Φαρμακευτική κάνναβη: Τι είπε στον ΑΝΤ1 η πρώτη ασθενής – ΒΙΝΤΕΟ

Η διάθεση των τελικών φαρμακευτικών προϊόντων κάνναβης για ιατρικούς λόγους είναι πραγματικότητα και στη χώρα μας, καθώς ξεκίνησε η συνταγογράφηση και η διάθεση από τα φαρμακεία. Η πρώτη ασθενής μίλησε στον ΑΝΤ1.

«Άρχισα να ψάχνω, να βρω λύσεις γιατι πραγματικά κατέρρεα. Ένιωθα ότι κάθε εβδομάδα που περνούσε έκλεινε κι ενας διακόπτης από το σώμα μου», είπε μεταξύ άλλων.

Η Άννα μητέρα τριών παιδιών αναμένεται να περάσει τις επόμενες ημέρες την πόρτα του φαρμακείου προκειμένου να εκτελέσει την πρώτη συνταγή στη χώρα μας, για την χορήγηση φαρμακευτικής κάνναβης που της έγραψε η γιατρός της, με στόχο να συνεχίσει την θεραπεία για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου που οφείλεται σε ψωριασική αρθρίτιδα.

Η Άννα Πάγκα περιέγραψε: «Όταν ακούσαμε ότι ανοίγει η συνταγογράφηση ήταν δικαίωση, έκλαψα ένιωθα ελεύθερη πια να μπορώ να λειτουργώ και να εχω το δικαίωμα να έχω πρόσβαση στο φάρμακό μου ως ασθενής. Ήδη το 1ο βήμα έγινε είναι πάρα πολύ σημαντικό είναι χιλιάδες οι ασθενείς που υποφέρουν».

Σύμφωνα με την απόφαση του εθνικού οργανισμού φαρμάκων δικαίωμα συνταγογράφησης για την φαρμακευτική κάνναβη για θεραπευτικούς σκοπούς, έχουν στην χώρα μας οι:

  • Αναισθησιολόγοι
  • Νευρολόγοι
  • Οι παθολόγοι με εξειδίκευση στην ογκολογία
  • Οι παθολόγοι με εξειδίκευση στην λοιμωξιολογία
  • Ρευματολόγοι

Η Χρυσούλα Καραναστάση, Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας για τα κανναβινοεισή αναφέρει: “Μεχρι τωρα οι τροποι με τους οποίους μπορούσε ενας ασθενής να προμηθευτει τα σχετικά φαρμακα ηταν κυριως με παρανομες μεθοδους και βέβαια δεν υπαρχει καμια αξιοπιστια ουτε ως προς την ποιότητα ούτε ως προς την συσταση του καθε προιοντος που μπορει να ειχε στα χερια του ο ασθενής”.

Το κόστος της θεραπείας βαρύνει εξ ολοκλήρου τον ασθενή καθως τα προϊόντα ανήκουν στα μη αποζημιούμενα φάρμακα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ