Άσκηση “Μέγας Αλέξανδρος” με μηνύματα στην Τουρκία – ΦΩΤΟ

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η Άσκηση “Μέγας Αλέξανδρος 2020” ολοκληρώθηκε την Παρασκευή με την μεγάλη απόβαση δυνάμεων πεζοναυτών από τρεις διαφορετικές χώρες αλλά και πολλά ηχηρά μηνύματα.

Ξεκινώντας από τις συμμετέχουσες χώρες, φέτος έγινε η μεγάλη έκπληξη. Η “Μέγας Αλέξανδρος” ήταν διαχρονικά άσκηση μεταξύ Ελλήνων και Αμερικανών Πεζοναυτών. Για πρώτη φορά συμμετείχε και τρίτη χώρα, η Γαλλία. Και μάλιστα όχι μόνο με αριθμό πεζοναυτών αλλά με το επιβλητικό ελικοπτεροφόρο DIXMUDE, τύπου MISTRAL.

   

Εξίσου σημαντικό, όμως, ήταν και το σενάριο της άσκησης, που δεν ήταν απλά η ανακατάληψη νήσου από εχθρικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του enikos.gr, η άσκηση εξελισσόταν πάνω στα εξής υποθετικά γεγονότα: Οι σχέσεις δύο κρατών βρίσκονται σε τεταμένο σημείο λόγω διαφωνιών πάνω σε θέματα εκμετάλλευσης. Μία χώρα εντοπίζει κοντά στην Σκύρο ένα πολύ μεγάλο κοίτασμα υδρογονανθράκων. Η γειτονική χώρα αντιδρά και εκδίδει μπαράζ από NAVTEX δεσμεύοντας τις περιοχές ενεργειακού ενδιαφέροντος. Δεν μένει όμως εκεί, προχωρά σε επιθετικές κινήσεις, παραβιάζει τα Εθνικά Χωρικά Ύδατα και τον Εθνικό Εναέριο χώρο συστηματικά, μέχρι που αποφασίζει να δράσει με στρατιωτικά μέσα και να καταλάβει την Σκύρο. Η πρώτη χώρα αντιδρά, και με συμμαχικές δυνάμεις (δηλαδή ο συνασπισμός Ελλάδα – ΗΠΑ – Γαλλία) προχωρούν σε αντεπίθεση και ανακατάληψη της Σκύρου.

     

Κι αν και σύμφωνα με το σενάριο, η χώρα ταραξίας περιγράφεται ως μη φίλη και σύμμαχος κι ότι πριν αποφασιστεί η ανάληψη συμμαχικής στρατιωτικής επέμβασης ανακατάληψης υπήρξε και η έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, επί του πρακτέου κύκλοι επεσήμαναν την ομοιότητα του σεναρίου με την πραγματικότητα που επιχειρεί να διαμορφώσει η Τουρκία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Κι αυτή η άσκηση, με την ηχηρή παρουσία ΗΠΑ και Γαλλίας και μάλιστα με πλειάδα εξελιγμένων στρατιωτικών μέσων αποτυπώνει ανάγλυφα το μήνυμα ότι δεν θα επιτραπεί σε καμία περίπτωση να επικρατήσει η διπλωματία του νταή και του ταραξία της περιοχής έναντι της νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου.

Κατά τα λοιπά, σκοπός της άσκησης ήταν η ενίσχυση του πνεύματος συνεργασίας αλλά και της διαλειτουργικότητας μεταξύ των μονάδων Πεζοναυτών των τριών χωρών.

                          

Πηγή φωτογραφιών: ΓΕΕΘΑ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ