Φόβοι για πέμπτο κύμα της πανδημίας – Στον κλοιό των μεταλλάξεων

Παγκόσμια ανησυχία προκαλούν οι υποπαραλλαγές του στελέχους Ομικρον 2 του κορονοϊού που εξαπλώνονται στην Αφρική και στις ΗΠΑ. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ένα πέμπτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται προ των πυλών της Ευρώπης, με δεδομένο ότι τα νέα στελέχη είναι υπερμεταδοτικά και ξεπερνούν την ανοσία από τη φυσική νόσηση και τον εμβολιασμό.

της Αιμιλίας Σταθάκου

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στη Νότια Αφρική έχει ήδη ξεκινήσει ένα νέο επιδημικό κύμα, το οποίο αποδίδεται σε δύο υποπαραλλαγές της Ομικρον 2, τη ΒΑ.4 και τη ΒΑ.5. Οι υποπαραλλαγές αυτές σε σύντομο χρονικό διάστημα αντικατέστησαν την Ομικρον 2, που επικρατούσε στη Νότια Αφρική. Μάλιστα, ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα αυξήθηκε μόνο την τελευταία εβδομάδα κατά 67%, ενώ παράλληλα αυξήθηκαν πολύ γρήγορα τόσο οι εισαγωγές στα νοσοκομεία όσο και οι θάνατοι. Ο καθηγητής Γενετικής στο ΑΠΘ Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης εξηγεί ότι οι συγκεκριμένες παραλλαγές έχουν εντοπιστεί και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, σε κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ εξαπλώνεται μία ακόμα παραλλαγή, η BA.2.12.1. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Νέα Υόρκη το 58% των νέων κρουσμάτων οφείλεται στο συγκεκριμένο στέλεχος. Η εμφάνιση των νέων αυτών παραλλαγών είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς είναι πολύ πιο μεταδοτικές, σε ποσοστό που μπορεί να φτάνει το 80%, σε σχέση με το αρχικό στέλεχος της Ομικρον.

μετάλλαξη Μποτσουάνα -χρηματιστήριο

Ο Κ. Τριανταφυλλίδης επισημαίνει ότι οι υποπαραλλαγές (BA.4, BA.5 και BA.2.12.1), παρά τη σχετικά υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, οδηγούν σε νέα αύξηση των κρουσμάτων στις ΗΠΑ. «Εχει διαπιστωθεί ότι η πιθανότητα επαναμολύνσεων με το στέλεχος Ομικρον είναι, ούτως ή άλλως, πολύ υψηλή. Μάλιστα, υπάρχουν ασθενείς στη χώρα μας που έχουν κολλήσει τρεις φορές το στέλεχος της Ομικρον», προσθέτει ο καθηγητής. «Γκρεμίζουν» την ανοσία Από την πλευρά του, ο καθηγητής Γιώργος Ατσαλάκης, διευθυντής στο Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης του Πολυτεχνείου Κρήτης, επισημαίνει ότι οι νέες μεταλλάξεις δείχνουν πως η πανδημία δεν έχει τελειώσει.

«Τα πρώτα δεδομένα από τη Νότια Αφρική δείχνουν ότι οι υποκατηγορίες ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της Ομικρον παρακάμπτουν τη φυσική ανοσία που έχει επιτευχθεί από νόσηση με άλλες παραλλαγές, αλλά και την ανοσία που αποκτήθηκε από τα εμβόλια», εξηγεί. Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ερευνητικού Ινστιτούτου Υγείας της Νότιας Αφρικής, οι υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 μειώνουν την ανοσία των εμβολιασμένων κατά 3,2 και 2,6 φορές σε σχέση με τη ΒΑ.1 (Ομικρον). Στους νοσήσαντες ανεμβολίαστους η ανοσία μειώνεται κατά 7,6 και 7,5 φορές αντίστοιχα. Δηλαδή σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί η ανοσία παρακάμπτεται πέντε φορές περισσότερο από ό,τι στους εμβολιασμένους. «Τα στοιχεία αυτά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν συνθήκες για νέο κύμα της πανδημίας» εξηγεί ο Γ. Ατσαλάκης.

«Το συμπέρασμα είναι ότι ο ιός δεν θα εξαφανιστεί, αλλά μπορεί να πάψει να προκαλεί μαζικές ασθένειες, υπερφορτωμένα νοσοκομεία και υψηλό αριθμό θανάτων. Κανείς δεν γνωρίζει πότε και αν θα εμφανιστεί άλλη παραλλαγή του ιού, είτε πιο μεταδοτική είτε πιο σοβαρή. Οσοι παραμένουν μη εμβολιασμένοι ή χωρίς την αναμνηστική δόση είναι ευάλωτοι και δεν πρέ πει να είναι αισιόδοξοι. Η χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους και σε συνωστισμό και ο εξαερισμός θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούνται ευλαβικά, κυρίως από τους ευάλωτους», καταλήγει ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Καθορίζουν τα εμβόλια

Από την πλευρά του, ο καθηγητής και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, εξηγεί ότι η ανάδυση και ο ρυθμός επικράτησης νέων στελεχών στην κοινότητα θα καθορίσουν και το μέλλον του εμβολιασμού έναντι του SARS-CoV-2.

«Η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων ανά τακτά χρονικά διαστήματα δεν κρίνεται ως βιώσιμη λύση σε μόνιμη βάση. Ο ετήσιος εμβολιασμός με εξειδικευμένο εμβόλιο ανάλογα με το εκάστοτε επικρατούν στέλεχος του SARS-CoV-2, στο πρότυπο του αντιγριπικού εμβολιασμού, αποτελεί μια πιο ρεαλιστική λύση», λέει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ. «Σημαντικό είναι να οριστεί ο στόχος του εμβολιασμού, καθώς ξεκινά η φάση της συνύπαρξης της ανθρωπότητας με τον ιό. Ο εμβολιασμός θα αποσκοπεί όχι τόσο στην πρόληψη της λοίμωξης, αλλά κυρίως στην πρόληψη της σοβαρή νόσου και της νοσηλείας, ιδιαίτερα για τις πιο ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες», επισημαίνει ο Θ. Δημόπουλος.

Αναφορικά με την προοπτική δημιουργίας ενός συνδυασμένου εμβολίου για τον SARS-CoV-2 αλλά και για τον ιό της γρίπης, ο Θ. Δημόπουλος εκτιμά ότι δεν φαίνεται πιθανή. «Η σύσταση θα είναι, πιθανότατα, ο εμβολιασμός με το εμβόλιο έναντι του SARS-CoV-2 και με το εμβόλιο έναντι της γρίπης ξεχωριστά», καταλήγει ο καθηγητής

 

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.