθεση και έκλυση των κυτοκινών. Το στρες μπορεί να καταστείλει τα Τ-λεμφοκύτταρα και να μειώσει το επίπεδο των αντισωμάτων στον οργανισμό, που είναι δύο παράγοντες απαραίτητοι για την ανάπτυξη ισχυρής ανοσίας σε ασθένειες όπως η γρίπη και η ηπατίτιδα Β.

* Οι τρεις τύποι άγχους

Παρ’ όλο που τείνουμε να αντιλαμβανόμαστε το στρες ως ψυχολογική λειτουργία, στην πραγματικότητα υπάρχουν και άλλα είδη που επηρεάζουν τον ανθρώπινο οργανισμό.

Μηχανικό

Το μηχανικό στρες περιλαμβάνει εκείνα τα στοιχεία που επηρεάζουν άμεσα το σώμα και τις λειτουργίες του, όπως κακή στάση στον ύπνο, έντονη άσκηση και άρση βαρέων αντικειμένων. Υπάρχουν όμως διάφοροι κρυμμένοι εχθροί. Σκεφθείτε και απαντήστε ειλικρινά στις παρακάτω ερωτήσεις και αναλογιστείτε τις συνέπειες του μηχανικού στρες επάνω σας:

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ