Επέστρεψαν στα θρανία οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ – Οι δηλώσεις Θεοδωρικάκου και η αλλαγή φιλοσοφίας

Ξεκίνησε σήμερα η εκπαίδευση των πρώτων 100 αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο, στο πλαίσιο των μέτρων που είχε ανακοινώσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, μετά την αιματηρή συμπλοκή, με έναν νεκρό στο Πέραμα, στις 23 Οκτωβρίου.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα παρακολουθήσουν 2.500 άνδρες και γυναίκες της ομάδας ΔΙΑΣ. Την έναρξη του προγράμματος κήρυξε σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, παρουσία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη.

εκπαίδευση αστυνομικοί ΔΙΑΣ

Στα μαθήματα θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης, πανεπιστημιακοί και υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στην ομιλία του προς τους αστυνομικούς της ΔΙΑΣ, στον σημαντικό ρόλο που έχει η συγκεκριμένη ομάδα στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας επισημαίνοντας παράλληλα και την κοινωνική αποστολή της. «Όπως είχαμε ανακοινώσει, όπως είχαμε δεσμευτεί, ξεκινά σήμερα, η επανεκπαίδευση του συνόλου των αστυνομικών μας. Ξεκινάμε από τους 2.500 άνδρες και γυναίκες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., οι οποίοι αποτελούν την αιχμή του δόρατος της Αμέσου Δράσεως και θα περάσουν από το σχολείο επανεκπαίδευσης ολοκληρωμένα από τώρα μέχρι τον Ιούλιο στο σύνολό τους» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

εκπαίδευση αστυνομικοί ΔΙΑΣ

Συμπλήρωσε πως «τα μαθήματα, είναι τόσο σε θεωρητικό επίπεδο, όσο και σε πρακτικό και ο στόχος μας είναι οι αστυνομικοί μας, να γνωρίσουν τους νόμους που διέπουν την αστυνομική δράση, να ενημερωθούν πλήρως για τον Ποινικό Κώδικα και ταυτόχρονα να έχουν πλήρη γνώση των δικαιωμάτων των πολιτών και των τεχνικών καλύτερης επικοινωνίας με το σύνολο τους, αλλά και με επιμέρους κοινωνικές ομάδες. Ασφαλώς θα εκπαιδευτούν ώστε να είναι ακόμα καλύτεροι και πιο αποτελεσματικοί στα αστυνομικά τους καθήκοντα, στη χρήση των όπλων, στις τεχνικές της δράσης τους, στην εφαρμογή των κανονισμών λειτουργίας της Αμέσου Δράσεως».

Σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, «οι αστυνομικοί μας, κάνουν μία πολύ σκληρή και συνθέτη δουλειά επ’ ωφελεία της κοινωνίας, εργάζονται για την προστασία και την ασφάλεια των πολιτών. Το τελευταίο διάστημα, έχουμε ενισχύσει με 1.000 αστυνομικούς τα Αστυνομικά Τμήματα στο λεκανοπέδιο της Αττικής και με 100 βραδινές περιπολίες, οι οποίες συμβάλλουν στην πάταξη της εγκληματικότητας. Ταυτόχρονα δουλεύουμε, για να εφοδιάσουμε τους αστυνομικούς μας, με καλύτερη υποδομή, με καλύτερα εφόδια ώστε και εκείνοι να κάνουνε με μεγαλύτερη ασφάλεια τη δουλειά τους».

εκπαίδευση αστυνομικοί ΔΙΑΣ

Καταλήγοντας, ο Τάκης Θεοδωρικάκος εξέφρασε την σιγουριά του για τα αποτελέσματα αυτού του προγράμματος: «Είμαι σίγουρος ότι αυτή η εκπαίδευση, θα έχει πολύ θετικά αποτελέσματα και θα συμβάλει στο να γίνει πράξη, το όραμα και το σχέδιό μας που δεν είναι άλλο από μία αστυνομία σύγχρονη, ανθρώπινη, αποτελεσματική, φιλική, απέναντι στους πολίτες, φιλική απέναντι στους νέους ανθρώπους και ταυτόχρονα σκληρή, άτεγκτη και αποτελεσματική απέναντι στο έγκλημα».

Τα μαθήματα

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μαθήματα με διατάξεις του ποινικού δικαίου, κανόνες αστυνομικής λειτουργίας και χρήσης όπλων, αλλά και ρατσισμού και ανθρώπινων δικαιωμάτων, που αφορούν ειδικά δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ και κοινότητες Ρομά. Επίσης, θα περιλαμβάνει μαθήματα συμπεριφοράς, ιδιαίτερα απέναντι σε άτομα με ειδικές ανάγκες, διαχείρισης θυμού, διαχείρισης βίας και ειδικών θεμάτων ψυχολογίας και επικοινωνίας.

Σύμφωνα με σχετική διαταγή, στη μετεκπαίδευση θα συμμετάσχει το σύνολο των αστυνομικών και ειδικών φρουρών που στελεχώνουν την ομάδα ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής, δηλαδή 2.000 άτομα, με ημερομηνία έναρξης την 29-11-2021, σε 25 εκπαιδευτικές σειρές των 100 ατόμων η κάθε μια, διάρκειας 6 ημερών, κατά το χρονικό διάστημα από 29-11-2021 έως 16-07-2022.

Ύστερα από κάθε διδακτική ενότητα, όπου θα διδάσκουν καθηγητές Πανεπιστημίου, πτυχιούχοι και εξειδικευμένοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., οι αστυνομικοί θα υποβάλλονται σε αξιολόγηση και γραπτές εξετάσεις και όποιος αποτύχει θα επαναλαμβάνει μαθήματα και τεστ, μέχρι να περάσει.

Στην πρακτική εκπαίδευση περιλαμβάνονται κυρίως μαθήματα που αφορούν στη λειτουργία και χρήση των όπλων, τεχνικές σύλληψης, σωματικές έρευνες, μπλόκα, καταδιώξεις και εξομοίωση ένοπλων συμπλοκών, καθώς και πρώτες βοήθειες στο πεδίο της μάχης.

Ομάδα ΔΙΑΣ

Το κεφάλαιο «Ανθρώπινα δικαιώματα- Ρατσισμός- Ξενοφοβία- Διεθνής Προστασία», περιλαμβάνει ενότητες όπως η αξία του ανθρώπου και το δικαίωμα της ζωής, η αρχή της ισότητας, η προσωπική ελευθερία και ασφάλεια, η απαγόρευση των βασανιστηρίων, η θρησκευτική ελευθερία, η ελευθερία του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι, το άσυλο κατοικίας και η προστασία της ιδιοκτησίας, αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατά της Ελλάδας και τέλος: Ρατσισμός- ξενοφοβία, δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ και κοινότητες Ρομά.

Η μετεκπαίδευση περιλαμβάνει και θέματα ψυχολογίας, που σχετίζονται κυρίως και το αστυνομικό έργο στο δρόμο, όπως είναι η δυναμική της ομάδας, ο έλεγχος της ομάδας, η διαχείριση του εργασιακού στρες, η διαχείριση του θυμού και της βίας και το μετατραυματικό στρες.

Τέλος, το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με μαθήματα που έχουν να κάνουν με την επαγγελματική αγωγή, κανόνες δεοντολογίας και στοιχεία επικοινωνίας. Σε αυτά έχουν σημαντική θέση οι γενικοί κανόνες επαγγελματικής αγωγής και συμπεριφοράς των αστυνομικών, η συμπεριφορά του αστυνομικού κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του, αλλά και εκτός αυτής, παράγοντες που επηρεάζουν τις σχέσεις αστυνομικού και πολίτη και τρόποι επικοινωνίας, συμπεριφοράς και ελέγχου ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Οι σαρωτικές αλλαγές στην εκπαίδευση της ομάδας ΔΙΑΣ – Η νέα φιλοσοφία και οι 5 προτεραιότητες

Όπως ανέφερε σε ρεπορτάζ το enikos.gr, μετά και την τοποθέτηση της νέας διοίκησης στην Άμεση Δράση, αλλάζει ριζικά και η φιλοσοφία στην αντιμετώπιση των περιστατικών που επιλαμβάνεται η ομάδα ΔΙΑΣ. Έως σήμερα, προτεραιότητα δινόταν στις συλλήψεις κακοποιών. Τώρα πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, έμφαση θα δίνεται στην πρόληψη και την αποτροπή παράνομων ενεργειών, κάτι που οι επιτελείς της Αστυνομίας εκτιμούν ότι θα επιτευχθεί με τις συνεχείς περιπολίες σε συνοικίες σε όλη την Αττική.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, πέντε είναι οι περιπτώσεις παράνομων ενεργειών που κατατάσσονται ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων και στις οποίες θα ανταποκρίνεται άμεσα η ομάδα ΔΙΑΣ.  Κλοπές, διαρρήξεις, πυροβολισμοί, ληστείες και για πρώτη φορά η ενδοοικογενειακή βία.

Η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. δίνουν μεγάλη βαρύτητα στην πρόληψη και αντιμετώπιση φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς καταγράφεται μεγάλη αύξηση στα περιστατικά αυτά τους τελευταίους μήνες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν πριν από λίγες μέρες στη διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Κακοποίηση και κοινωνικές αντιλήψεις», το πρώτο 9μηνο του 2021 καταγγέλθηκαν στην Αστυνομία 5.857 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, περισσότερα από ότι ολόκληρο το 2020 και το 2019, οπότε και καταγράφηκαν 5.413 και 5.221 καταγγελίες, αντίστοιχα.

Η εκπαίδευση της ομάδας ΔΙΑΣ, υπό την επίβλεψη του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Λευτέρη Οικονόμου, ξεκινά αύριο και θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2022 και αφορά σ 2,5 χιλιάδες αστυνομικούς που υπηρετούν στην ομάδα πρώτης ανταπόκρισης της ΕΛ.ΑΣ.

Η θεωρητική εκπαίδευση θα γίνεται στο κέντρο μελετών και έρευνας της Αστυνομίας (ΚΕ.ΜΕΑ) με μαθήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, στον ποινικό κώδικα, ενώ η επιχειρησιακή εκπαίδευση θα γίνεται στις εγκαταστάσεις του σκοπευτηρίου στο Μαρκόπουλο.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ