Ερωτήματα για ασφάλεια, χειρισμούς, ετοιμότητα

Οι ψυχές που έζησαν την τραγωδία στα παγωμένα νερά του Ιονίου και οι οικογένειές τους ζητούν απαντήσεις στα καυτά ερωτήματα που ανακύπτουν για το πως ξαφνικά 478 άνθρωποι βρέθηκαν πάνω σε ένα φλεγόμενο πλοίο-κολαστήριο.

Πριν ακόμα στεγνώσουν τα δάκρυα αγωνίας των συγγενών άρχισαν να αποκαλύπτονται χθες έγγραφα και μαρτυρίες που δείχνουν κενά και προβλήματα στην πυρασφάλεια, στα σωστικά μέσα, στη στεγανότητα του πλοίου, στους χειρισμούς του πλοιάρχου, που δεν ήξερε αγγλικά, και στην ετοιμότητα του πληρώματος.

Το Norman Atlantic είχε περάσει από την καθιερωμένη επιθεώρηση στις 19 Δεκεμβρίου 2014, κατά την οποία οι λιμενικές αρχές της Πάτρας εντόπισαν σοβαρά προβλήματα στα συστήματα εκτάκτου ανάγκης.

Οπως αναφέρεται στο σχετικό επίσημο έγγραφο, το Λιμενικό είχε κάνει παρατηρήσεις για δυσλειτουργία στους μηχανισμούς κλεισίματος των υδατοστεγών θυρών που διαφυλάσσουν τη στεγανότητα, έλλειψη σχεδίου για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ανεπάρκεια σωστικών εφαρμογών και φώτων κόκκινου συναγερμού.

Οι λιμενικές αρχές είχαν δώσει χρονικό περιθώριο 15 ημερών στην πλοιοκτήτρια εταιρεία για να διορθώσει τα προβλήματα. Η προθεσμία αυτή δεν είχε παρέλθει όταν το πλοίο ξεκίνησε από την Πάτρα το μοιραίο δρομολόγιο και το αρχηγείο του Λιμενικού περιμένει να ολοκληρωθεί η επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ιόνιο προκειμένου να αρχίσει την έρευνα για τυχόν ευθύνες αρμόδιων αξιωματικών που ενδεχομένως μπορούσαν να επιδείξουν μεγαλύτερη αυστηρότητα στους ελέγχους και τις προθεσμίες που δόθηκαν.

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία και διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα:

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ