Φωτιά στην Πεντέλη: Πότε αναμένεται εξασθένηση των ανέμων

Τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες που θα επικρατούν τις επόμενες ώρες στην ευρύτερη περιοχή όπου μαίνεται η μεγάλη φωτιά στην Πεντέλη, δημοσιεύει το meteo. Οι βόρειοι άνεμοι που δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης και βοηθούν στην εξάπλωση της πυρκαγιάς αναμένεται να εξασθενήσουν σταδιακά από αργά το απόγευμα της Τετάρτης.

Αναλυτικά, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία της πυρομετεωρολογικής ομάδας FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr:

Η μέση ένταση των βόρειων ανέμων που πνέουν στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς θα διατηρηθεί στα 7 μποφόρ έως και νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης 20.07.2022 (15:00-17:00). Οι ριπές των ανέμων θα παραμείνουν στα 70 – 80 km/h.

Σταδιακή εξασθένηση των βόρειων ανέμων αναμένουμε από αργά το απόγευμα της Τετάρτης 20.07.2022 (19:00-20:00), οπότε και η ένταση τους αναμένεται να υποχωρήσει στα 4-5 μποφόρ.

Επισημαίνεται ότι από την αλληλεπίδραση του ανέμου με το έντονο ανάγλυφο της περιοχής, η ένταση των ανέμων αναμένεται να είναι τοπικά υψηλότερη.

Επιπροσθέτως, σημειώνεται ότι οι ισχυρές ριπές του ανέμου αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα κηλιδώσεων (έναρξη νέων εστιών, ανεξάρτητων από το κύριο μέτωπο), διευκολύνοντας την παραγωγή και μεταφορά καυτρών.

Αξιοποιώντας στοιχεία που δόθηκαν ελεύθερα κατά την ενημέρωση του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και δορυφορικές παρατηρήσεις θερμών σημείων, οι επόμενες εικόνες συνοψίζουν την αναμενόμενη εξέλιξη της έντασης του ανέμου στα πλευρά (δυτικά και ανατολικά), την κεφαλή (νότια) και την ουρά (βόρεια) της πυρκαγιάς στην Πεντέλη.

φωτιά Πεντέλη

φωτιά Πεντέλη

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ