Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 3 Ιουλίου

Δευτέρα 3 Ιουλίου σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Ανατόλιος, Ζουμπουλία, Υάκινθος, Υακίνθη, Υάνθη, Ιάνθη.

Άγιος Ανατόλιος

Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως (449-458), η μνήμη του οποίου τιμάται από την Εκκλησία στις 3 Ιουλίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν ο Ανατόλιος και η Ανατολία.

Ο Ανατόλιος ήταν ιερέας και αντιπρόσωπος της Εκκλησίας της Αλεξανδρείας στην Κωνσταντινούπολη, και ανέβηκε στον πατριαρχικό θρόνο της Κωνσταντινούπολης το 449. Προτάθηκε από τον μονοφυσίτη Πατριάρχη Αλεξανδρείας Διόσκουρο Α’, ο οποίος ήλπιζε ότι θα τον έχει υποχείριό του. Όμως, δεν κατόρθωσε να πετύχει τα σχέδιά του, διότι ο Ανατόλιος ήταν αυτός που υπέγραψε την καθαίρεση του Διόσκουρου στη Δ’ Οικουμενική Σύνοδο, η οποία συνήλθε το 451 στη Χαλκηδόνα για να καταδικάσει την αίρεση του Ευτυχούς.

Ο Ανατόλιος ενέταξε στα δίπτυχα το όνομα του Φλαβιανού, πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, τον οποίο είχε καθαιρέσει ο Διόσκουρος κατά τη Σύνοδο της Έφεσου το 449. Επιπλέον, έστειλε επιστολές προς όλους τους επισκόπους να αναθεματίσουν τους αιρετικούς.

Ο Ανατόλιος αφού ποίμανε σωστά και με τον καλύτερο τρόπο την Εκκλησία, θανατώθηκε άδικα από τούς αιρετικούς το 458. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή πέθανε ειρηνικά τον ίδιο χρόνο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ