Εισαγγελική έρευνα για τις εφόδους αρνητών στα νοσοκομεία για να αποτρέψουν διασωληνώσεις

Εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας έδωσε η προϊσταμένη της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας Realnews για εφόδους σε νοσοκομεία ατόμων προκειμένου να αποτρέψουν διασωληνώσεις.

Της Άννας Κανδύλη

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής, την οποία θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Ιωακείμ Κασωτάκης, θα διερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί μεταξύ άλλων οι αξιόποινες πράξεις της διατάραξης λειτουργίας υπηρεσίας, παραβίασης των μέτρων κατά του COVID και βίας κατά υπαλλήλων.

Παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας με αφορμή το δημοσίευμα της Realnews για τους εισβολείς στα νοσοκομεία έδωσε και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής διερευνώνται τα ίδια αδικήματα

Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Realnews για τις “εισβολές” στα νοσοκομεία

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Αλέξανδρου Κόντη στη Realnews, ακόμη πιο ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο των αρνητών της πανδημίας, οι οποίοι έχουν φτάσει στο σημείο ακόμα και να εισβάλλουν σε νοσοκομεία, προσπαθώντας να παρέμβουν στο έργο των γιατρών και να αποτρέψουν διασωληνώσεις ασθενών. Πρόκειται για ομάδες οι οποίες σπεύδουν οργανωμένα να υποστηρίξουν συγγενείς ασθενών που έχουν πέσει θύματα της συνωμοσιολογίας γύρω από την COVID-19 και τον τρόπο νοσηλείας όσων νοσούν.

Το πρώτο περιστατικό εφόδου σε νοσοκομείο σημειώθηκε τον περασμένο Μάιο, στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας, όταν περίπου 15 άτομα εισέβαλαν διαμαρτυρόμενα για τη διασωλήνωση ηλικιωμένου. Εκτοτε, τα αντίστοιχα περιστατικά έχουν πληθύνει, καθώς έχουν σημειωθεί στο Θριάσιο, στο Αττικό, στο Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης και αλλού. Μιλώντας στη Realnews, νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν την παρέμβαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και καταγγέλλουν ότι οι υγειονομικοί υφίστανται εκφοβισμό και προπηλακισμούς ολοένα και πιο συχνά.

«Στην ουσία, πρόκειται για οργανωμένες ομάδες “αντιδιασωληνωτών”. Έχουμε επισημάνει το θέμα στο υπουργείο Υγείας και δυστυχώς μας έχουν αγνοήσει. Ολους αυτούς τους μήνες υπάρχει κλιμάκωση του φαινομένου, καθώς έχουν γίνει εισβολές σε αρκετά νοσοκομεία.

Νοσοκομεία αρνητές

Τα περιστατικά σε διάφορα νοσοκομεία της Ελλάδας

Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, αυτά τα περιστατικά δεν γίνονται γνωστά ούτε στις νοσοκομειακές διοικήσεις», τονίζει ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και νευροχειρουργός στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας Πάνος Παπανικολάου, ο οποίος ήταν παρών στην εισβολή που είχε σημειωθεί στο νοσοκομείο του.

«Πρόκειται για ομάδες με ακροδεξιά χαρακτηριστικά. Λόγω της έντασης του φαινομένου έχουμε στείλει σχετική επιστολή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από τον Οκτώβριο, χωρίς ακόμα να υπάρξει ανταπόκριση. Δεν είναι δυνατόν το προσωπικό των νοσοκομείων να αντιμετωπίζει τέτοιες καταστάσεις και να αδιαφορούν οι διοικήσεις και η Αστυνομία», δηλώνει ο Π. Παπανικολάου.

Σοκάρει το περιστατικό που σημειώθηκε στις 28 Αυγούστου στο Θριάσιο Νοσοκομείο. «Γύρω στις 9 το βράδυ, περίπου 25 άτομα μπήκαν στο νοσοκομείο. Μια ομάδα τεσσάρων από αυτούς κατάφερε να εισβάλει ακόμα και μέσα στην πνευμονολογική κλινική, παραβιάζοντας κάθε πρωτόκολλο και προπηλακίζοντας τους συναδέλφους», λέει ο Μανώλης Βαρδαβάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Θριάσιο. Οι εισβολείς έλεγαν ότι είναι «θεματοφύλακες του Συντάγματος» και ζητούσαν να μη διασωληνωθεί μια ασθενής.

«Μάλιστα, επειδή δεν είχαμε διαθέσιμη κλίνη, η ασθενής θα μεταφερόταν σε άλλο νοσοκομείο. Εκείνοι απειλούσαν γιατρούς και νοσηλευτές, έλεγαν ότι δεν θα επιτρέψουν τη μεταφορά της ασθενούς», προσθέτει ο Μ. Βαρδαβάκης. Το περιστατικό έληξε με την παρέμβαση της Αστυνομίας, η οποία όμως δεν κίνησε κάποια διαδικασία εναντίον των αρνητών.

«Δεν είναι τυχαίο ότι εκείνο το διάστημα και για αρκετό καιρό μετά συγκεκριμένοι κύκλοι αρνητών στο διαδίκτυο είχαν στοχοποιήσει το προσωπικό του Θριασίου, λέγοντας απίστευτα πράγματα, ότι σκόπιμα μεταφέρονται ασθενείς σε… ειδικές αίθουσες για να κολλήσουν κορωνοϊό ή ότι βάζουν ειδικές μάσκες που καταστρέφουν τους πνεύμονες», καταλήγει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Θριάσιο.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ