Έβρος: Πώς δρούσε η ομάδα των «χοντρών» – Οι συνομιλίες και οι κωδικές ονομασίες που «καίνε» τους συνοριοφύλακες

Νέες πληροφορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τον τρόπο δράσης των πέντε συνοριοφυλάκων, που συνελήφθησαν έπειτα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, στον Έβρο, την Δευτέρα.

Έβρος: Εκπρόσωπος συνοριοφυλάκων στο enikos.gr – «Υπάρχουν κάποιοι που δελεάζονται από το εύκολο χρήμα»

Οι πέντε συλληφθέντες κατηγορούνται ότι διευκόλυναν την είσοδο στην χώρα παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία και συμμετείχαν σε κύκλωμα Τούρκων δουλεμπόρων. Όπως προέκυψε από την έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, οι πέντε συνοριοφύλακες διευκόλυναν σε τουλάχιστον 12 περιπτώσεις την παράνομη είσοδο στο ελληνικό έδαφος παράτυπων μεταναστών.

«Εγκέφαλος» του κυκλώματος φέρεται να ήταν ένας 54χρονος αρχιφύλακας. Σε συνομιλίες που είχε με τους άλλους τέσσερις ένστολους αλλά και τους τέσσερις Τούρκους δουλέμπορους φέρονται να υπάρχουν οικονομικά ανταλλάγματα για την «συνεργασία» τους.

Στον εισαγγελέα οι 5 συνοριοφύλακες του Έβρου: Τα κόλπα με τις θερμικές κάμερες και οι διάλογοι με Τούρκους δουλέμπορους

Στις αρμοδιότητες των πέντε συλληφθέντων ήταν να εκτελούν περιπολίες στα σύνορα, ωστόσο, όπως προκύπτει από την αστυνομική έρευνα, αυτοί έκαναν το αντίθετο.

Οι διάλογοι και οι κωδικές ονομασίες

Σε έναν από τους διαλόγους, λέχθησαν τα εξής:

Έβρος: Συνελήφθησαν οι πέντε αστυνομικοί για εμπλοκή σε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών – Ο τρόπος δράσης

Αστυνομικός: «Το κομάντο λέει θα αφήσει μία τσάντα. Με πήρε πάλι για δύο ζευγάρια “παπούτσια”, κάπου στη γωνία το άφησα. Να τη, εκεί πρέπει να είναι στην πινακίδα. Ναι, ναι, άρα τώρα πέρασαν και την άφησαν. Κάτσε, θα σταματήσω να την πάρω».

Σε άλλη συνομιλία, ένας άλλος αστυνομικός λέει ότι «εγώ πρέπει να τα δικαιολογήσω τα λεφτά. Αν μου πουν πού τα βρήκα; Πρέπει να φαίνεται στο Πόθεν Έσχες».

Ο Τούρκος δουλέμπορος λέει: «έχετε και τα Πόθεν Έσχες εσείς οι αστυνομικοί».

Ο αστυνομικός απαντά: «Κατάλαβες; Εμένα πρέπει να φαίνεται το αμάξι σε δάνειο, γιατί δεν έχω καταθέσεις πουθενά. Θα μου πουν πού βρήκες αυτά τα λεφτά και το πήρες;».

Τούρκος δουλέμπορος: «Από τους Πακιστανούς πες τους».

Οι «χοντροί», οι θερμικές κάμερες και… τα capital controls

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, οι συγκεκριμένοι πέντε αστυνομικοί -ο ανθυπαστυνόμος και οι τέσσερις αρχιφύλακες- φαίνεται να αποτελούσαν μία ειδική ομάδα που είχε το προσωνύμιο των «χοντρών». Τα προηγούμενα χρόνια είχαν σημαντικές επιτυχίες και σε συλλήψεις δουλεμπόρων, αλλά στη συνέχεια, όπως φαίνεται, πέρασαν στην «αντίπερα όχθη».

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους δουλεμπόρους, φέρονται να τους ενημέρωσαν για τα σημεία από τα οποία θα περάσουν και την ώρα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι αστυνομικοί είχαν συνεννοηθεί μεταξύ τους, ώστε να έχουν και οι πέντε βάρδια τις ίδιες ώρες και στα ίδια σημεία. Φρόντιζαν, μάλιστα, να μην υπάρχει παρουσία της Frontex και του στρατού στα συγκεκριμένα σημεία, ενώ έλεγαν στους συναδέλφους τους στα επιχειρησιακά κέντρα να στρέφουν αλλού τις θερμικές κάμερες.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, στην κατοχή ενός από τους αστυνομικούς βρέθηκε το ποσό των 26.550 ευρώ. Τότε, εκείνος δικαιολόγησε την κατοχή των χρημάτων με το επιχείρημα… ότι προέρχονται από τα capital controls του 2015.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ