Φωτιά στην Λέσβο: Στην μάχη με την πύρινη λαίλαπα και οι Ένοπλες Δυνάμεις

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν στην μεγάλη φωτιά στα Βατερά Λέσβου με 4 αεροπλάνα Καναντέρ, δύο PZL, τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα, δύο υδροφόρες, τρία λεωφορεία, ένας προωθητές γαιών και ένα βυτιοφόρο καυσίμου.

Σύμφωνα με ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ, στην πυρκαγιά της Μυτιλήνης ήδη έχουν σπεύσει στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων με τα κατάλληλα οχήματα και εξοπλισμό, έτσι ώστε να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης αλλά και στην πιθανότητα να χρειαστεί να βοηθήσουν σε επιχειρήσεις εκκένωσης.

Συγκεκριμένα, πέρα από τα εναέρια μέσα (τέσσερα CL-415 και δυο PZL), έχουν διατεθεί τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα, δύο υδροφόρες, τρία λεωφορεία, ένας προωθητής γαιών και ένα βυτιοφόρο καυσίμου.

Παράλληλα, η κανονιοφόρος «ΚΑΣΟΣ» του Πολεμικού Ναυτικού, έχει λάβει εντολή να καταπλεύσει στην περιοχή. Η κατάπλευση του πλοίου στη Μυτιλήνη θα γίνει στο πλαίσιο ενδεχόμενης ανάγκης να παράσχει συνδρομή, σε πιθανότητα εκκένωσης από τη θάλασσα αν συνεχίσει το πύρινο μέτωπο να πλησιάζει τις παραλιακές περιοχές.

Μιλώντας στο enikos.gr, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης είπε ότι «η κατάσταση είναι τραγική. Η φωτιά είναι μεγάλη» και πρόσθεσε ότι «καίγονται κατοικίες και αγροικίες».

Όπως τόνισε ο κ. Μουτζούρης, «επιχειρούν και επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα. Δεν υπάρχει αναρχία. Όλα γίνονται συντονισμένα, όμως η μάχη είναι πολύ δύσκολη, όπως και η φωτιά, καθώς καίει πεύκα».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «ευτυχώς που ο άνεμος είναι βόρειος και οδηγεί την πυρκαγιά προς τη θάλασσα γιατί αν ήταν σε αντίθετη κατεύθυνση, θα καιγόταν ακόμη μεγαλύτερο μέρος της πλούσιας και όμορφης βλάστησης».

Ο κ. Μουτζούρης υποστήριξε ότι έχει εκκενωθεί ένα κομμάτι του οικισμού των Βατερών, όχι ολόκληρο και ότι δεν κινδυνεύουν άνθρωποι.

«Δόθηκε εντολή εκκένωσης από νωρίς» τόνισε ο κ. Μουτζούρης.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ