Έμφραγμα: Bρέθηκε γονίδιο που αυξάνει τον κίνδυνο κατά 38%

Έμφραγμα: Bρέθηκε γονίδιο που αυξάνει τον κίνδυνο κατά 38%

Ένας στους έξι άνδρες με καρδιοπάθεια είναι φορείς ενός γονιδίου που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο που διατρέχουν να εκδηλώσουν έμφραγμα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Το ελαττωματικό γονίδιο αυξάνει επίσης τις πιθανότητες θανάτου από καρδιοπάθεια ή έμφραγμα, ενώ το φέρει και μικρό ποσοστό γυναικών με καρδιοπάθεια.

Στο μέλλον, θα μπορούν ενδεχομένως οι καρδιοπαθείς να ελέγχονται για το συγκεκριμένο γονίδιο και να τους χορηγείται θεραπεία που αυξάνει τις πιθανότητες επιβιώσεως, εκτιμούν οι ερευνητές.

«Είναι σχεδόν πολύ καλό για να είναι αληθινό», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής δρ Ρέντφορντ Γουϊλιαμς, καθηγητής Ψυχολογίας & Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο Ντιουκ στη Βόρειο Καρολίνα.

Ο δρ Γουϊλιαμς και οι συνεργάτες του είχαν ανακαλύψει σε προγενέστερη μελέτη τους ότι οι φορείς μιας συγκεκριμένης μεταλλαγής του γονιδίου 5HTR2C (η μεταλλαγή αποκαλείται rs6318 SER23 C και για συντομία SER23) παράγουν διπλάσιες ποσότητες της ορμόνης κορτιζόλη όταν βρίσκονται σε κατάσταση στρες.

Είχαν επίσης διαπιστώσει ότι η συγκεκριμένη μεταλλαγή σχετίζεται και με την στεφανιαία νόσο. Έτσι, θέλησαν να εξακριβώσουν εάν θα μπορούσε να αποτελέσει προάγγελο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Για να διερευνήσουν το θέμα επιστράτευσαν 6.126 καρδιοπαθείς εθελοντές, οι 4.036 εκ των οποίων ήταν άντρες και οι 2.090 γυναίκες.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ