Φωτιά στον Έβρο: «Προβλέπεται ακόμα μία δύσκολη νύχτα, είναι πολλές οι εστίες» – Τι λέει στο enikos.gr ο δήμαρχος Σουφλίου

Για 14η ημέρα μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά στον Έβρο με τις αναζωπυρώσεις να είναι συνεχείς και την μάχη της κατάσβεσης να αναμένεται να είναι ολονύχτια. Σύμφωνα με τα όσα είπε στο enikos.gr ο Δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να περιοριστούν οι φλόγες.

Έβρος: Μαίνεται για 13η ημέρα η φωτιά – Ανατολικά κινείται το πύρινο μέτωπο, ενισχύθηκαν οι δυνάμεις

Του Δημήτρη Καλογερόγιαννη 

«Η κατάσταση συνεχίζει να είναι δύσκολη, καθώς οι εστίες είναι πολλές. Πυροσβέστες, κάτοικοι και εθελοντές έχουν καταβάλει τα μέγιστα αυτές τις μέρες», μας είπε ο κ. Καλακίκος.

Φωτιές: Καίγεται για 11η ημέρα ο Έβρος – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Ροδόπη και Βοιωτία

Και συμπλήρωσε: «Αυτή την ώρα η φωτιά καίει μεταξύ των περιοχών Πρωτοκλήσσι, Σουφλί, Δαδιά, Γιαννούλη και Σιδηρώ. Οι περιοχές αυτές πρέπει να είναι διαρκώς σε επίβλεψη και προστασία από τα πύρινα μέτωπα.

«Προβλέπεται ακόμη μία δύσκολη νύχτα, ωστόσο, ελπίζουμε ότι θα περιοριστεί η φωτιά. Ευτυχώς, οι άνεμοι και η θερμοκρασία είναι με το μέρος μας».

Έπειτα, ο Δήμαρχος Σουφλίου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην τεράστια ζημιά και το ανυπολόγιστο κόστος της καταστροφικής πυρκαγιάς.

«Αυτό που συμβαίνει μας έχει εξαντλήσει όλους. Πρόκειται για μία ανεπανόρθωτη οικολογική καταστροφή, ενώ οι επιπτώσεις στην οικονομία τις ευρύτερης περιοχής είναι ανυπολόγιστες. Χρειάζεται ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα προκειμένου να λυθούν γρήγορα όλα τα προβλήματα».

Τέλος, αναφερόμενος στην χθεσινή νύχτα κόλασης στον Έβρο ο δήμαρχος είπε: «ευτυχώς καταφέραμε και διασώσαμε τους οικισμούς που κινδύνευαν, η αλλαγή του ανέμου και οι τιτάνιες προσπάθειες κατάσβεσης απέτρεψαν τα χειρότερα. Χθες βρισκόμασταν σε διαρκή ένταση, ήμασταν έτοιμοι να εκκενώσουμε από στιγμή σε στιγμή. Δεν έχουμε ξαναζήσει κάτι αντίστοιχο, ήταν η πιο δύσκολη νύχτα».

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, 582 πυροσβέστες με 122 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα δίνουν την μάχη τους με την μεγάλη φωτιά.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Πυροσβεστική, αυτή την ώρα μεταξύ των περιοχών Σουφλί, Κορνοφωλιά, Δαδιά, Κοτρωνιά, Σιδηρώ και Γιαννούλη συνεχίζουν να επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην πυρκαγιά στον Έβρο.

Συνολικά αντιμετωπίζουν 81 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 44 νέες δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από την πυροσβεστική, στον Έβρο ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν κυρίως μεταξύ των περιοχών Σουφλί, Κορνοφωλιά, Δαδιά, Κοτρωνιά, Σιδηρώ και Γιαννούλη, ενώ συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με δυνάμεις από Γαλλία, Ισπανία, Κύπρο, Ρουμανία, Τσεχία, Βουλγαρία και Σλοβακία, καθώς και μέσω διακρατικών συμφωνιών η Αλβανία και η Σερβία.

Επίσης, συνδρομή παρέχουν μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχουν διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής ‘Αμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και κλιμάκια της διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ