Εικόνες που κόβουν την ανάσα στο Πήλιο: Ισοπεδώθηκε το χωριό Πάλτση – «Πολλά σπίτια είναι στον βυθό της θάλασσας»

Με την υποχώρηση των νερών στο Πήλιο, αποκαλύπτεται το μέγεθος της καταστροφής μετά την κακοκαιρία «Daniel». Το χωριό Πάλτση θάφτηκε κάτω από νερά και φερτά υλικά. Η εικόνα στον οικισμό είναι αποκαρδιωτική, με το τοπίο να μοιάζει με βομβαρδισμένο.

Τα μισά σπίτια, τα έχει «καταβροχθίσει» το ποτάμι και κατέληξαν στη θάλασσα. Τα υπόλοιπα έχουν απλώς διαλυθεί.  Το χωριό μετρά δύο θύματα. Μια 87χρονη γυναίκα βρέθηκε νεκρή κάτω από τον τοίχο του σπιτιού της που κατέρρευσε από την κακοκαιρία, ενώ η σορός του 77χρονου αγνοούμενου από την Πάλτση εντοπίστηκε την Κυριακή στη θαλάσσια περιοχή των Ελληνικών Εύβοιας, στη θέση Τουρκονέρι Τηγάνι. Μέχρι και χθες, ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος συνέχιζε να αναζητά τον άνδρα που φαίνεται ότι παρασύρθηκε μαζί με το σπίτι του, στα νερά της θάλασσας.

Τα τελευταία 24ωρα κάποιοι κατάφεραν να προσεγγίσουν την Πάλτση και τα γύρω χωριά, προκειμένου να δώσουν προμήθειες σε εγκλωβισμένους ανθρώπους. Δεν μπορούσαν να πιστέψουν αυτό που αντίκρυσαν. Ειδικά στην Πάλτση, η κατάσταση είναι απελπιστική.  Μπάζα, λάσπη, κορμοί δέντρων, και κατεστραμμένα σπίτια, από τα οποία έχουν μείνει μόνο κάποιοι τοίχοι.

«Σήμερα μπορέσαμε να πάμε τα απαραίτητα σε εγκλωβισμένους. Κινηθήκαμε σε όλο το μήκος του φονικού ρέματος Αράπης μέχρι τη σμίξη με το Προμυριώτικο, λίγο πριν το Καλάμι, καθώς η στάθμη κατέβηκε και η ορμή κόπασε. Είναι δεινό να μην γνωρίζεις αν οι δικοί σου άνθρωποι είναι ζωντανοί και τι θα συναντήσεις κάτω από τα μπάζα, τη λάσπη και τους κορμούς των δέντρων. Ο πατέρας μου γλίτωσε με μικροτραυματισμούς, ενώ κάποιοι γνώριμοι δεν τα κατάφεραν. Δυστυχώς χάθηκαν ζωές. Όσο για την υλική ζημιά, είναι ανυπολόγιστη. Είναι δραματική η κατάσταση και στην Πάλτση λοιπόν. Πολλά σπίτια είναι στον βυθό της θάλασσας, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μια νησίδα στη μέση του κόλπου 50μ από την ακτή», αναφέρει κάτοικος του Βόλου.

 

Το ποτάμι στην Πάλτση, χωρίς τα σπίτια… «Αν είναι δυνατόν… Δεν υπάρχει τίποτα» ακούγεται να λέει μία γυναίκα που κατάφερε να φτάσει στην περιοχή.

Δείτε το οδοιπορικό της περιοχής της ΕΡΤ

Η παραλία Πάλτση πριν από την καταστροφή

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ