Επιχείρηση για Μαζιώτη και Ρούπα

Επιχείρηση για Μαζιώτη και Ρούπα

Άγνωστες πτυχές των ερευνών για τον εντοπισμό του φυγόποινου τρομοκράτη Νίκου Μαζιώτη και του 35χρονου καταζητούμενου αντιεξουσιαστή Π.Α., που σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια αναδιοργάνωσης του λεγόμενου «αντάρτικου πόλης», φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Καθημερινή, λίγα 24ωρα μετά την επίθεση ενόπλων στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι.

Τα ίχνη του 42χρονου Μαζιώτη, που συγκαταλέγεται μεταξύ των βασικών υπόπτων για την επίθεση, χάθηκαν τον Ιούνιο του 2012, όταν μαζί με τη σύντροφό του Πόλα Ρούπα παραβίασαν περιοριστικούς όρους που τους είχαν επιβληθεί, κατηγορούμενοι και οι δύο για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα».

Ίχνη των Μαζιώτη και Ρούπα είχαν βρεθεί το περασμένο καλοκαίρι στην Κρήτη, όπου και πραγματοποιήθηκε κάτω από άκρα μυστικότητα επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους, δίχως πάντως αποτέλεσμα. Ειδικότερα, στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού, περιήλθαν σε γνώση στελεχών του υπουργείου Δημόσιας Τάξης πληροφορίες για τηλεφωνικές επαφές της καταζητούμενης Πόλας Ρούπα με συγγενικά της πρόσωπα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή ενημέρωσης, τα πρόσωπα αυτά πραγματοποίησαν λίγες ημέρες αργότερα ταξίδι στην Κρήτη, λαμβάνοντας αυστηρά μέτρα «αντιπαρακολούθησης». Αξιωματούχοι των υπηρεσιών Ασφαλείας κατέγραψαν την άφιξή τους στο νησί, ωστόσο η παρακολούθηση διεκόπη εξαιτίας αλλεπάλληλων μετακινήσεών τους μεταξύ των νομών Ηρακλείου, Χανίων και Ρεθύμνου.

Μεγάλη κινητοποίηση προκάλεσε, αρχές Δεκεμβρίου, στην ΕΛ.ΑΣ. και η πληροφορία ότι ο 35χρονος καταζητούμενος αντιεξουσιαστής Π.Α. εντοπίστηκε σε στέκι αναρχικών στα Εξάρχεια. Ο 35χρονος καταζητείται από τον περασμένο Μάρτιο. Αστυνομικοί εντόπισαν τότε σε πάρκινγκ στα Εξάρχεια αυτοκίνητο που είχε νοικιάσει ο 35χρονος. Στον χώρο των αποσκευών υπήρχαν δύο καλάσνικοφ καθώς και πάνω από 750 σφαίρες διαμετρήματος 7,62 χιλιοστών.

Οπως λέει ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., στην ηγεσία του Σώματος περιήλθε πληροφορία, σύμφωνα με την οποία ο 35χρονος εντοπίστηκε να επισκέπτεται στέκι αντιεξουσιαστών στα Εξάρχεια. Παρότι οργανώθηκε συγκεκαλυμμένη αστυνομική επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του, αυτό τελικά δεν κατέστη εφικτό. Ο 35χρονος θεωρείται από τους αστυνομικούς ως ο προμηθευτής με οπλισμό των οργανώσεων του λεγόμενου «αντάρτικου πόλης».

Στο διάστημα της έρευνας για τον εντοπισμό του, έχουν προκύψει πληροφορίες και για επαφές του με νεαρή γυναίκα που είχε καταφέρει να διαφύγει σε επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής σε καφετέρια της Ν. Φιλαδέλφειας για τη σύλληψη καταζητούμενων για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και τη ληστεία τράπεζας στο Βελβεντό Κοζάνης. Οι αστυνομικοί είχαν τότε προχωρήσει σε πέντε συλλήψεις, ενώ η νεαρή είχε καταφέρει να διαφύγει.

Στο μεταξύ, το χτύπημα στην πρεσβευτική κατοικία δείχνει να ενέτεινε τους φόβους των διωκτικών αρχών για νέες επιθέσεις σε στόχους με πολιτικό και οικονομικό συμβολισμό. Χαρακτηριστική είναι η επισήμανση ανώτατου αξιωματικού ότι «ενισχύονται τα μέτρα φύλαξης σε κυβερνητικά κτίρια και ανθρώπινους στόχους που συνδέονται ευθέως με την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής».

Στο πεδίο της έρευνας για την επίθεση στο Χαλάνδρι, τα βίντεο από τις δύο ευρυγώνιες κάμερες που λειτουργούν στην πρόσοψη του σπιτιού έχουν μεν καταγράψει τις κινήσεις των δραστών, ωστόσο δεν επαρκούν για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Είναι ενδεικτικό ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως εάν ένα ή δύο άτομα άνοιξαν πυρ εναντίον του στόχου.

Επιπλέον, τα οχήματα διαφυγής (πιθανόν μηχανές) δεν έχουν εντοπιστεί, γεγονός που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο οι δράστες να διαθέτουν μυστικό αποθηκευτικό χώρο.

Πηγή: Καθημερινή

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ