Εστίαση: Όλο και περισσότεροι επιστήμονες λένε “ναι” στο πρόωρο άνοιγμα

Πληθαίνουν οι φωνές των επιστημόνων που τάσσονται υπέρ της επαναλειτουργίας της εστίασης στους εξωτερικούς χώρους, μετά τις εικόνες που καταγράφονται στα υπαίθρια πάρτι που πραγματοποιούνται σε πλατείες της Αθήνας και άλλων πόλεων της χώρας. Ωστόσο, αρκετοί είναι και οι ειδικοί που διαφωνούν με το πρόωρο άνοιγμα της εστίασης, καθώς εκτιμούν ότι θα αυξήσει πολύ την κινητικότητα, τη στιγμή που η πίεση στο ΕΣΥ είναι ασφυκτική, ενώ επιφυλακτική σε ένα τέτοιο βήμα – τουλάχιστον άμεσα – εμφανίζεται και η κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό η εστίαση θα ανοίξει στις 10 Μαϊου, δηλαδή λίγες μέρες πριν από το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού, με την κυβέρνηση να μην προκρίνει το σενάριο για άμεση επαναλειτουργία της.

Για το θέμα τοποθετήθηκε μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8 ο Θεοκλής Ζαούτης, καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν το άνοιγμα της εστίασης έστω στους εξωτερικούς χώρους μπορεί να προσφέρει μια διέξοδο από τα πάρτι στις πλατείες απάντησε ότι “Την επιδημιολογική κατάσταση την βλέπουμε και την ακούμε καθημερινά στις συζητήσεις. Πρώτον, αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ είναι η συνέπεια των κρουσμάτων που βλέπαμε πριν από δύο ή τρεις εβδομάδες. Αυτό που βλέπουμε όλοι στις πλατείες αντιπροσωπεύει την κούραση και την πίεση του κόσμου και μια ανάγκη να πάρει ανάσα. Θεωρούμε όλοι πως σε αυτό το πλαίσιο κινούμαστε και πρέπει να βρεθεί μια λεπτή ισορροπία γιατί ακόμα το σύστημα υγείας πιέζεται”.

“Χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες για ποιο συγκεκριμένο κομμάτι από αυτά θα ανοίξει, εστίαση ή μπαρ κτλ, θα σας πω τι γνωρίζουμε επιστημονικά. Γνωρίζουμε ότι το έξω σε σχέση με το μέσα έχει χαμηλότερο κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Επίσης ότι ο πολύς κόσμος έχει μεγαλύτερη πιθανότητα μετάδοσης από εκεί που δεν υπάρχει πολύς κόσμος και συνωστισμός. Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι αν μπορεί κάτι να λειτουργήσει που είναι έξω χωρίς συνωστισμό, αυτό θα είχε τον λιγότερο κίνδυνο. Μέσα με πολύ συνωστισμό είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος. Θεωρώ ότι σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε να ξεκινήσει η συζήτηση για το πώς θα ανοίξουμε τις επόμενες εβδομάδες” πρόσθεσε.

Όπως περιέγραψε θα δει τα δεδομένα των επόμενων ημερών, ώστε να καταλήξει η επιτροπή στην εισήγησή της για το Πάσχα. “Κατανοητή η άποψη να βρεθούν στους ανοιχτούς χώρους του χωριού, από την άλλη θα φύγει πολύς κόσμος από κόκκινες ζώνες ή στο βαθύ κόκκινο και μην ξεχνάμε ότι τα νούμερα δεν περιέχουν τους ασυμπτωματικούς. Το να φύγουν και να πάνε σε πράσινα χωριά ή πράσινα νησιά εμπεριέχει κίνδυνο” τόνισε.

Να ανοίξει άμεσα η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους πρότεινε ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης. “Θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρξει αμέσως μια μορφή εστίασης σε εξωτερικό χώρο, με πολύ οργανωμένο τρόπο, όπου εκεί τουλάχιστον και οι αποστάσεις μπορούν να τηρούνται αλλά και λόγω του εξωτερικού χώρου η μεταδοτικότητα να μην είναι τόσο μεγάλη” είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ερωτηθείς εάν αυτό πρέπει να γίνει πριν από το Πάσχα, απάντησε: “Θα πρέπει κατά την άποψή μου να εξεταστεί αμέσως μια μορφή ανοίγματος της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους με πολύ συγκεκριμένους κανόνες, διότι διαφορετικά αυτά τα κορονοπάρτι όχι μόνο δεν θα λήξουν, αλλά θα αυξηθούν”. “Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει ένα καλύτερο, οργανωμένο ξεκίνημα. Και εκεί θα υπάρχει και καλύτερη αστυνόμευση. Δεν θα είναι χιλιάδες σε μια πλατεία, θα είναι οργανωμένοι σε ένα κατάστημα, όπου και ο καταστηματάρχης θα πρέπει να τηρεί κανόνες και αν δεν τους τηρεί τους κανόνες, τότε θα έχει επιπτώσεις κι αυτός” συμπλήρωσε ο κ. Πατούλης.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, “Καλημέρα Ελλάδα”, δήλωσε ότι ο εγκλεισμός των πολιτών θα έπρεπε να ήταν το τελευταίο μέτρο που θα επιβαλλόταν στους πολίτες αφού θα είχαμε λάβει όλα τα προηγούμενα κι όχι το πρώτο, όπως έγινε στη χώρα μας. Η κ. Λινού συμπλήρωσε επίσης, ότι δεν έχει δοθεί το σωστό μήνυμα στους πολίτες και θα πρέπει να αναζητήσουμε το σωστό, ακόμα και τώρα. Ερωτηθείσα εάν συμφωνεί με το άνοιγμα της εστίασης στους εξωτερικούς χώρους, ειδικά τώρα που έχει φτιάξει ο καιρός είπε: “Εγώ το έλεγα αυτό και όταν δεν είχε φτιάξει ο καιρός. Το έλεγα και πριν από τα Χριστούγεννα για τα τραπεζάκι έξω και νομίζω αυτό έχει εφαρμοστεί σε χώρες και Πολιτείες της ΗΠΑ, όπου έπεσαν τα κρούσματα με το άνοιγμα. Φτάνει να είναι λογικό, επικοινωνιακά να το πετύχουμε με τους ανθρώπους. Να πούμε ότι μπορείτε να βγείτε, πρέπει να βγείτε, αλλά με αποστάσεις και μάσκα”.

Σχετικά με εικόνες συνωστισμού και τα κορωνοπάρτι, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ καθηγητής Αθανάσιος Δημόπουλος υποστήριξε ότι υπάρχει κούραση στον κόσμο που εξηγείται έπειτα από 14 μήνες περιορισμών και μπορεί να οδηγήσει σε μια υπεραντίδραση. «Ενδεχομένως η δυνατότητας ανοίγματος των χώρων εστίασης στους εξωτερικούς χώρους, όπου η κατάσταση θα είναι πολύ πιο ελεγχόμενη από ότι αυθόρμητες συναθροίσεις εκατοντάδων ατόμων, να είναι μια καλύτερη λύση από αυτό που διαπιστώνουμε», είπε μιλώντας στο MEGA.

Και ο καθηγητής παθολογίας-λοιμωξιολογίας Αθανάσιος Σκουτέλης υποστήριξε, μιλώντας στο OPEN, πως θα μπορούσε να λειτουργήσει συντεταγμένα η εστίαση πριν από το Πάσχα, προκειμένου να συμμαζευτεί η κατάσταση και να μην είναι ανεξέλεγκτη. “Θα μπορούσαμε να είχαμε λάβει ήδη μέτρα, αφού βλέπαμε τι συμβαίνει στις πλατείες” είπε ο καθηγητής σχολιάζοντας τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρούνται σχεδόν κάθε βράδυ στις πλατείες. “Αυτή η συμπίεση που γίνεται μέσα στα σπίτια, να εκτονωθεί αφήνοντας τον κόσμο συντεταγμένα να πηγαίνει στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης” σημείωσε κι εξήγησε ότι “είναι μειοψηφία όσοι δεν τηρούν τα μέτρα. Η συντεταγμένη αταξία είναι ό,τι καλύτερο”.

Από την πλευρά του ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, είπε στον ΣΚΑΪ ότι η βελτίωση που παρουσιάζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι απόλυτα σχετιζόμενοι με τα “μικρά ανοίγματα” που έχουν γίνει και συνεπώς πρέπει να συνεχιστούν ώστε να δοθεί μία λύση στους πολίτες να κοινωνικοποιηθούν. Ερωτηθείς εάν πρέπει αν ανοίξει η εστίαση, λόγω και τον πάρτι που διοργανώνονται στις πλατείες είπε: “Χωρίς να πιστεύω ότι θα δώσει λύση, γιατί αυτά θα συνεχιστούν γιατί είναι μια γενικότερη αντίδραση, νομίζω ότι θα δώσει διεξόδους σε ένα ποσοστό αυτών των ανθρώπων που θέλουν μια διέξοδο κι αντί να παρασυρθούν και να πάνε σε μια πλατεία, θα βρουν τρόπο να κοινωνικοποιηθούν σε ένα πιο ελεγχόμενο περιβάλλον”.

Σε μια πλατεία όπως του Βαρνάβα με πολλά καφέ, αντί να έχουμε ασύντακτες συγκεντρώσεις νέων, μπορεί οι μαγαζάτορες να καταφέρουν να βάλουν τάξη καλύτερα από την αστυνομία, εκτίμησε ο κ. Δερμιτζάκης. “Δεν λέω ανοίξτε τα όλα, λέω ανοίξτε τα προσεκτικά και συντεταγμένα” ανέφερε χαρακτηριστικά. Για το Πάσχα τόνισε ότι χρειάζεται προσοχή αλλά θα μπορούσαν να επιτραπούν οι μετακινήσεις με self test, εάν οι αποφάσεις ληφθούν εγκαίρως και γίνει εκστρατεία ενημέρωσης για το πως θα πρέπει να συμπεριφερθούν οι πολίτες στα χωριά τους. Η Ματίνα Παγώνη πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ μίλησε στην «Ώρα Ελλάδας» στο ΟPEN για τα κορονοπάρτι και δήλωσε πως πρέπει να ανοίξει η εστίαση με κανόνες και έλεγχο. “Πρέπει να υπάρξει μια λύση. Ας ανοίξει λοιπόν η εστίαση με κανόνες, με όρους, με αποστάσεις, με μάσκες, με έλεγχο” είπε μεταξύ άλλων η κ. Παγώνη. “Οι προτάσεις που θα γίνουν αυτή την εβδομάδα να είναι να ξεκινήσει να η εστίαση, να μπορούν οι νέοι άνθρωποι να πάνε να καθίσουν στα μπαρ να πιούνε τον καφέ τους, γιατί εγώ λύσεις δεν βλέπω. Βλέπω όμως συνωστισμό στα νοσοκομεία, βλέπω ότι ξεκινήσαμε χθες και ράντζα στους non covid ασθενείς . Πρέπει να είμαστε”, ανέφερε.

Αρνητικός στο άνοιγμα της εστίασης εμφανίστηκε ο Αθανάσιος Εξαδάχτυλος. Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής, όταν ρωτήθηκε εάν χρειάζεται να επισπευσθεί η επαναλειτουργία της εστίασης, λόγω των φαινομένων συνωστισμού που παρατηρούνται στις πλατείες είπε στον ΣΚΑΪ: “Όχι δεν το ασπαζόμαστε διότι αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε ότι κάποιες δραστηριότητες συντελούν πολύ στη μετάδοση του ιού. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει τήρηση μέτρων, δεν είναι λόγος για να απελευθερωθούν κάποιες δραστηριότητες”. Επεσήμανε, μάλιστα, ότι “επιτείνουμε την κατάσταση αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα τώρα και δεν θα έρθουμε πιο κοντά στο ποθητό”. Όσον αφορά την εστίαση, ο κ. Εξαδάκτυλος είπε ότι το θέμα δεν έχει συζητηθεί από την επιτροπή.

Αρνητικός στην απελευθέρωση των πασχαλινών μετακινήσεων εμφανίστηκε ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων μιλώντας στoν ίδιο σταθμό.

Ο κ. Γώγος χαρακτήρισε προβληματικά και επικίνδυνα τα μαζικά πάρτι και προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πισωγύρισμα ακόμη και σε δραστηριότητες που έχουν ήδη ανοίξει και είναι χαμηλής επικινδυνότητας όπως το λιανεμπόριο. “Φανταστείτε το τραύμα στις δραστηριότητες τύπου λιανεμπόριο, εστίαση, βόλτες στην πόλη, βόλτες στην παραλία, παρέες σε δέκα άτομα, που φαίνεται να είναι χαμηλής επικινδυνότητας”, τόνισε ο καθηγητής.

Στο ερώτημα εάν η επιτροπή θα εξετάσει το ενδεχόμενο για έναρξη της εστίασης νωρίτερα λόγω των πάρτι στις πλατείες, ο κ. Γώγος απάντησε ότι η επιτροπή έχει κατατάξει τις δραστηριότητες με βάση τη σημασία τους και συγκεκριμένα: λιανεμπόριο, σχολεία, εστίαση, τουρισμός αλλά και με βάση το επικινδυνότητά τους για μετάδοση του ιού. Εξήγησε ότι παρότι το επιδημιολογικό φορτίο είναι ακόμη υψηλό, με όπλο τον καλό καιρό, τα self test και τους εμβολιασμούς η επιτροπή έχει δώσει πράσινο φως για κάποιες δραστηριότητες όπως είναι το λιανεμπόριο ενώ σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσουν τα σχολεία. “Η εστίαση είναι κάτι που θα ανοίξει σε μια από τις επόμενες φάσεις”, τόνισε και εξήγησε ότι ακόμη και η εστίαση επαναλειτουργήσει δεν θα μπορέσει να υποκαταστήσει εικόνες συνωστισμού αλλά θα γίνει με προσοχή, με τέσσερα άτομα ανά τραπέζι και με αποστάσεις. Αυτές οι εικόνες στις πλατείες δεν μπορούν να συγκριθούν με ένα καλά οργανωμένο σύστημα εστίασης”, σημείωσε ο κ. Γώγος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ