Έκανε τον… μεσίτη με ακίνητα της μητρόπολης – Πώς ο αρχιμανδρίτης εξαπατούσε τα θύματά του

Επιχειρηματίες του real estate και κατασκευαστές είχε εξαπατήσει ο 68χρονος αρχιμανδρίτης από την Θεσσαλονίκη. «Λαγούς με πετραχήλια» φαίνεται πως έταζαν στα θύματά τους ένας αρχιμανδρίτης αλλά και ένας 61χρονος πρώην ιερέας, φερόμενος ως συνεργός του, καταφέρνοντας να αποκομίσουν αμύθητα κέρδη μέσα σε λιγότερο από πέντε χρόνια.

Του ΘΕΟΔΟΣΗ ΠΑΝΟΥ – ΠΗΓΗ: Realnews

Στη λίστα των θυμάτων τους περιλαμβάνονται κυρίως επιχειρηματίες του real estate, ιδιοκτήτες κατασκευαστικών εταιρειών, αλλά και ένας διάσημος κομμωτής. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ήδη στα χέρια του αρμόδιου εισαγγελέα στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται μια ογκωδέστατη δικογραφία, η οποία έχει συνταχθεί από τις αστυνομικές Αρχές που πραγματοποίησαν πολύμηνη έρευνα για τις δραστηριότητες του αρχιμανδρίτη, καθώς και του ιερέα, ο οποίος είχε καθαιρεθεί πριν από χρόνια λόγω της εμπλοκής του σε άλλη υπόθεση.
Το modus operandi των κατηγορουμένων ήταν ιδιαίτερα απλό, αλλά αποδοτικό.

Στην ουσία, είχαν καταφέρει να αξιοποιήσουν το κύρος του ναού όπου ιερουργούσε ο αρχιμανδρίτης. Πρόκειται για τον Ιερό Ναό Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο, στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη. Από το 2018, ο 68χρονος αρχιμανδρίτης είχε πείσει πέντε επιχειρηματίες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια πως ο ίδιος πρόκειται να αναλάβει τη θέση του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης. «Τους ζητούσε προκαταβολές για τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας της μητρόπολης. Τους έλεγε ότι, μόλις αναλάβει τη θέση του μητροπολίτη, θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν πολύ συγκεκριμένα ακίνητα», αναφέρουν οι πηγές. Τα ακίνητα-φιλέτα της μητρόπολης που έταζε ο αρχιμανδρίτης στους επιχειρηματίες βρίσκονταν τόσο εντός όσο και εκτός του νομού Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για κτίρια, αλλά και για αδόμητες εκτάσεις που κατέχει η μητρόπολη. Εκτός, όμως, από τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας, ο αρχιμανδρίτης υποσχόταν στους επιχειρηματίες ακόμα και αναθέσεις συσσιτίων για τους απόρους, όπου θα κοστολογούνταν τα γεύματα ώστε η εταιρεία που θα τα αναλάμβανε να αποκομίσει μεγάλα κέρδη.

Με αυτόν τον τρόπο, οι κατηγορούμενοι είχαν αποσπάσει περισσότερα από 1,34 εκατ. ευρώ μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2023. Τα χρήματα αυτά είχαν κατατεθεί από τους επιχειρηματίες σε λογαριασμούς τρίτων ατόμων, τα οποία επίσης φέρονται ως μέλη της «ιερής συμμορίας» που διέπραττε απάτες. Ο 68χρονος υψηλόβαθμος ιερέας, προκειμένου να πείσει τα φερόμενα ως θύματά του, παρουσίαζε επιστολές από πολιτικούς και εκκλησιαστικούς φορείς, που εξέφραζαν τη βεβαιότητα ότι θα γίνει μητροπολίτης. Φυσικά, οι επιστολές αυτές ήταν πλαστές και ο άνθρωπος που φέρεται να τις είχε συντάξει δεν ήταν άλλος από τον 61χρονο πρώην ιερέα. Μέχρι στιγμής, η Αστυνομία έχει εντοπίσει τέτοιες επιστολές με πλαστές σφραγίδες και δήθεν υπογραφές από το υπουργείο Οικονομικών, από πρόσωπα που έχουν σχέση με την κυβέρνηση, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Ετσι, ο 68χρονος αρχιμανδρίτης παρουσιαζόταν στα θύματά του ως ο άνθρωπος που μπορεί να επηρεάσει υψηλά ιστάμενα πρόσωπα στην Εκκλησία, ενώ τους έλεγε πως χρειάζεται κάποια χρήματα ώστε ο ίδιος να είναι σε θέση να πραγματοποιήσει μια άτυπη «εκστρατεία» για να διασφαλίσει την ανέλιξή του στη θέση του μητροπολίτη.

Διακοπές στη Μύκονο

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη δικογραφία περιλαμβάνονται και στοιχεία για την πολυτελή ζωή του αρχιμανδρίτη και του πρώην ιερέα, με χρήματα που είχαν καταθέσει στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους οι ανυποψίαστοι επιχειρηματίες. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο αρχιμανδρίτης και ο ιερέας αρέσκονταν τα καλοκαίρια να κάνουν πολυήμερες διακοπές σε διάσημα νησιά των Κυκλάδων, κυρίως στη Σαντορίνη και στη Μύκονο. Στο Νησί των Ανέμων, μάλιστα, φαίνεται να γνώρισαν και έναν διάσημο κομμωτή με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, με τον οποίο έκαναν παρέα. Οι δύο ιερείς φέρονται να πήραν χρήματα ακόμα και από εκείνον, καθώς του υποσχεθήκαν πως, όταν ο αρχιμανδρίτης γίνει μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, θα έχει πρόσβαση ώστε ο κομμωτής να αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα στην πόλη. Και σε αυτή την περίπτωση, βέβαια, έδειξαν επιστολές από διάφορους μεγαλόσχημους, τόσο του πολιτικού όσο και του εκκλησιαστικού χώρου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως έπεισαν τον κομμωτή να τους καταθέσει σε συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό ένα ποσό της τάξεως των 6.000 ευρώ, χωρίς βέβαια ποτέ ο ίδιος να λάβει κανένα αντίκρισμα. Όσον αφορά στον προσωπικό τους βίο, ο 68χρονος αρχιμανδρίτης μέσα στο διάστημα των πέντε ετών, κατά το οποίο φέρεται να είχε στήσει τη «μηχανή εξαπάτησης», κατάφερε να αγοράσει ένα πολυτελές ακίνητο σε καλή περιοχή της Θεσσαλονίκης, το οποίο χρησιμοποιούσε ως κύρια κατοικία. Επίσης, φαίνεται πως είχε αδυναμία στα ακριβά αυτοκίνητα, καθώς κυκλοφορούσε με ένα πανάκριβο σπορ αυτοκίνητο γνωστής γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Αυτού του είδους οι δαπάνες προκάλεσαν τις υποψίες των επιχειρηματιών που τον είχαν στηρίξει οικονομικά. Οι υποψίες επιβεβαιώθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο, όταν νέος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης αναδείχθηκε ο επίσκοπος Ωρέων, Τιμόθεος. Ωστόσο, η έρευνα φαίνεται ότι ξεκίνησε λίγους μήνες πριν, την άνοιξη του 2023, μετά από καταγγελίες που έκαναν στις Αρχές δύο από τους εξαπατημένους επιχειρηματίες. Την ίδια στιγμή, οι «ψίθυροι» για τα ακριβά γούστα του 68χρονου άρχισαν να πληθαίνουν στη Θεσσαλονίκη, ενώ υπήρξαν και δημοσιεύματα που τον ενέπλεκαν ακόμα και σε κυκλώματα εκμετάλλευσης αγοριών και κοριτσιών…

Τα δίδακτρα

Σε αυτό το πλαίσιο, στο μικροσκόπιο των Αρχών έχει μπει και μια κίνηση του αρχιμανδρίτη που, αν μη τι άλλο, προκαλεί εντύπωση. Οπως αποδείχθηκε από την έρευνα, ο 68χρονος πλήρωνε τα δίδακτρα ενός νεαρού αλλοδαπού που φοιτούσε σε ακριβό ιδιωτικό κολλέγιο της πόλης. Πλέον ερευνάται η σχέση που μπορεί να έχει και ο νεαρός με την υπόθεση, καθώς και το κίνητρο του αρχιμανδρίτη. Η ογκωδέστατη δικογραφία που συντάχθηκε από το αρμόδιο τμήμα της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης βρίσκεται ήδη στα χέρια του αρμόδιου εισαγγελικού λειτουργού. Μάλιστα, για την υπόθεση εξέδωσε ανακοίνωση και η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, στην οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «η έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Εγκληματικών Οργανώσεων και Διεθνικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης οδήγησε στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας ενέχονται, κατά περίπτωση, σε απάτη, πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα. Η συλλογή, αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών για υποθέσεις εξαπάτησης πολιτών με συνολική οικονομική ζημιά που ξεπερνά το 1.340.000 ευρώ, σύμωνα με δηλώσεις παθόντων, είχε ως αποτέλεσμα την ταυτοποίηση των δραστών. Πρόκειται για ημεδαπούς άνδρες ηλικίας 61, 68, 51 και 34 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε σχετική δικογραφία».

Ο ίδιος ο αρχιμανδρίτης, μιλώντας σε μέσα ενημέρωσης της Θεσσαλονίκης, υποστηρίζει πως την υπόθεση έχει αναλάβει ο εισαγγελέας, ενώ δεν τον έχουν ενοχλήσει ακόμα οι Αρχές. Ισχυρίστηκε, μάλιστα, πως εξακολουθεί να ιερουργεί στον Ναό Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου. Ωστόσο, η ανακοίνωση που εξέδωσε η ίδια η Μητρόπολη της Θεσσαλονίκης τον διαψεύδει, τονίζοντας μάλιστα πως η ανακριτική διαδικασία σε βάρος του αρχιμανδρίτη και των φερόμενων ως συνεργών του έχει ήδη ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2024. «Με αφορμή ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης περί εξάρθρωσης εγκληματικής οργάνωσης, στην οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα που ακολούθησαν, εμπλέκεται και κληρικός, από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται ότι, με εντολή του μητροπολίτου Θεσσαλονίκης Φιλοθέου, έχει αρχίσει από τις Αρχές του τρέχοντος έτους εναντίον του εν θέματι κληρικού η προβλεπόμενη από τους ιερούς κανόνες της Εκκλησίας και τους νόμους του κράτους ανακριτική και δικαστική διαδικασία», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, στην οποία προστίθεται ότι «βάσει της ανωτέρω διαδικασίας, ο κληρικός έχει απομακρυνθεί από τον Ιερό Ναό στον οποίον υπηρετούσε, έχει αποστερηθεί της ιδιότητος του εξομολόγου και έχει τεθεί σε αργία από κάθε είδους ιεροπραξία».

Διαβάστε εδώ κι εδώ το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ