Μάχη με τις φλόγες στην Κερατέα – Κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκαν οικισμοί – ΒΙΝΤΕΟ

Συναγερμός έχει σημάνει από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι στον οικισμό Φέριζα στα Καλύβια Αττικής και μαίνεται ανεξέλεγκτη, με κατεύθυνση προς Κερατέα, Ανάβυσσο και Παλαιά Φώκαια. Ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, μιλώντας στο enikos.gr τόνισε ότι η φωτιά είναι τεράστια και αυτήν την ώρα επικρατεί μεγάλη αναστάτωση καθώς οι φλόγες πλησιάζουν την Ανάβυσσο. Όπως είπε εκτός από τον οικισμό Φέριζα έχουν εκκενωθεί επίσης οι οικισμοί Όλυμπος και Άγιος Παντελεήμονας ενώ σύντομα θα βγει ανακοίνωση με οδηγίες προς τους κατοίκους της Αναβύσσου να είναι προσεκτικοί.

Μεταξύ άλλων ο δήμαρχος επιβεβαίωσε ότι έχουν καεί σπίτια.

Λίγη ώρα αργότερα, ο Δήμαρχος κήρυξε τον Δήμο Σαρωνικού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω της ανεξέλεγκτης φωτιάς στη Φέριζα, ενώ ανακοινώθηκε ότι εκκενώνονται η Ανάβυσσος, η Παλαιά Φώκαια, η ΑΤΕ, η Δροσιά, το Αγιασμόθι και οι ευρύτερες περιοχές τους.

Προειδοποίηση και εντολή να εκκενώσουν τους οικισμούς «Άγιος Παντελεήμονας» και «Άρης Σαρωνίδας» εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μέσω του 112. Σε μήνυμα που εστάλη σε κατοίκους, η Γενική Γραμματεία τούς καλεί να εκκενώσουν τους παραπάνω οικισμούς για προληπτικούς λόγους και να κατευθυνθούν προς την παραλία Παλαιάς Φώκαιας.

Το απόγευμα της Τετάρτης εστάλη και νέο μήνυμα από το 112 της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αυτή τη φορά στους κατοίκους της Αναβύσσου και της ευρύτερης περιοχής, καλώντας τους να εκκενώσουν για προληπτικούς λόγους την περιοχή. Η μεγάλη φωτιά η οποία καίει ανεξέλεγκτη έχει φτάσει και στα πρώτα σπίτια. Το μήνυμα του 112 αναφέρει: “Αν βρίσκεστε στην Ανάβυσσο εκκενώστε τώρα για προληπτικούς λόγους οδικώς προς Σαρωνίδα, από λεωφόρο Αναβύσσου – Καραμανλή – Σουνίου”.

Ανάβυσσος: Έκτακτη σύσκεψη για τη μεγάλη φωτιά

Έκτακτη σύσκεψη του συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός, λόγω της πολύ δύσκολης και κρίσιμης κατάστασης στο μέτωπο της πυρκαγιάς, που έχει ξεσπάσει στην ευρύτερη περιοχή των Καλυβίων. Το μέτωπο είναι πολύ μεγάλο, έχουν εκκενωθεί οικισμοί, η φωτιά άγγιξε την Ανάβυσσο, ενώ οι πολύ δυνατοί άνεμοι, όχι μόνο δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης που επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις, αλλά και το γεγονός ότι οι άνεμοι αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση, μετακινούν τη φωτιά προς διαφορετικές περιοχές.

Η σύσκεψη πραγματοποιείται στο δημοτικό κατάστημα Αναβύσσου και πέρα από τα αρμόδια όργανα της Πυροσβεστικής και της Περιφέρειας, μετέχουν ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, αλλά και ο δήμαρχος Λευρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, καθώς με τη σφοδρότητα των ανέμων η πυρκαγιά μπορεί να εισέλθει και να απειλήσει περιοχές και του δικού του δήμου.

Η κινητοποίηση των δυνάμεων είναι πολύ μεγάλη, ο κ. Φιλίππου έχει ήδη ζητήσει να κηρυχθεί ο δήμος Σαρωνικού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πλέον αναμένεται να δοθούν οι περεταίρω κατευθύνσεις.

Η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων

Η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης στα Καλύβια Αττικής πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων, προκαλώντας συναγερμό στις αρμόδιες Αρχές.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η φωτιά που ξεκίνησε από δασική και οικοπεδική έκταση, στη θέση Φέριζα στα Καλύβια Αττικής, κινήθηκε προς Κερατέα και την Ανάβυσσο. Αρχικά, εξαιτίας της φωτιάς εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους ο οικισμός Φέριζα και ένα οικοτροφείο στα Καλύβια Αττικής. Σημειώνεται, ότι τα 30 παιδιά από το οικοτροφείο μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο.

Στο μεταξύ, έχουν ενισχυθεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή. Συγκεκριμένα, στο σημείο βρίσκονται 117 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού πέντε αεροσκάφη και οκτώ ελικόπτερα. Συνδρομή από εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

Επίσης, η αστυνομία προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή λόγω της πυρκαγιάς.

Όπως φαίνεται σε βίντεο που έχει αναρτηθεί στη σελίδα του Facebook, “Πυρκαγιά Ενημέρωση”, η πυρκαγιά λόγω του δυνατού αέρα έχει βγει εκτός ελέγχου και βρίσκεται μία ανάσα από την Ανάβυσσο.

Νωρίτερα, ο κ. Φιλίππου δημοσίευσε στο facebook βίντεο, σημειώνοντας πως ο καταπράσινος λόφος Φέριζα Βαλμά καίγεται.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ