Εύβοια: Μάχη με διάσπαρτες εστίες και τους ισχυρούς ανέμους – Μέσα από χωριά πέρασε η φωτιά, ζημιές σε ποιμνιοστάσια

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι αυτή την ώρα η φωτιά που ξέσπασε κοντά στο χωριό Αμυγδαλιά της Καρύστου στη νότια Εύβοια, το μεσημέρι του Σαββάτου (4/11). Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι επίγειες δυνάμεις που βρίσκονται στο σημείο δίνουν μάχη με διάσπαρτες εστίες αλλά και τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή, και σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ φτάνουν σε ένταση ακόμη και τα 9 μποφόρ.

Η φωτιά εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα και πέρασε μέσα από οικισμούς, ενώ εκκενώθηκαν νωρίτερα τα χωριά Πρινιά και Αμυγδαλιά, με τους κατοίκους να κατευθύνονται σε γειτονικές παραλίες και προς Κάρυστο.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, δεν έχουν καταγραφεί ζημιές σε σπίτια, αλλά υπάρχουν αναφορές για καταστροφές σε δύο ποιμνιοστάσια στην Αμυγδαλιά.

Σημειώνεται ότι οι εναέριες δυνάμεις δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν, λόγω των ισχυρών δυνάμεων. Στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχτεί 56 πυροσβέστες με 24 οχήματα και δύο πεζοπόρα τμήματα.

Η φωτιά ξεκίνησε από το χωριό Αμυγδαλιά του Δήμου Κάρυστου και αυτή την ώρα έχει επεκταθεί σε δεκάδες χωριά στο Κάβο Ντόρο στη νοτιότερη πλευρά του νησιού, σύμφωνα με το evima.gr.

«Υπάρχουν δεκάδες νεκρά ζώα, έχουν καεί μαντριά. Οι φλόγες έχουν περικυκλώσει όλη την Αμυγδαλιά. Η φωτιά αυτή την ώρα κατευθύνεται προς Καλαμάκι έχει περάσει από παρά πολλά χωριά της περιοχής, ωστόσο αφήνει πολλά μέτωπα ανοιχτά. Χωριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα η κατάσταση είναι παρά πολύ δύσκολη», δήλωσε χαρακτηρίστηκα κάτοικος της περιοχής στην ιστοσελίδα.

Άλλος κάτοικος μίλησε νωρίτερα στο evima.gr, λέγοντας πως, «η φωτιά στην περιοχή είναι πολύ μεγάλη. Η κατάσταση είναι δύσκολη χωρίς εναέρια μέσα δεν μπορεί να σβήσει η φωτιά. Έχουν καεί δεκάδες ζώα, είδα με τα μάτια μου φλόγες να μπαίνουν μέσα στις αυλές σπιτιών». Σύμφωνα με τους κατοίκους, η φωτιά απειλεί κυρίως σπίτια και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

«Η φωτιά είναι πολύ μεγάλη. Μιλάμε για καταστροφή. Απειλούνται σπίτια, στάβλοι και ζώα. Η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη», δήλωσε ο πρόεδρος της Αμυγδαλιάς Παν. Χουντάσης.

Αναμένονται ενισχύσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων απ’ όλη την Εύβοια και την ευρύτερη περιοχή ενώ έχουν κινητοποιηθεί μηχανήματα του Δήμου Κάρυστου και της Περιφέρειας Στερεάς.

Νωρίτερα, ο αντιπεριφερειάρχης, Γιώργος Κελαϊδίτης δήλωσε στην ιστοσελίδα evima.gr ότι «η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη. Οι ισχυροί άνεμοι φτάνουν και τα 9 μποφόρ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προσεγγίσουν την περιοχή τα εναέρια μέσα».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ