«Για μένα είναι Άγιος» – Γονείς υπέρ του καρδιοχειρουργού που καταγγέλλεται για θανάτους 15 παιδιών

Στο πλευρό του καρδιοχειρουργού που ερευνάται για τους θανάτους 15 παιδιών σε δύο νοσοκομεία της Αττικής στέκονται γονείς και συγγενείς παιδιών που είχε χειρουργήσει στο παρελθόν ο συγκεκριμένος γιατρός.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Mega, μία μητέρα που σώθηκε το παιδί της έπειτα από χειρουργείο με τον συγκεκριμένο γιατρό αλλά και μια γιαγιά που έχασε το εγγονάκι της, εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στον καρδιοχειρουργό.

Αναφορικά με την πρώτη περίπτωση, η μικρή Νεφέλη ήταν μόλις ενός έτους όταν χρειάστηκε να χειρουργηθεί για μια σοβαρή πάθηση στην καρδιά της.

«Μιλάμε για ενός έτους παιδί. Εμείς τα πρώτα μας κεράκια δεν σβήσαμε γιατί ήμασταν στο νοσοκομείο για διαρκείς εξετάσεις» λέει μητέρα του κοριτσιού Μαριλένα Παπαπαύλου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το χειρουργείο κράτησε 5 ώρες κι όπως περιγράφει η μητέρα της Νεφέλης «κρεμόμουν από το στόμα του. Μόλις μου είπε ότι όλα πήγαν καλά – δεν με άφησε να του φιλήσω τα πόδια και μου είπε “να λες κάθε μέρα ευχαριστώ στον Θεό που είναι μαζί σου η Νεφέλη”».

Υπενθυμίζεται πως, τον εν λόγω γιατρό που το 2013 έσωσε το παιδί της, 15 άλλοι γονείς που έχασαν το δικό τους τον καταγγέλλουν για πλημμελείς ενέργειες.

«Γιατί εγώ να δώσω 40.000 ευρώ, γιατί τόσο μου ζήτησε ένα πολύ γνωστός γιατρός. Εγώ τι έπρεπε να κάνω; Να πουλήσω το σπίτι μου; Να βγω για δανεικά; Εννοείται ότι θα το έκανα αλλά υπήρχε αυτός ο άνθρωπος, που ναι, για μένα είναι σε εισαγωγικά “Άγιος”» προσθέτει η ίδια.

«Έχασα το εγγονάκι μου αλλά τι φταίει ο γιατρός;»

Συγκλονιστική είναι επίσης η μαρτυρία γυναίκας που έχασε το εγγόνι της, ωστόσο, δεν απέδωσε την ευθύνη στον καρδιοχειρουργό τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «τι να πεις τώρα γι’ αυτόν τον άνθρωπο; Ότι φταίει; Μην τρελαθούμε, αφού ξέραμε τη σοβαρότητα της κατάστασής μας».

«Αυτός ο παιδοκαρδιοχειρουργός χειρούργησε και το δικό μου εγγονάκι. Ήταν μόλις 38 ημερών, δεν άντεξε και “έφυγε”, όμως ο γιατρός αυτός έκανε τα πάντα για να το σώσει» λέει η γυναίκα.

«Το εγγόνι μου γεννήθηκε με μια πολύ σοβαρή πάθηση. Είχαν σηκώσει τα χέρια. Δεν το αναλάμβανε κανείς. Κανείς δεν μπορούσε το δικό μου το εγγόνι να το αναλάβει και μας είπαν μέσα από το νοσοκομείο ότι μόνο αυτός μπορεί να το χειρουργήσει. Μόνο αυτό το χέρι μπορούσε να το χειρουργήσει

«Κάνει 8 ώρες χειρουργείο, βγαίνει το μωρό από το χειρουργείο. Το πάνε στην εντατική. Τελικά το χάσαμε αλλά 38 ημερών το χειρούργησε. Τι να πεις τώρα γι’ αυτόν τον άνθρωπο; Ότι φταίει; Μην τρελαθούμε, αφού ξέραμε τη σοβαρότητα της κατάστασής μας» πρόσθεσε η ίδια.

«Αναλάμβανε περιστατικά που κανείς δεν δεχόταν»

Ακόμη, για τον καρδιοχειρουργό μίλησε ένας συνάδελφός του από μεγάλο νοσοκομείο της χώρας, ο οποίος τόνισε πως ο 63χρονος αναλάμβανε δύσκολα και περίπλοκα περιστατικά, οπότε μοιραία το ποσοστό θνησιμότητας ανέβαινε κατά πολύ.

«Περιστατικά τα οποία δεν ήθελαν άλλοι να αναλάβουν για να μη χαλάσουν τα ποσοστά τους, πήγαινε κι έλεγε “τα αναλαμβάνω εγώ”. Εξηγούσε στην οικογένεια τι ακριβώς κίνδυνοι υπάρχουν και τα αναλάμβανε. Μια επέμβαση καρδιάς είναι 20.000 ευρώ. Όταν έρχεται εκείνος και λέει “δεν παίρνω τίποτα εγώ. Ας πάρει η κλινική ό,τι νομίζει”. Δικά μου παιδιά έχει χειρουργήσει χωρίς καν να με ξέρει και να τον ξέρω».

Τι ερευνούν οι Αρχές – Η επιστολή γονέων

Ό γνωστός καρδιοχειρουργός μπήκε στο στόχαστρο των Αρχών έπειτα από επιστολή 15 γονέων. Η έρευνα ξεκίνησε από το υπουργείο Υγείας και συνεχίστηκε από τη Δικαιοσύνη, ενώ έγινε και μία παραγγελία στις αστυνομικές υπηρεσίες και κυρίως στο Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου, προκειμένου να ερευνηθεί ποια παιδιά έχουν πεθάνει και τι ακριβώς αναφέρουν οι γονείς τους.

Μελανό σημείο της επιστολής είναι το γεγονός πως είναι ανυπόγραφη. Δεν υπάρχουν τα ονόματα των γονέων, την ώρα μάλιστα που κανένας από αυτούς δεν έχει υποβάλλει μήνυση ή έστω καταγγελία σε κάποιο αστυνομικό τμήμα.

«Ο γιατρός έχει κάνει αρκετές οικογένειες να υποφέρουν. Υποσχέθηκε το θαύμα, έλεγε ότι μόνο αυτός θα καταφέρει να σώσει τα παιδιά μας. Εμείς που το περάσαμε όλο αυτό το τραγικό γεγονός έχουμε ήδη προβεί σε καταγγελίες γι’ αυτόν τον υποτιθέμενο “Άγιο”» αναφέρεται στη συγκεκριμένη επιστολή.

Η έρευνα των Αρχών βρίσκεται σε εξέλιξη ώστε να διατυπωθεί με απόλυτη σαφήνεια η αιτία θανάτου αυτών των 15 παιδιών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ