Ελλείψεις φαρμάκων: Προ των πυλών νέα μέτρα – Μεγάλη ανησυχία των πολιτών

Νέα μέτρα για τον περιορισμό των σοβαρών ελλείψεων σκευασμάτων από τα ράφια στα φαρμακεία, ετοιμάζει το Υπουργείο Υγείας. Η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη και αναμένεται να επιβαρυνθεί όταν ανοίξουν τα σχολεία και ο συγχρωτισμός οδηγήσει στην σε ταχύτατη μετάδοση των ιώσεων.

Οι φαρμακοποιοί κρουούν καμπανάκι για τις ελλείψεις των φαρμάκων. «Δεν μπορώ να μου έρθει στο μυαλό κατηγορία παθήσεων, φάρμακα της οποίας και «κινήσιμα» φάρμακα, τα οποία  χρησιμοποιεί πολύς κόσμος, που δεν έχουν έλλειψη. Μιλάμε για αντιβιώσεις, φάρμακα για την υπέρταση, φάρμακα για την υπερχοληστερολαιμία, φάρμακα για τον σακχαρώδη διαβήτη» ανέφερε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Γιάννης Δαγρές.

Το άνοιγμα των σχολείων θα φέρει αύξηση της νοσηρότητας από ιώσεις και γρίπη, την ώρα που από τα ράφια των φαρμακείων λείπουν παιδικές αντιβιώσεις, εισπνεόμενα και άλλα βασικά φάρμακα, δημιουργώντας ανασφάλεια στους γονείς.

«Δεν είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το ποια θα είναι η εικόνα τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Τον σταυρό μας και την προσευχή μας. Είναι πάρα πολύ δύσκολη η καθημερινή διαχείριση των ελλείψεων, ειδικά στους ανθρώπους που είναι γονείς και ψάχνουν αν βρουν αντιβιοτικά για τα παιδιά τους» ανέφερε ο φαρμακοποιός Κωνσταντίνος Κακονίκος.

Το υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων έχουν απαγορεύσει τις παράλληλες εξαγωγές σε 280 σκευάσματα, όμως φαρμακοποιοί τονίζουν ότι η λίστα αυτή πρέπει να μεγαλώσει για να μην έχουν και και φέτος εικόνες με απεγνωσμένους γονείς να ψάχνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο σκευάσματα για τα παιδιά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Υγείας αναμένεται να λάβει νέα μέτρα για να περιοριστούν οι ελλείψεις, ενώ θα ενταθούν οι έλεγχοι και στις φαρμακαποθήκες

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ