Αποκλειστικό: Στο «μικροσκόπιο» δεκάδες υποθέσεις για πλαστά έγγραφα σε πλοία με ξένη σημαία – Τι καταγγέλθηκε

Μία πολύ σοβαρή έρευνα είναι σε εξέλιξη από το Λιμενικό Σώμα, μετά την προσαγωγή δύο ατόμων, οι οποίοι κατηγορούνται πως πλαστογράφησαν έγγραφα για θαλάσσιες υπηρεσίες ναυτικών σε πλοία με ξένη σημαία. Όπως προκύπτει από την έως τώρα έρευνα έχουν προκύψει πλαστά έγγραφα και δικαιολογητικά σε πολλά πλοία, τα οποία πλέον είναι υπό ενδελεχή έλεγχο.

Του Μίλτου Σακελλάρη

Σύμφωνα με κατάθεση στελέχους του Λιμενικού Σώματος τα παραποιημένα- πλαστά έγγραφα αφορούν:

  • υπεύθυνες δηλώσεις εκπροσώπων διαχειριστριών εταιρειών, οι οποίες φαίνεται να έχουν εκδοθεί ψηφιακά μέσω gov ωστόσο το QR Code που περιλαμβάνεται παραπέμπει σε υπαρκτή αλλά εντελώς διαφορετική υπεύθυνη δήλωση.
  • Ναυτολόγια πλοίων ξένης σημαίας, τα οποία επαναλαμβάνονται κατάλληλα παραποιημένα ως προς την ημερομηνία έκδοσης
  • Λίστες πληρωμάτων συνοδευτικές, οι οποίες επαναλαμβάνονται παραποιημένες.
  • Ημερολόγια πλοίων, τα οποία περιλαμβάνουν ολόιδιες σελίδες, τροποποιημένες κατάλληλα μόνο ως προς τις ημερομηνίες και συγκεκριμένα σημεία.

Στα παραπάνω έγγραφα διαπιστώθηκε, σύμφωνα με την κατάθεση του στελέχους του Λιμενικού Σώματος, πως σε όλες τις περιπτώσεις εμφανίζεται μία διαχειρίστρια εταιρεία, η οποία έχει ως επαφή επικοινωνίας τον ναυτικό πράκτορα που πλέον κατηγορείται για την υπόθεση.

«Είμαι ανθυπασπιστής στο Λιμενικό Σώμα και υπηρετώ στο…. στο γραφείο Ναυτολογίας. Την 29η Αυγούστου προσήλθε στο γραφείο ο… προκειμένου με την ιδιότητα του διεκπεραιωτή να υποβάλλει εννέα δικαιολογητικά αναγνώρισης θαλάσσιας υπηρεσίας ναυτικών σε πλοία υπό ξένη σημαία. Κατά τον μετέπειτα έλεγχο της Υπηρεσίας μας στα υποβληθέντα δικαιολογητικά, διαπιστώθηκε η ύπαρξη παραποιημένων πλαστών εγγράφων σε τρεις από τις εν λόγω υποθέσεις. Στη συνέχεια ο έλεγχος επεκτάθηκε στα δικαιολογητικά των περίπου 80 σχετικών υποθέσεων που είχε προσκομίσει ο ανωτέρω στην υπηρεσία μας από τον Φεβρουάριο του 2023. Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί δικαιολογητικά 42 υποθέσεων», ανέφερε στην κατάθεσή του για την υπόθεση ένα στέλεχος του Λιμενικού Σώματος.

«Οι αποδιδόμενες κατηγορίες στο πρόσωπο του εντολέως μου δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική διάσταση της εμπλοκής του. Οι ισχυρισμοί μας αξιολογήθηκαν αντικειμενικά και ως αποτέλεσμα ο εντολέας μου αφέθηκε ελεύθερος. Αναφορικά με τις σοβαρές κατηγορίες είμαστε πεπεισμένοι πως θα εκπέσουν ενώπιον του ακροατηρίου», δήλωσαν στο enikos.gr οι δικηγόροι, Γιάννης Γλύκας και Δημήτρης Δραγώνας.

, Γιάννης Γλύκας
, Γιάννης Γλύκας
Δημήτρης Δραγώνας.
Δημήτρης Δραγώνας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ