Φωτιά κι ατσάλι… για το “Χρυσόμαλλο Δέρας”

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η μεγάλη άσκηση των Ελλήνων καταδρομέων και δυνάμεων από χώρες των Βαλκανίων αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών, με την κωδική ονομασία «Χρυσόμαλλο Δέρας» ξεκινά σήμερα στο Κιλκίς και θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή με την μεγάλη επιχείρηση στο ειδικά διαμορφωμένο πεδίο βολής του «Ασκού Προφήτη».

Πρόκειται, όπως πρώτοι γράψαμε στο enikos.gr για τον «Ηνίοχο» του Στρατού Ξηράς, δηλαδή την πρώτη άσκηση τύπου invitex.

Οι ασκήσεις “invitex” (invitation exercise) σχεδιάζονται από την διοργανώτρια χώρα, που φιλοξενεί στο έδαφός της αντίστοιχες δυνάμεις από τις χώρες στις οποίες έχει απευθύνει πρόσκληση με παρατηρητές από χώρες στις οποίες ενδιαφέρεται να προωθήσει συνεργασίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό σενάριο της άσκησης περιλαμβάνει την αποστολή πολυεθνικής δύναμης αποτελούμενη από Βαλκανικές χώρες σε σημείο θερμού ενδιαφέροντος, που απειλείται το status quo από αποσταθεροποιητικές ομάδες, μέσω τρομοκρατικών επιχειρήσεων.

Σκοπός της, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Στρατού είναι η διεύρυνση και ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των Στρατών των συμμετεχουσών χωρών, η αναβάθμιση της εκπαίδευσης και των επιχειρησιακών ικανοτήτων των Μονάδων αυτών καθώς επίσης και η δημιουργία πνεύματος αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης, στο εμπλεκόμενο προσωπικό, με σκοπό την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ τους.

Το «Χρυσόμαλλο Δέρας» είναι άσκηση επιπέδου Τάγματος, μεταξύ Μονάδων και Ανεξάρτητων Υπομονάδων, με τη συμμετοχή τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων από τις ΗΠΑ, Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία και Σκόπια.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του enikos.gr οι ΗΠΑ εκτός από ομάδα καταδρομέων θα συμμετάσχει και με τρία επιθετικά ελικόπτερα Apache ενώ Βουλγαρία και Ρουμανία θα συμμετέχουν με τέσσερα οχήματα η κάθε μία.

Η Ελλάδα, ως διοργανώτρια χώρα, θα έχει μεγάλο όγκο ελικοπτέρων, αρμάτων και τεθωρακισμένων μεταφοράς προσωπικού.

*πηγή φωτογραφιών: ΓΕΣ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ