Γιάννης Μαρκόπουλος: Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τον σπουδαίο συνθέτη

Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τον Γιάννη Μαρκόπουλο, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το Σάββατο 10 Ιουνίου ύστερα από σκληρή, πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.

Ο σπουδαίος συνθέτης είχε εισαχθεί την Παρασκευή 5 Μαΐου στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Αλεξάνδρα» ύστερα από επιπλοκές.

Νταλάρας: «Τα επίθετα για τον Γιάννη υπολείπονται της αξίας του»

«Σπουδαίος, ανατρεπτικός, ευφυής, πρωτοπόρος. Τα επίθετα για τον Γιάννη Μαρκόπουλο υπολείπονται της αξίας του. Ένας πραγματικά μεγάλος συνθέτης, σπουδαίος δημιουργός με ανεκτίμητο, πρωτότυπο έργο και προσφορά! Γιάννη μου, σε ευχαριστώ για όλα μέσα από την καρδιά μου! Βασιλική, Λένγκα, έχετε τη σκέψη και την αγάπη μου» έγραψε ο Γιώργος Νταλάρας.

«Πικροί οι αποχαιρετισμοί» έγραψε ο έτερος μεγάλος μουσικοσυνθέτης, Σταύρος Ξαρχάκος.

Χάρις Αλεξίου: «Αντίο Μεγάλε Δάσκαλε»

«Αντίο Μεγάλε Δάσκαλε. Σε λάτρεψαν οι Έλληνες για το μεγαλείο της μουσικής σου» έγρaψε η η Χάρις Αλεξίου στο προφίλ της στο Instagram.

«Ο Γιάννης Μαρκόπουλος πάντρεψε τους ήχους της δημοτικής παράδοσης με την κλασική μουσική. Ήταν πολύ προσηνής με κάθε άνθρωπο που συναντούσε, είχε αυτό το γέλιο το αβίαστο» ανέφερε η Μαρίζα Κωχ μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο Γιώργος Κατσαρός μίλησε στον ΣΚΑΪ και τόνισε: «χάσαμε τον πιστό στην παράδοση, ήμασταν συμμαθητές στο ωδείο και είχαμε τον ίδιο δάσκαλο» . Επίσης ανέφερε θα μείνει χαραγμένος στη μνήμη μας για τη συνεργασία του με τον Νίκο Ξυλούρη.

Ζουγανέλη: «Με τίμησες, με δίδαξες, με καθοδήγησες»

«Αντίο λοιπόν μεγάλε μαέστρο… Να ταξιδέψεις στο φως. Στο φως που μας οδήγησες κι εσύ με τη μουσική σου. Στο φως που αναγνωρίσαμε για την χώρα μας μέσα από τα τραγούδια σου και τη δυναμική σου παρουσία. Με τίμησες, με δίδαξες, με καθοδήγησες…

Δεν θα ξεχάσω την πρώτη μας πρόβα, την πρώτη μου συνάντηση μαζί σου από κοντά. Χιούμορ, ζεστασιά, μεθοδικότητα, ελευθερία. Έπειτα η παράσταση στο Ηρώδειο μαζί με τον Γιάννη Χαρούλη. Να μας διευθύνεις. Με χαμόγελο και πίστη.

Πόσα να προλάβει κανείς να μάθει κοντά σου; Σε ευχαριστώ για το δώρο. Ευχαριστώ και την πολύτιμη οικογένεια σου, την υπέροχη κόρη σου και την σπουδαία ερμηνεύτρια και σύντροφο σου για την αγάπη τους, τα όμορφα λόγια τους και την εμπιστοσύνη που μου δείξατε. Σε ευχαριστούμε… Θα σε ακούμε για πάντα!» έγραψε στο Instagram η Ελεωνόρα Ζουγανέλη

Φίνος Φιλμ: «Καλό ταξίδι στον αιώνιο Κρητικό μαέστρο μας»

Η Φίνος Φιλμ αποχαιρέτησε τον Γιάννη Μαρκόπουλο με ένα μοναδικό βίντεο. Πρόκειται για απόσπασμα από την ταινία «Εκείνος και Εκείνη» (1967), όπου ο Γιάννης Πουλόπουλος ερμηνεύει το τραγούδι του Γιάννη Μαρκόπουλου «Ξεγυμνώστε τα σπαθιά» σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου.

«Ένα πικρό «αντίο» σιγοτραγουδάμε από χτες στον τεράστιο Γιάννη Μαρκόπουλο. Έναν ανήσυχο συνθέτη που τόλμησε να ζωντανέψει τις άφθαρτες πηγές της ελληνικής μουσικής και να τις εξυψώσει με βλέμμα στο μέλλον.

Οι συνθέσεις του Μαρκόπουλου φώναζαν «Ελλάδα» – τόσο μεγάλη ήταν η αγάπη του για αυτόν τον τόπο. Με την Φίνος Φιλμ συνεργάστηκε σε πέντε ταινίες και σήμερα τον θυμόμαστε με το τραγούδι του «Ξεγυμνώστε τα σπαθιά» σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, που ερμηνεύει ο Γιάννης Πουλόπουλος για την ταινία «Εκείνος και Εκείνη» (1967).

Καλό ταξίδι στον αιώνιο Κρητικό μαέστρο μας» αναφέρει η Φίνος Φιλμ στην ανάρτησή της.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ